Vatandaşın maddi olarak dar boğaza girmesi nedeniyle Türkiye’de doğum hızı gittikçe düşüyor. Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı İstanbul’da Türklerin doğurganlık hızı 1,2, Suriyelilerin 5,3 seviyesinde.

AKP’nin uzun yıllardır devam ettirdiği yanlış ekonomi politikaları yüksek faiz ve yüksek enflasyona neden oldu. 2023 genel seçimlerinden sonra AKP hükümeti ekonomik krizden çıkmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’i getirdi. Fakat Şimşek, ekonomi programları zaten yıllardır yüksek enflasyonla mücadele eden vatandaşın beline bir yük daha vurdu.

TÜRKİYE’NİN DOĞUM ORANLARINA YANSIDI

AKP’nin ekonomi programlarıyla fakirleşen vatandaşlar, bakımını üstlenemeyeceği gerekçesiyle çocuk sahibi olmama ve ya erteleme yoluna gitti. İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre 2009 yılında 2,10 olan doğum hızı 2023 yılında 1,51’e kadar düştü.  Türkiye Cumhuriyeti 2023 yılında binde 1 ile cumhuriyet tarihinin en düşük nüfus artış hızını gerçekleştirdi.  Toplam doğurganlık hızının en yüksek olduğu il 2023 yılında 3,27 çocuk ile Şanlıurfa oldu. Bu ili 2,72 çocuk ile Şırnak, 2,40 çocuk ile Mardin izledi.  Doğurganlık hızının düşmesinin en önemli sebebi ekonomi. Kentli nüfusun artışı ve yoksullaşma hem evlenme oranını düşürüyor hem de ekonomik kaygılarla çocuklarına bakamayacağını düşünenler daha az çocuk yapıyor.

İSTANBUL’DA DURUM DAHA DA VAHİM

Kontrolsüz göç nedeniyle İstanbul nüfusu 15 yılda yüzde 23,3 artarak Avrupa’nın en büyük 10 metropolitan bölgesi içinde en çok kalabalıklaşan şehri unvanını alan İstanbul’da ise doğum hızı 2009 yılında 1,77 iken 2023 yılına gelindiğinde 1,20’ye kadar düştü. İstanbul’da yeni doğan bebek sayısı bir önceki yıla göre yüzde 9, 10 yıl önceye göre yüzde 31 düştü. Öte yandan nüfusu korumak için doğum hızının 2,1 olması gerekiyor.

BEBEK BAKMANIN MALİYETİ YÜKSELDİ

Yeni doğmuş bir bebeğin, kıyafet, hastane masrafları, bez, pudra, mama, vb. ihtiyaçları en düşük tercihlerde dahi 10 bin lirayı geçiyor. Asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu kira ve ulaşım masraflarının da oldukça yüksek olduğu İstanbul’da bir bebeğe bakılabilecek bütçe neredeyse kalmıyor.

İşte Avrupa’daki doğurganlık oranları! Güneydoğu 1. sırada

İSTANBUL’DA YAŞAM MALİYETİ

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 55 bin 321 lira olarak hesaplandı. Temel tüketim maddelerinin bir önceki yılın Şubat ayına göre fiyat artışlarına bakıldığında en çarpıcı fiyat artışlarından birinin yüzde 114,27 artış oranı ile et-kıyma ürün fiyatlarında yaşandığı görüldü. Mercimek yüzde 107, bebek bezi yüzde 93, Süt yüzde 74 artış oranı ile, kıymayı takip etti.

İSTANBUL’UN EKONOMİ KARNESİ

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı son çalışmalara göre vatandaşların yüzde 44’ünün ev içinde konuştuğu birinci sorun ekonomi. Öte yandan katılımcıların İstanbul’un en büyük sorunları sorulduğunda en çok verilen cevaplardan ikisi ekonomi ve mülteciler. Aynı şekilde İstanbullu katılımcıların yüzde 51’i kötü giden ekonominin değişmeyeceğini düşünürken yüzde 22’si ise daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Öte yandan katılımcıların yüzde yüzde 33,8’lik gibi büyük bir bölümü kredi kartı borcunun sadece asgari kısmını ödeyebildiğini yüzde 3,7’sinin asgari ücretten daha az bir kısmını yüzde 7,2’sinin ise hiç ödeyemediğini söyledi.

VATANDAŞLARA GÖRE EN BÜYÜK İKİNCİ SORUN MÜLTECİLER

İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı çalışmalarda ortaya koyduğu sonuçlara göre İstanbul’un en önemli ikinci sorunu mülteciler. Son verilere göre Türkiye genelinde kayıtlı 3 milyon 115 bin Suriyeli bulunurken, en yoğun oldukları şehir 530 bin 748 kişiyle İstanbul oldu. Suriyelilerin yaş ortalaması 22,3 iken yüzde 73,4’ü ise kadın ve çocuklardan oluşuyor. Yani Türkiye’deki Suriyelilerin nüfusu oldukça genç.

SURİYELİLERİN DOĞURGANLIK HIZI ÇOK YÜKSEK

Geçici sığınmacı statüsündeki Suriyelilerin doğurganlık hızı 5,3 seviyesinde. Suriyeli nüfusun yüzde 18,6’sı 15-24 yaş grubunda. Eğer doğurganlık hızı aynı şekilde devam edersen gelecekte Türkiye’de yaşayan nüfusun önemli bir kısmı Suriyelilerden oluşacak.

AKP iktidarının ‘çocuk yaşta evlilik’ karnesi! “15 yaş altı doğum 1 yılda yüzde 25 arttı”

“NEDEN TÜRK AİLELERE YARDIM YAPMIYORSUNUZ”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ Çarşamba günü TELE1’de katıldığı programda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın nüfus artış hızı ile ilgili yaptığı açıklamaları değerlendirmişti.

Özdağ, sığınmacı sorununu da hatırlatarak, “Türkiye’de 7 milyon Suriyeli var. Bunun 5 milyonu kayıtlı 2 milyonu kayıtsız. 5.3 çocuk doğum oranı var. Bundan sonra hiç Suriyeli gelmezse bile 2040 yılında sayıları 21 milyon olacak. Bir milletin nüfusunun artması için en az 2.1 artışa ihtiyaç var. Bizde bu 1.7’ye kadar düştü yani Suriyeliler bizde 2 kat hızlı artıyor. Biz azalırken. Eğer Türkiye’de 3 çocuklu Suriyeli bir aileyseniz 3. çocuktan itibaren ekonomik yardım alıyorsunuz. Erdoğan’a sormak istiyorum eğer Türklerin daha fazla çocuk sahibi olmasını istiyorsanız neden Türk ailelere 3 çocuktan sonra yardım yapmıyorsunuz. İnsanlar bu ekonomik kriz yaşanırken nasıl Türk insanının çocuk yapmasını beklersiniz” ifadelerini kullanmıştı.

İPA BAŞKANI BUĞRA GÖKÇE DE EN BÜYÜK SORUN “EKONOMİ” DEDİ

İstanbul Planlama Ajansı (İPA)  Başkanı Buğra Gökce, geçtiğimiz günlerde yaptığı sosyal medya paylaşımında ‘Türkiye nüfusunun yaşlandığını, doğurganlık hızının düştüğünü’ hatırlattı. Gökçe doğurganlık hızının düşmesinin nedeni olarak da ekonominin kötü gidişatını işaret etti. Gökçe yaptığı paylaşımda “Doğurganlık hızının düşmesinin en önemli sebebi ekonomi” ifadelerini kullandı.