Diyet yapan bireylerin en çok merak ettiği konuların başında ara öğün gelmektedir. Diyet yapmak sadece yediğimiz içtiğimiz besinlere dikkat etmek değil; aynı zamanda saatlerine, miktarlarına ve çeşitliliğine de önem vermektir diyebiliriz.

Peki, ara öğün yapmanın sağlık açısından faydaları nelerdir?

Öncelikli olarak sizi aç bırakan bir diyet sizin için sağlıklı bir diyet değildir. Aç kalmadan sağlıklı zayıflama yolunda en önemli destekçiniz ara öğünlerdir. Ara öğün kan şekerinizdeki dalgalanmaları kontrol altına alarak çabuk acıkmanızı ve bir sonraki öğünde daha fazla yemenizi önleyecek ve tatlı krizlerini azaltacaktır. Öğünlerde azar azar ve sık aralıklarla beslenildiği takdirde mide sindirim sistemi düzenli bir şekilde çalışır ve rahatlar. Özellikle şeker hastaları, reaktif hipoglisemi yaşayanlar, gastirit, ülser, reflü vb. hastalıkları olanlar ara öğün tüketmeyi ihmal etmemelidirler. Ayrıca ara öğün yapan kişide sık sık beslenmek alışkanlık haline gelecek ve buna bağlı olarak metabolizma hızı da artacaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da kilo kaybı hızlanacaktır.

Sağlıklı kilo vermek isteyen herkes 3 ara öğün – 3 ana öğün yapmak zorunda mı?

Günlük 3 ana öğün yapılacak şekilde kişinin fiziksel, çevresel faktörlerine bağlı olarak ara öğün eklemesi yapılabilir. Herkes için ara öğün miktarı aynı olacak şeklinde bir koşul yoktur. Her zaman söylenildiği gibi diyet kişiye özel olmalıdır.

Sağlıklı Diyet dostu ara öğünler:

1 yumurta + 1 yemek kaşığı yulaf kepeği + mevsim sebzeleri 1 kuru incir + 6 adet çiğ badem 1 kutu probiyotik yoğurt + 1 porsiyon meyve 1 kutu yarım yağlı süt + buğday ruşeymi 2 adet grisini + 1 bardak ayran 4-5 adet kuru erik + 2 adet tüm ceviz ½ simit + 1 yemek kaşığı labne peynir veya karper 1-2 dilim ekmek + 1 dilim beyaz peynir Light kaşarlı esmer ekmek ile yapılmış tost + mevsim yeşillikleri 1 kutu meyveli yoğurt + 10 fındık 1 su bardağı yağsız patlamış mısır + 1 avuç kuru üzüuuml;m 1 avuç beyaz leblebi + 1 bardak kefir 5 adet kuru erik + 10 badem 1 su bardağı yarım yağlı süt + ½ paket yağlı azaltılmış bisküvi 1 dilim beyaz peynir + 2 tane kepekli grisini 1 porsiyon meyve + 1 yemek kaşığı buğday kepeği 1 su bardağı yoğurt + 3 tane kuru kayısı 1 su bardağı ayran + ½ simit 1 yemek kaşığı kuru üzüm + 6-7 tane badem 1 çay bardağı beyaz leblebi Tarçınlı yarım yağlı süt + 1 yemek kaşığı yulaf kepeği 1 porsiyon meyve ve Light Fıstık Ezmesi (1 tatlı kaşığı) Kaynak: Rafinera.com
Muhabir: Alp Yanardağ