Kira fiyatlarındaki artış durdurulamıyor! “Bu inanılmaz bir yükseliş”

Yayın tarihi: 27 Aralık 2022 Salı 11:09 am - Güncelleme: 27 Aralık 2022 Salı 11:09 am

AKP’nin hatalı ekonomi politikaları nedeniyle yaşanan kriz, gün geçtikçe büyüyor. Türk lirasındaki değer kaybı kira artış oranlarını da etkilemeye devam ediyor. Ülke genelinde kirada yıllık artış oranı yüzde 168’e yükselirken, rekor yüzde 302 ile Antalya’da kayda geçti. İstanbul’da 80 metrekarelik bir dairenin ortalama kira fiyatı ise 7528 liraya yükseldi.

İktidarın kötü ekonomi yönetiminin faturası vatandaşa kesilmeye devam ediliyor. Birçok sektkörde zam üstüne zam haberleri gelirken, kira fiyalarındaki artış da durdurulamıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) 2022 Kasım ayına ilişkin yayınladığı Kiralık Konut Piyasası Raporu’ndaki verilere göre, yurt genelinde kira yüzde 168 oranında arttı. Rakamlara bakıldığında, artış oranı TÜİK’in açıkladığı yıllık yüzde 84,4 olan enflasyon oranının yaklaşık iki katına yükseldi.

Artık kiralık ev de hayal! Kira fiyatları yüzde 168 arttı

“KİRA TALEBİ DÜŞMEZ”

Birgün’e konuşan BETAM Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, kiralık ve satılık konutta bir kilitlenme yaşandığını belirtti. Gürsel, “Kirada yıllık artış üç aylık düşüşün ardından kasımda yeniden yükseldi. Burada düşüş dediğimiz, kira fiyatları iniyor anlamında değil. Yıllık artışta düşüş. Reel fiyatta da düşüş vardı. Bu kalıcı mı bilmiyoruz ama belli ki bir süre düşme ya da sabit gidişten yükselmesi sorunun devam ettiğini ve yavaş yavaş yeniden kendini gösterdiğini ortaya koyar. Kira talebi zaten düşmez. Sonuçta yeni evlenen, ailesinden ayrılan vb. talep olacaktır” ifadelerini kullandı.

Fahiş zam yapan ev sahibi kiracısını tekme tokat dövdü!

“ORTALAMA 10 BİN LİRA KİRA NASIL ÖDENECEK”

Prof. Dr. Gürsel, kira talebinde düşme olan bölgeler için ise şunları söyledi: “Ailesinin yanından ayrılmak isteyen iş hayatına girmiş bir yetişkin bu ihtiyacını öteliyor. Ortalama 10 bin lira kirayı nasıl ödeyecek? Ailesinin yanında yaşamaya devam ediyor.”

“BU İNANILMAZ BİR YÜKSELİŞ”

Asgari ücretin yüzde 100 arttığı bir ortamda Antalya’da kiraların yüzde 400’ün üzerinde yükseldiğine dikkat çeken Gürsel, “Bu inanılmaz bir yükseliş. Savaşın sonucunda böyle bir tablo ortaya çıktı” dedi.