“Konsolos katili ASALA üyesinin serbest bırakılması Türkiye’ye karşı bir tutum”

Yayın tarihi: 1 Kasım 2021 Pazartesi 2:18 pm - Güncelleme: 1 Kasım 2021 Pazartesi 4:36 pm

Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ın katili, ASALA üyesi terörist Hampig Sasunyan mahkeme tarafından serbest bırakıldı ve Ermenistan’a yerleşti. Emekli Tümgeneral Ali Erdinç olayın içyüzünü TELE1’e anlattı.

Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ı 28 Ocak 1982’de, California’daki Wilshire Bulvarı ile Comstock Caddesi’nin kesiştiği yerde, arabasının içinde kırmızı ışıkta beklerken şehit eden ASALA üyesi terörist Hampig Sasunyan, ABD mahkemesi tarafından şartlı salıverilmesinin ardından 29 Ekim itibariyle Ermenistan’a yerleşti.

Erdoğan-Biden görüşmesinde Beyaz Saray’dan S-400 ve ‘hukuk’ vurgusu

OBAMA VE TRUMP DÖNEMİNDE BIRAKILMADI

Hampig Sasunyan’ın ABD Başkanları Obama ve Trump döneminde de serbest bırakılmasının gündeme geldiğini aktaran Emekli Tümgeneral Ali Erdinç, Joe Biden’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi Hampig Sasunyan’ı serbest bırakmasını Türkiye’ye karşı bir tutum olarak nitelendirdi.

Emekli Tümgeneral Ali Erdinç verdiği demeçte şunları kaydetti:

Bu konularla ilgili uzun dönemdir çalışıyorum 2017 yılında Obama döneminde konu gündeme gelmişti. O dönem ben Obama yönetimine bir mektup göndermiştim. O mektubumda söz konusu kişinin serbest bırakılmasının uygun olmadığını konusunu yazdım. Bir süre sonra bana cevabı geldi Obama başkanlık ofisinden. Kendi imzasıyla birlikte ” Ben yakın zamanda görevi bırakıyorum, fakat ayrılmadan önce 214 kişiyi affetmeyi planlıyorum ” dedi. O bir gelenek, genelde başkanlar görevi bırakırken bir takım suçluları bırakıyorlar. 

“TRUMP MEKTUP GÖNDERMEDİ AMA…”

Obama mektubunda Hampig Sasunyan’ı bırakacağını söylemiyor fakat 214 kişiyi bırakacağını bildiriyor.  Bu olaydan 20 gün sonra Obama görevden ayrıldı. Yerine gelen Trump yönetiminde de bana resmi makamlar tarafından mektup göndermem istendi. Fakat Trump’tan bir cevap alamadım. 

MANİDAR ZAMANLAMA

Tabi Trump döneminde şöyle bir gelişme oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’ya gitmeden iki gün önce, onun ofisinden bir açıklama yapıldı Hampig Sasunyan’ı serbest bırakmayacaklarına dair. Yani Trump döneminde de bırakılmadı. Sonuç olarak Biden ile görüşmeden önce bu adam serbest bırakıldı. Şu an Ermenistan’a gitti. 19 yaşında cinayet işlemiş şimdi 58 yaşında.

ABD’nin Suriye politikası karşısında Erdoğan’ın tutumu ne olacak?

“ÖNCE SOYKIRIM ŞİMDİ SASUNYAN” 

Bu Enteresan bir durum tabi. Joe Biden bu sene Ermeni Soykırımı’nı tanıdı, arkasından Erdoğan ile görüşmeden iki gün önce Hampig Sasunyan serbest bırakıldı. Geçen sene Mart 2020’de bir açıklama yapılmıştı, bunun serbest bırakılmayacağına dair. Ben buradan başka mesajlar alıyorum, Amerika’nın Sasunyan’ı serbest bırakmasının arkasında mutlaka bir şey var. 

“TÜRKİYE’YE KARŞI BİR TUTUM”

Görüşmeden iki gün önce bırakılması, Trump döneminde de görüşmeden iki gün önce bırakılmayacağına dair açıklama yapılması. Ben şöyle değerlendiriyorum bu Türkiye’ye karşı bir tutum.

İşte Erdoğan ve Biden arasında yaşanan ‘F-16’ konuşması

Sasunyan hakkındaki bu karara Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç’ten tepki geldi.

“KARAR VAHİM BİR HATA”

Yazılı açıklama yapan Bilgiç, şu ifadelre yer verdi:

“Evvelce hakkında şartlı tahliye kararı alınmış bulunan Los Angeles Başkonsolosumuz şehit Kemal Arıkan’ın katili Ermeni terörist Hampig Sasunyan’ın 3’üncü bir ülkeye sınır dışı edildiği öğrenilmiştir. Adı geçen teröriste ilişkin kararı terörizme taviz veren vahim bir hata olarak gördüğümüzü ve kınadığımızı bir kez daha vurguluyoruz.

“BU TÜR KARARLAR TERÖRİZME ÇALIŞANLARA HİZMET EDER”

Bu tür kararların terörizmle mücadeleye değil, terörizmin siyasi hedefler için başvurulabilecek kullanışlı bir araç olarak yüceltilmesine çalışan çevrelerin gündemine hizmet edeceği aşikardır. Bu vesileyle, bir kez daha şehit diplomatımız Kemal Arıkan’ı ve Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.” ifadelerini kullandı.