Kilise’ye baskın yapan IŞİD’liler silah eğitimi için İstanbul’da çiftlik aramış

Yayın tarihi: 1 Şubat 2024 Perşembe 9:07 pm - Güncelleme: 2 Şubat 2024 Cuma 1:39 am

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Latin Kilisesi’ne silahlı saldırı düzenleyen ve IŞİD’li oldukları değerlendirilen Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T. ile onlarla bağlantılı oldukları değerlendirilen diğer 34 şüpheli tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Sevk yazısında gözaltına alınan M. Alısher Ugli Mirzoev’in 2023 yılında İstanbul’da IŞİD’lilere eğitim vermek için çiftlik aradığı belirtildi.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Latin Kilisesi’ne silahlı saldırı düzenleyen IŞİD’li oldukları değerlendirilen Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T. ile onlarla bağlantılı oldukları değerlendirilen şüpheliler tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Edinilen bilgiye göre 34 şüpheliden 21’i ‘adam öldürme ve terör örgütüne üye olmak’ suçlarından, 13’ü ise ‘örgüte üye olmak’ suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Gözaltına alınan, Moldova uyruklu Andrei Guzun’dan alınan parmak izlerinin 2018 yılında Antalya’da gözaltına alınan Adam Khamırzaev ile aynı olduğu tespit edildiği.  M. Alısher Ugli Mirzoev’in Temmuz 2023 yılında IŞİD üyelerine silahlar konusunda eğiterek ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlikte eğitim alanı kurma çalışması yaptığı ve silah aradığı belirtildi.

Sarıyer’de ayine saldırı! Bir kişi hayatını kaybetti

BİR GÜN ÖNCEDEN KEŞİF YAPMIŞLAR

Sevk yazısında, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin olaydan bir gün önce farklı bir araçla kiliseye gelerek keşif yaptıkları belirtildi. Yazıda, terör örgütü üyesi IŞİD üyesi Hamza kod adlı Amirjon Kholikov ve David Tanduev’ın olay günü Başakşehir’deki evlerinden çıkarak olay yerine yabancı plakalı araçla geldikleri, kiliseye uzak bir yere aracı park ederek tanınmamak için siyah maske kullandıkları belirtildi. Sevk yazısında, şüphelilerin kilisenin girişinde Tuncer Cihan’ın kafasına vurarak önce yere düşürdükleri ardından kilise içerisinde rast gele ateş ettikleri ardından kiliseden çıkarak olay yerine geldikleri araçla uzaklaştıkları ifade edildi.

AZMETTİRİCİ MOLDOVA UYRUKLU ŞÜPHELİ DE YAKALANMIŞ

Saldırıyı gerçekleştiren Tanduev ve Kholikov ile birlikte hareket ettikleri değerlendirilen şüpheliler Abdulaziz A., Rasul A., İslam M., Omadbek K. D.ve Temurbek M. U. E.’ın olaydan önce 5 Ocak’ta İstanbul’dan ayrılarak Kayseri’ye gittikleri ve bir süre sonra tekrar İstanbul’a geldikleri değerlendirildi. Amırjon Kholikov ile bağlantılı olduğu düşünülen şüpheliler Lusup T., M. T. ve Andrei Guzun’da Başakşehir’de gözaltına alındı. Şüphelilerden Andrei Guzun’un, hakkında ‘Türkiye’de bulunan IŞİD’in  sözde sorumlularından olan ve Türkiye’de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod adlı Adam Khamırzaev olduğu değerlendirildi.

2018 YILINDA GÖZALTINA ALINMIŞ

Moldova uyruklu Andrei Guzun’dan alınan parmak izlerinin 2018 yılında Antalya’da gözaltına alınan Adam Khamırzaev ile aynı olduğu tespit edildiği ve Khamırzaev’in IŞİD’in sözde sorumlusu olduğu anlaşıldı. Eylemi azmettirenin ise Andreı Guzun olduğu ifade edildi.

İKAMET İZNİ VERİLMİŞ

Yapılan çalışmaların devamında şüphelilerle irtibatlı oldukları değerlendirilen Mukhammad K.M. ve İbrahim S. Başakşehir’deki evlerinde yakalandığı, evde yapılan aramalarda Kur’an-ı Kerim arasına gizlenmiş Kholıkov’a ait ikamet izin belgesi ele geçirildi.

IŞİD’LİLERE EĞİTİM VERMEK İÇİN ÇİFTLİK BAKMIŞLAR

Şüphelilerden M. Alısher Ugli Mirzoev’in Temmuz 2023 yılında IŞİD üyelerine silahlar konusunda eğiterek ABD’ye göndermek amacıyla İstanbul’da bir çiftlik bularak eğitim alanı kurma çalışması yaptığı ve silah aradığı belirtildi.  Mirzoev, IŞİD’in sözde sorumlularından olan Adam Khamirzaev’e rapor verdiği, Türkiye’de eylem yapmak için izin istediği ifade edildi.

TELEFONLARINDAN BOMBA YAPIMI RESİMLERİ ÇIKTI

Şüphelilerle irtibatlı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Adrei Guzun’un dijital materyallerinde yapılan ön incelemelerde dijital belge şeklinde kitapların bulunduğu, savaşa giden, gidecek olan kişilerin birbirlerine karşı nasıl davranması gerektiğini anlatan bir kitabın dijital hali, silahla ateş edilen videoların klip haline getirildiği ve telefonunda arama motorunda ‘av malzemeleri’ şeklinde arama yaptığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüphelilerden Zharaıdat E.’nin telefonunda yapılan incelemelerde ise IŞİD terör örgütünün sözde bayrağının resmi, bomba yapımında kullanılan malzemeler ve bomba yapılışına ait resimler, Molotof kokteylinin yapımının anlatıldığı resimler olduğu tespit edildi.(DHA)

 

 

NE OLMUŞTU?

İstanbul Sarıyer Büyükdere’deki Santa Maria Kilisesi’ne 28 Ocak Pazar günü, ayin sırasında silahlı saldırı gerçekleştirilmişti. Saldırıda Tuncer Murat Cihan adlı yurttaş yaşamını yitirdi. Saldırının ardından düzenlenen operasyonlarda 51 kişi gözaltına alındı. 23 kişi sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi.

İstanbul Sarıyer'deki Santa Maria Latin Kilisesi'ne silahlı saldırı düzenleyen ve IŞİD'li oldukları değerlendirilen Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T. ile onlarla bağlantılı oldukları değerlendirilen diğer 34 şüpheli tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Sevk yazısında gözaltına alınan M. Alısher Ugli Mirzoev'in 2023 yılında İstanbul'da IŞİD'lilere eğitim vermek için çiftlik aradığı belirtildi.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Latin Kilisesi’ne silahlı saldırı düzenleyen ve IŞİD’li oldukları değerlendirilen Tacikistan uyruklu A.K. ve Rusya uyruklu D.T. ile onlarla bağlantılı oldukları değerlendirilen diğer 34 şüpheli tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Sevk yazısında gözaltına alınan M. Alısher Ugli Mirzoev’in 2023 yılında İstanbul’da IŞİD’lilere eğitim vermek için çiftlik aradığı belirtildi.

 

 

Kaynak: TELE1