Haber

Kırmızı Kitap nedir?

Gizli anayasa olarak adlandırılan ve kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak tanımlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin güncellenmesi toplantıları başladı. İşte Kırmızı Kitap hakkında bilinmesi gerekenler...

Gizli anayasa olarak tanımlanan Kırmızı Kitap, Türkiye’de 1982 Anayasası ile oluşturulan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından hazırlandı. Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi gizliliği nedeniyle kamuoyunda Kırmızı Kitap olarak anılmaktadır.

İÇERİĞİ NEDİR?

Kırmızı Kitap iç ve dış tehditler olmak üzere iki bölümden oluşur. Kitabın içeriğinin yıllar içerisinde birçok kez güncellendiği bilinmektedir. Kırmızı Kitap Önce MGK'da sonra Bakanlar Kurulu'nda onaylanıyor. 2024 yılında hazırlanacak olan 'Kırmızı Kitap'ta Akdeniz, Orta Doğu ve Afrika'daki gelişmelerin yer alması bekleniyor.

Saray'da 'kırmızı kitap' toplantısı! Saray'da 'kırmızı kitap' toplantısı!

SON GÜNCELLEME 2019'DA

Milli güvenliğin sağlanması amacıyla Milli Güvenlik Kurulu'nun belirlediği görüşler dahilinde iç, dış ve savunma hareket tarzlarına ait esasları kapsayan Kırmızı Kitap son olarak 30 Eylül 2019'da AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısında ele alınmıştı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada konuyla ilgili "Ülkemizde, bölgemizde ve dünyada meydana gelen gelişmelerin milli güvenliğimize yönelik tesirlerinin tüm yönleriyle değerlendirilmesi suretiyle hazırlanan Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülmüş ve uygun bulunmuştur" ifadelerine yer verilmişti.