Kimlik doğrulaması geldi! İlanlar tek tek kaldırılıyor

Yayın tarihi: 3 Kasım 2023 Cuma 11:53 am - Güncelleme: 3 Kasım 2023 Cuma 11:53 am

Fiyat istikrarına katkı sağlaması amacıyla gayrimenkul ve ikinci el araç ilanlarıyla ilgili kimlik doğrulama zorunluluğu geldi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı” dedi.

İkinci el araçlar ve gayrimenkul ilanlarıyla ilgili yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemede fiyat istikrarına katkı sağlamak ve sahte ilanlarla dolandırıcılığa engel olma amacıyla “Kimlik Doğrulama” zorunluluğu geldi. 1 Kasım’da yürürlüğe giren düzenlemeye göre, ilan sitelerinde satış gerçekleştirmek isteyen kişiler ve emlak ofisleri e-devlet üzerinden kimlik veya yetki belgesi doğrulaması yapmak zorunda. Mevzuata uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

‘SON 2 GÜNDE BİNLERCE İLAN SİTELERDEN KALDIRILDI’

Konuyla ilgili konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Henüz sistem tam anlaşılmadı. Yani neyi kapsadığı tam olarak bilinmiyor. Bu işin 2 tane maddesi var. Birincisi, bireysel ilanlarda kişi mutlaka mülkiyet sahibi olduğunu kimlik doğrulama sistemi ile ispat etmeli. İkincisi de emlakçı yetki belgesi olmadan ilan veremeyecek. Bu şekilde bilmeli ve çalışmasını eksiği varsa tamamlamalı. 2 ay önce yayınlandı aslında, yeni değil. Ancak, 1 Kasım itibari ile yürürlüğe girdi. Sahte ilan, yanıltıcı ilan, kayıt dışı emlakçılık yapan kişilerin ‘sahibiyim’ diye verdiği ilanlar hepsi şuan da silinmeye başladı. Son 2 günde binlerce ilan sitelerden kaldırıldı” dedi.

‘PANDEMİ SÜRECİNDE HER İKİ ARAÇTAN BİR TANESİ KAYIT DIŞI SATILMIŞ’

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise, “Pandemi sürecinde araç fiyatlarının speküle edilmesiyle alakalı en çok kullanılan mecra internet ortamıydı. Kişiler istedikleri rakamlara istedikleri şekilde eşinin, dostunun, kendinin olmayan araçları teşhir ediyordu. Bu artık bir nevi bitti diyebiliriz. Pandemi sürecinde her iki araçtan bir tanesi kayıt dışı satılmış. Bu çok büyük bir orandı. Onun için biz yetki belgeli olan kurumların otomotiv sektöründe bu işi yapmalarıyla alakalı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanlığımız da bu konuda bize çok ciddi destek vermekte. Otomobilcilerin isteği doğrultusunda bu işin bu şekilde olmasını çok olumlu görüyoruz. Burada tabi ki tüketicilerinde şuna dikkat etmesi lazım. Eğer bir daha görmeyecekleri, internet üzerinden alacakları araçları, belki de insanlar telefonlarını kapatacaklar ve bir daha erişemeyecekler, araçların hepsi bir servet değerinde. Bu tarz araçları yetkili kurumlardan ikinci el otomobil satıcılarından almalarını özellikle rica ediyoruz. Çıkacak olan herhangi bir sorunda en azından burada karşılarında bir muhatap bularak, sorunlarının çözümü noktasında çok daha ellerinin güçlü olacağını özellikle tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İkinci el araçlarda fiyatlar gerilemeye başladı