KKM’de Hazine desteği Merkez Bankası’na devrediliyor, ekonomistler tepkili

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 4:42 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2023 Çarşamba 4:44 pm

AKP’nin TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle Kur Korumalı Mevduat’ta Hazine desteği uygulaması Merkez Bankası’na devrediliyor. Ekonomistlerden tepki geldi.

AKP’nin Meclis’e sunulan torba kanun teklifinde Kur Korumalı Mevduat’ın bütçe üzerindeki yükünü kaldırmaya yönelik hamle dikkat çekti. Teklifte; KKM’de Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası’na devri öngörüldü. Ayrıca KKM uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi yetkisinin de Merkez Bankası’na devredilmesi teklifi yer aldı. Söz konusu teklifi ekonomistler eleştirdi.

Ekonomi gazetesi yazarlarından Fatih Özatay “‘Rasyonel (akla uygun)’ politikalara dönüşten kastedilen buysa yandık. Bütçe açığının bir kısmının TCMB’ce finanse edilmesi demek bu. Bu yolun sonu bütçe açığının TCMB kredileri ile finansmanına çıkar ki 2001’de yapılan yasa değişikliğiyle yasaklanmıştı. Umarım doğru değildir” değerlendirmesini yaptı.

TCMB Eski Başkekonomisti Hakan Kara da “Cin fikirli birileri yine TCMB Kanunu’nun etrafından dolanmanın bir yolunu bulmuş” yorumunda bulundu.

Ekonomist Uğur Gürses ise sosyal medya hesabından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e yönelik olarak “Bu hakikaten çok rasyonel olmuş. KKM kaynaklı bütçe açığını doğrudan Merkez Bankası matbaasına gönderme fikri size sorulmuş muydu?” yorumunda bulundu.

AKP’den hayal kırıklığına uğrayan emeklilere zam açıklaması

Memurların zam oranı belli oldu, emekliye kötü haber

Türkiye Kamu-Sen: Emekliliğe yansımayan zam kabul edilemez!

CHP’den AKP’nin teklifine tepki: Emekliler kaderine terk edildi