Kobani Davası’nda 12’nci duruşma başladı: Hileli bir yargılama yapıyorsunuz

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 12:22 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 2:20 pm

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobani Davası başladı.

Kobani Davası’nın 12’nci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülmeye başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 108 ismin yargılandığı davada savunması alınan eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Bizi siz değil iktidar yargılamaya çalışıyor” dedi.

AVUKATLARA SEGBİS ENGELİ

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş duruşmada söz alarak, Diyarbakır Adliyesi’ndeki avukatlarının SEGBİS ile mahkemeye katılmasına engel olunduğunu söyledi. Demirtaş, karardan vazgeçilmediği halde duruşmayı terk edeceğini ifade etti.

Avukatlar, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı’nın avukatların SEGBİS odasını kullanmasını yasakladığını belirtti.

Mahkeme heyeti, Demirtaş ve Bozan’ın itirazı üzerine SEGBİS odalarını hazırlamakla ilgili bir kanun olmadığını kaydetti.

Mahkeme heyeti, konuya ilişkin bir düzenleme olmadığını ancak mahkemenin gerekli kolaylığı sağladığını iddia ederek, “Sanık müdafilerine ve müşteki vekillerine bu hususta tahsiste bulunmasıyla ilgili bizim mahkememiz yetkili değildir. Müşteki ve sanık müdafileri mahkeme salonuna gelebilir. Bu yüzden itirazlar reddedildi” ifadelerini kullandı.

“BİZİ SİZ DEĞİL İKTİDAR YARGILAMAYA ÇALIŞIYOR”

Savunma yapan eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, “Siz hileli bir yargılama yapıyorsunuz. Bizi siz değil iktidar yargılamaya çalışıyor, size aramızdan çekilin iktidar ile dava yürüsün dedik ama siz çekilmediniz” dedi.

Tuncel, defalarca hukuksuzluğa maruz kaldıklarını belirterek şunları söyledi:

Bu kürsüde çok kez hukuksuzluğun nasıl hukuk yapıldığını konuştuk. Siz yeni bir CMK oluşturuyorsunuz. Bir yıldır buradayız, bir yıldır bu dosya kapsamında defalarca hukuksuzluk yaptınız. Bize kastınız nedir? CMK’ya göre önce gelen evraklar okunur, sonra savunmalar yapılır ama siz bunu uygulamıyorsunuz. Başsavcılık, avukatlarımızın SEGBİS odasını kullanmasını engellemiş ve buna itiraz etmiyorsunuz. İtiraz etmek aklınıza gelmez, çünkü Kürtler yargılanıyor. Bu yüzden görmezden geliyorsunuz, savunma hakkım engelleniyor. Siz hileli bir yargılama yapıyorsunuz, siz değil iktidar bizi yargılıyor. Biz, size dedik aramızdan çekilin iktidar ile dava yürüsün diye ama siz çekilmediniz. Niye konu biz olunca yasalar uygulanmıyor. Yasaları kendinize göre değil, ne olması gerekiyorsa, öyle uygulayın. Bizler bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Vatandaşıysak haklarımızı kullanmak istiyoruz, eğer vatandaş değilsek, söyleyin bize ‘Kürtler, sosyalistler vatandaşlıktan çıktı. CMK’dan yargılanamaz’ deyin. CMK’yı uygulayın.

‘SAVUNMA HAKKIMIZI İHLAL EDİYORSUNUZ’

HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ savunmasında, “Maalesef bu dava devam ederken, hukuka olan inancımız giderek azalıyor. Avukatlarımız anlattı, normlardan bahsetti. Önce evrakların okunması, ardından savunmaların alınması ve daha sonra ise müşteki ve tanıkların dinlenmesidir normlar ama siz bunu yapmıyorsunuz. Burada en temel hakkımız olan savunma hakkımızı ihlal ediyorsunuz. Bu dava dosyasına akıl dışı sayıda tanık ve müşteki sayısını ekleyen biz değiliz. Bu yüzden biz müştekileri bulamıyoruz diyerek istediğiniz zaman getiremezsiniz” diye konuştu.

Mahkeme, bir kez daha itirazları reddederek, müşteki dinlemeye devam edileceğini söyledi.

EMNİYET İFADESİNİ REDDETTİ

Ardından tanık sıfatıyla Hamit Yıldırım’ın ifadesine geçildi. 6-8 Ekim eylemleri hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını ifade eden tanık Yıldırım, “Şu an ne diyeceğimi bile bilmiyorum. Neden burada olduğumu bile bilmiyorum. Aradan 8 yıl geçmiş, hiçbir şey hatırlamıyorum” şeklinde konuştu.

Mahkeme başkanı, Yıldırım’ın Muş Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadeyi okuyarak, hatırlatmada bulundu. Tanık Yıldırım ise olayı hatırlamadığını, kimseyi suçlayamayacağını söyledi. Yıldırım’ın olayı hatırlamaması üzerine mahkeme başkanı, tanığın Muş Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadenin tamamını okudu. Tanık Yıldırım ise okunan ifadeler üzerine, “Bu ifadelerin yüzde 80’i bana ait değil. Ben bunları söylediğimi hatırlamıyorum. Söz verdim, doğruyu söyleyeceğime yemin ettim ama hatırlamıyorum. Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı eşbaşkan oldukları için tanıyorum. Geri kalanları tanımıyorum” dedi.

TANIK OLDUĞU TEBLİĞ EDİLMEDİ

Selahattin Demirtaş’ın “Bu davadan nasıl haberdar oldun?” sorusuna tanık Yıldırım, “Geçen gün Muş Emniyeti’nden aradılar. Bir davanız var. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi kalemini arayın dediler. Ben de aradım ve bana bu davanın tanığı olduğumu söylediler. Bana herhangi bir evrak, tebligat gelmedi. Ben bu durumu bilmiyordum. Ben telefon üzerinden bilgilendirildim” ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı, dosyaya eklenen belgeleri okudu. Belgelerin okunmasının ardından mahkemeye bir saat ara verildi.

Kobani soruşturmasındaki gözaltılara ilişkin HDP’den açıklama