Maraş gerginliği! KKTC’de hükûmet düştü!

Yayın tarihi: 6 Ekim 2020 Salı 11:47 pm - Güncelleme: 7 Ekim 2020 Çarşamba 8:04 am

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’inde seçim öncesi ‘Maraş’ gerginliği yaşanıyor. KKTC’de koalisyon ortağı Halkın Partisi, Başbakan Ersin Tatar’ı ‘tutarsızlıkla’ suçlayarak  hükumetten çekilme kararı aldı. Başbakan Ersin Tatar da, “Ülke yararına doğru bir karar değildir.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Başbakanı Ersin Tatar’ı Ankara’da kabul etti. İki lider, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a içme ve kullanma suyu taşıyan hatta yaşanan arızanın giderilmesi dolayısıyla düzenlenen törene video konferans yöntemiyle katıldı.

Tatar, 1974’ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinde sahilin perşembe günü açılacağını duyurdu. Erdoğan ise Maraş’ın açılmasının ‘birçok yeri rahatsız edeceğini’ söyledi.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’DAN TEPKİ

Basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Sırf adaylardan birine avantaj sağlamak amacıyla Ankara’da ve Kıbrıs’ta yapılan bu düzenlemeler seçimlerimize yapılan müdahalenin bir başka boyutunu oluşturmaktadır” açıklamasını yaptı.

“MARAŞ’IN AÇILMASI PROJESİ BU DEĞİL

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, Erdoğan ve Tatar’ın yaptığı “Maraş açıldı” açıklamasını eleştirdi, “Maraş’ın açılması projesi bu değildir” dedi. Özersay açıklamasında “Bu adımdan bugün sayın Tatar’ı aramam üzerine sadece birkaç saat önce haberdar oldum. Daha önce defalarca kapalı Maraş’ta seçime sayılı günler kala atılacak herhangi bir adım ancak ve ancak bu kadar önemli bir projenin seçim malzemesi yapılması ve zarar görmesi sonucunu doğurur demiştim. Şimdi tam da öyle bir noktadayız” dedi.

HÜKUMET DÜŞTÜ

Bu gelişmelerin ardından gece yarısına doğru Halkın Partisi’nin hükümetten çekilme kararı aldığını duyurdu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hükümet ortağı Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Yenal Senin, Parti Meclisi toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada HP’nin hükumetten çekildiğini duyurdu.

. Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Yenal Senin, “Hükümetin bozulma sebebi Ersin Tatar’dır” dedi.

Halkın Partisi hükümetten çekildi, KKTC Başbakanı ‘Hükümetimiz görev başında’ dedi

Yenal Senin, Parti Meclisi toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada, HP’nin hükümetten çekildiğini duyurdu. HP Genel Başkanı Yenal Senin, devletin bütünlüğünün bozulduğunu vurgulayarak, “Hükumetin bozulma sebebi tutarsızlık ve Ersin Tatar’dır” dedi. Senin, “Partimiz hükümette bulunduğumuz bu dönemde sorumlulukla hareket etmiş, üzerine düşeni yapmıştır. Dış politikayla doğrudan ilgili olarak yetkili kılınan Dışişleri Bakanlığı ve Maraş açılımının mimarı olan Kudret Özersay devre dışı bırakılmıştır” dedi.

‘SESSİZ KALAMAZDIK

Toplumun gözü önünde cereyan eden son hadiseler karşısında sessiz ve tepkisiz kalmalarının mümkün olmadığını ifade eden Genel Başkan Senin, “HP Parti Meclisi, hükumetten çekilme kararı aldı. Yeni hükümete kuruluna kadar sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz” diye konuştu.

“Maraş konusunda uluslararası hukuka ayrı hareket etmeden, seçim sonrasına planlı bir şekilde görüş bildirmiştik” diyen Senin, “HP’nin bugün yapılan açılımı destekleyen bir tutumu vardır. Bizim tutumuz 2015 yılından beri bellidir. Mevcut durum seçime müdahale olarak düşünülebilir ancak devlet bütünlüğünün bozulması bizim için önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘HÜKUMET DEVAM EDECEK’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, “Koalisyon ortağımız Halkın Partisi’nin hükümetten çekilme kararı almasının halkımıza hayırlı olmasını dilerim. HP’nin bu kararına rağmen anayasal süreç işleyecek, hükümetimiz görev başında olmaya devam edecektir.” dedi

SEÇİM VE CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 11 Ekim’deki seçime bağımsız aday olarak giriyor.

UBP lideri olan Başbakan Ersin Tatar ile CTP lideri Tufan Erhürman da seçimde öne çıkan adaylar arasında.

Kudret Özersay ve Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ise bağımsız aday.