Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, kredi ve kredi kartlarına yönelik 'kısıtlama' sinyalinin ardından milyonlarca yurttaş 'Yeni düzenlemede neler yapılabilir?' sorusunun yanıtını aramaya başladı. TELE1'e konuşan Ekonomist Şenol Babuşçu kredi kartı düzenlemesinde vatandaşı nelerin beklediğini anlattı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartı ve kredi düzenlemesi olup olmayacağı ile dün katıldığı bir televizyon programında açıklama yaptı. Şimşek,
"1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Miktarsal sıkılaştırma denilen bir konsept var. Orada ilk adımı attık. KKM’de karşılık yoktu, karşılık getirdik. Daha önemli konular var. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Birinci konutu kredilendirme konusunda değişikliğe gitmeyeceğiz ancak ikinci, üçüncü konut veya tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşın imkanı varsa alır ama krediyle desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanda ciddi bir şekilde sınırlayacağız" dedi.
Yurttaş, Bakan Şimşek'in açıklamasının ardından ne gibi uygulamaların hayata geçirileceğini merak etmeye başladı.
Tele1.com.tr’den Nilay Göl'e konuşan ekonomist Şenol Babuşcu, kredi kartlarıyla ilgili beklenen adımları şu şekilde sıraladı:
- Kredi kartı limitlerini kısıtlayabilirler. Örneğin; 20 bin lira limiti 15 bin liraya indirebilirler.
- Limiti dondurabilirler. Örneğin; 20 bin liralık kredi kartının limiti 2 yıl boyunca hiçbir şekilde arttırılmayabilir.
- Asgari ödeme tutarını arttırabilirler.
- Kredi kartından nakit çekimine kısıtlama getirebilirler.
- Faiz oranını arttırabilirler.
- Taksit sayısını azaltabilirler.
"ENFLASYONA DA BELİRLİ ÖLÇÜDE ETKİ EDER"
Babuşcu,
"Bunlardan herhangi biri, birkaç tanesi ya da hepsi uygulanırsa kredi kartı harcamaları azalır. Enflasyona da tüketim azaldığı için belirli ölçüde etki eder mutlaka" dedi.
"YANLIŞ BİR TESPİT"
Bakan Şimşek'in
"1 Eylül itibariyle, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında arttı" sözlerine de değinen Babuşcu, yanlış bir tespit olduğunu söyledi.
Aslında kredi kartı harcamalarının yüzde 140 oranında bir artış göstermediğini belirten Babuşcu, şunları kaydetti:
"2023'ün ilk yarısında, seçime kadar olan dönemde kredi kartı ile nakit çekimlerin faiz oranı 1.36'ydı, mevduat faizleri ise aylık yüzde 3 yüzde 4'tü. Birçok insan kredi kartından nakit çekip mevduata yatırdı. Bu nedenle yüzde 140 arttı, tüketim harcamaları yüzünden değil."
https://tele1.com.tr/mehmet-simsekten-kredi-ve-kredi-kartlarina-kisitlama-sinyali-912327/