KKM’den yeni rekor!

Yayın tarihi: 24 Kasım 2022 Perşembe 4:21 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2022 Perşembe 4:21 pm

Kur Korumalı Mevduatın (KKM) büyüklüğü haftalık bazda ilk kez düşüş kaydetti. KKM hesaplarının toplam büyüklüğü 18 Kasım’da sona eren haftada bugüne kadarki ilk haftalık düşüşünü kaydetti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 11 Kasım’da sona eren haftada 1,47 trilyon lira olan kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının büyüklüğü geçen hafta 1,46 trilyon liraya indi. Bunda, döviz kurlarının son zamanlarda yatay seyretmesi nedeniyle KKM’nin eski cazibesini yitirmesi etkili oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı bütçe istatistiklerine göre, ekimde KKM’nin bütçeye doğrudan maliyeti 6,7 milyar TL oldu. Böylelikle 5 ayın en düşük aylık maliyeti ortaya çıktı. Ekim ayı itibarıyla kur korumalı mevduatın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafındaki maliyeti ve vergi muafiyetleri haricindeki toplam yükü 91,6 milyar TL’ye çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kasım ayının başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda KKM uygulamasının TCMB’ye maliyetinin Hazine’nin üstlendiği 91,6 milyar TL’den daha düşük olabileceğini söylemişti.