KKTC’de tartışma büyüyor! Yabancılar yasadaki açıktan mı yararlanıyor?

Yayın tarihi: 30 Kasım 2023 Perşembe 9:33 am - Güncelleme: 30 Kasım 2023 Perşembe 12:14 pm

Özel Haber: Fırat Yeşilçınar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) yabancıların mülk edindiği iddiası tartışma başlattı. İktidar bazı önlemler alınacağını iddia etse de muhalefet mevcut yasada açık olduğunu ifade ediyor.

İsrailli yatırımcıların KKTC’de mülk aldığı iddiası ülkeyi karıştırdı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan iddiaların ardından son 23 yılda 200 civarında İsrail vatandaşının mülk alım başvurusunda bulunduğunu belirterek, “Sadece son beş yılda KKTC’de emlak alım başvurusu toplamda 15 bin. Yani alanlar İsrail’den değil başka ülkelerden. 2000’den bu yana İngiltere birinci sıradaymış, son beş yılda da İran birinci sıraya geçmiş” dedi.

KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da yabancılara mülk satışı ve emlakçılarla ilgili iki yasa tasarısı hazırladıklarını açıkladı. Yabancıların mülk alımıyla ilgili belirli kısıtlamalara gideceğini anlatan Oğuz, şirketler kurarak yabancıların yap-sat inşaat işlerine girmelerini yasaklayacaklarını söyledi.

İddialar muhalefetin de gündeminde. Sadece muhalefet değil KKTC’de de bir tedirginlik hakim. Yabancıların konut alışını arttığına dikkat çekiliyor. KKTC’de çok sayıda inşaat projesinin yapıldığı ve bazı projelerde satışların yapıldığı da iddia ediliyor.

Halkın Partisi’nin iddiasına göre yabancıların mülk edinmesinin nedeni yasadaki açık.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay

MUHALEFET YASANIN UYGULANMASI KONUSUNDA ISRARCI

Tele1.com.tr’den Fırat Yeşilçınar’ın görüştüğü Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, mevcut yasanın uygulanmadığını söyledi.

Özersay şu ifadeleri kullandı:

KKTC’de çok büyük miktarda konut satımı gerçekleşiyor. Çok sayıda araç satışı var. Galeriler açıldı. Londra’da da geçmişte benzer şeyler yaşandı. Suç gelirlerinin aklanması sanal bahis, lüks araçlar ya da gayrimenkuller üzerinden aklanıyor. Dolayısıyla buna dair bir çalışma yapılması gerekiyor.

Bu yasanın uygulanması lazım. Yeni bir yasaya gerek yok aslında.

Yabancıların konut almasında bir denetim ve süzgeç var. Bir güvenlik soruşturması ve kısıtlama var. Ama şirketlerde farklı. Yüzde 51 KKTC vatandaşı olacak şekilde yabancılar yerli şirket gibi gösteriyorlar. Sınırsız şekilde mal alım satımı yapabiliyorlar. Güvenlik soruşturması da yapılmıyor. Toplanan mallar şirketin üzerine alındıktan sonra şirketin hisse oranı değiştiriyorlar ve yabancı kişi şirketin sahibi oluyor. Şirket üstündeki mallar da yabancı kişiye geçmiş oluyor. Bir miktar kısıtlaması olmaksızın bunları almış oluyor. Bu bir açık. Bunun düzeltilmesi lazım.

Biz şu anda hangi bölgede ne kadar arsa satıldığı, taşınmaz satıldı bilmiyoruz. Bunun açıklanması gerekiyor.

Kaynak: TELE1