Konut satışında ‘krediye uygun’ dönemi sona erdi! Artık ilanlar ‘Vatandaşlığa uygun’

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 10:13 am - Güncelleme: 12 Ekim 2023 Perşembe 10:13 am

Türkiye’de uzun süredir yaşanan ekonomik buhran, vatandaşın konut hayallerini suya düşürdü. Ülkenin birçok ilinde emlakçılar artık Türklere değil yabancı uyruklu alıcıya yöneldi. İlanlardaki ‘Krediye uygun’ ifadesi artık ‘vatandaşlığa uygun satılık konut’ ifadesine dönüştü.

AKP’nin uyguladığı ekonomi politikaları A’dan Z’ye her sektörde fiyatların katlanmasına sebep olurken, ev almak isteyen vatandaşlar fiyatları görünce bu hayalinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Emlakçılar da yaşanan krizin üzerine satış politikalarını değiştirdi. Geçmişte ‘krediye uygun’ ifadesiyle satışa çıkarılan konutlarda artık ‘vatandaşlığa uygun’ ibaresi yer alıyor.

‘VATANDAŞLIK HAKKI’ SEKTÖRÜ TÜMDEN DEĞİŞTİRDİ

Konut fiyatları rekorların kırıldığı Antalya’da konutlar ‘uygun fiyat’ yerine ‘vatandaşlığa uygun’ başlıklı ilanlarla satılmaya başladı. Her yıl 10 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Antalya, zamanla yabancıların yaşamak için tercih ettiği şehir haline dönüştü.

Birgün’ün haberine göre, kentte 2013’ten 2023’e kadar yabancıya yönelik konut satışı, pandemi ve Rusya- Ukrayna savaşı sonrası 4 kat arttı. 2013’te yabancıya 5 bin 548 konut satılan kentte, geçen yıl yabancılar 21 bin 860 konut aldı. Bu yıl eylül ayına kadar yabancılara yönelik 9 bin 365 satış gerçekleşti. Antalya’da bu yıl eylül ayına kadar satışı yapılan 42 bin 954 konuttan, 9 bin 365’inin sahibi yabancı oldu. 4,5 konuttan 1’ini yabancılar satın aldı.

Konut fiyatlarının 1 milyon ile 160 milyon lira arasında değiştiği kentte, son dönemde ikamet iznine kapatılan mahallelerin yakınındaki evlerin fiyatı arttı. Bu mahallelerde sahile yakın veya deniz manzaralı konutların fiyatları, 150 milyon liraya kadar yükseldi. Gayrimenkul alım satımı yapılan elektronik ticaret platformlarında ‘vatandaşlığa uygun’ ibaresiyle satışa sunulan konut ilanı sayısında da artış yaşandı. Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, “Antalya’da fiyatlar, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artış gösterdi. Sahil bandında inşaat yapacak yer yok. Arz talepten dolayı fiyatlar artıyor. Çok talep var. Yabancıların konuta talebi devam ediyor” dedi.

Gayrimenkul satışları düştü! İşte konut satışlarının en çok ve en az olduğu iller