Kilise saldırısında yeni detaylar: Maskeler bulundu, silahlar kayıp

Yayın tarihi: 30 Ocak 2024 Salı 10:02 am - Güncelleme: 30 Ocak 2024 Salı 10:05 am

Sarıyer’de bir kişinin hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi‘ndeki silahlı saldırıyla ilgili gözaltına alınan şüphelilerin yakalandığı adresin yakınında kar maskeleri bulunurken, silahlara henüz ulaşılamadığı belirtildi.

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Santa Maria Kilisesi’ne pazar ayini sırasında maskeli iki kişi tarafından silahlı saldırı yapıldı. Saldırıda 52 yaşındaki Tuncer Murat Cihan hayatını kaybederken, silahlı saldırıyı gerçekleştiren şüpheliler yakalandı.

Saldırıdan kısa süre sonra olayla bağlantısı olduğu tespit edilen kişilere ait çok sayıda adrese operasyon düzenlendi. Operasyonda 51 şüpheli gözaltına alındı. Öte yandan kilisedeki saldırganların saldırıdan önce Polonya plakalı otomobil ile hareket halindeyken kaydedilen görüntüleri ortaya çıktı.

OTOMOBİL POLONYA’DAN GETİRİLDİ

Polis ekipleri, saldırganların kullandığı aracın 1 sene önce Polonya’dan Türkiye’ye getirildiği, aracın bu süre içerisinde hiç trafiğe çıkmadığı, olay günü şüpheliler tarafından kullanıldığı belirlendi. Aracı getiren kişinin ise 2 gün kaldıktan sonra Polonya’ya geri döndüğü öğrenildi.

51 KİŞİ YAKALANDI, 23’Ü SINIR DIŞI EDİLDİ

Ekipler, yabancı plakalı bir otomobille olay yerine yakın bir noktaya kadar gelen ve kiliseye yaya olarak giren 2 zanlının, saldırının ardından aynı araçla kaçarak Başakşehir’de bir adrese gittiğini tespit etti. Bunun üzerine harekete geçen emniyet güçleri, saldırıyı gerçekleştiren ve onlarla bağlantılı olduğu değerlendirilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik 30 adrese düzenledikleri eş zamanlı operasyonda, 51 kişiyi yakaladı. Gözaltına alınan 51 kişiden 23’ü olayla bağlantıları bulunmadığı gerekçesiyle idari işlemlerinin ardından sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine teslim edildi.

Kilise saldırısında yeni görüntü! Kapıyı açıp içeri aldıkları kişiyi vurmuşlar

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünün koordinesinde gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolü için Bayrampaşa Devlet Hastanesi’ne getirildi. Aralarında kadınların da bulunduğu şüpheliler güvenlik önlemleri altında sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü. Zanlıların dijital materyallerinin de incelendiği belirtildi.

KAR MASKELERİ BULUNDU

Operasyonda, silahlı saldırıyı gerçekleştiren Tacikistan uyruklu A.K. ile Rus uyruklu D.T’nin yakalandıkları adresin çevresinde yapılan aramalarda, olayda kullandıkları değerlendirilen kar maskeleri de bulundu.

Saldırı esnasında kilise önünde olmayan polislere soruşturma

SİLAHLARA HENÜZ ULAŞILAMADI

Saldırıda kullanılan silaha ise ulaşılamadığı belirtildi.

SALDIRIDA IŞİD İZİ: BALAT DA HEDEFTEYMİŞ

Öte yandan, gözaltındaki şüpheliler A.K. ile D.T’nin terör örgütü DAEŞ’le bağlantılarının araştırıldığı öğrenildi. Sabah’ta yer alan habere göre, terör örgütü IŞİD’in izi çıkan saldırının yankıları sürerken örgütün yılbaşı gecesini kana bulamak için 2 hedef noktada eylem planladığı ortaya çıktı. MİT, IŞİD üyelerinin yılbaşını kana bulamak için eylem planladığı bilgisini Emniyet Genel Müdürlüğü’yle paylaşması üzerine bir isim incelemeye alındı.

Emniyete bağlı istihbarat timleri sahaya indi. Saha elemanlarından elde edilen verilere göre eylem yapacak kişi E.Y. isimli Iraklı IŞİD üyesiydi. E.Y. isimli IŞİD üyesinin Balat’ta eylem yapabilmek için hem Meryem Ana Kilisesi’ni hem de Balat’taki Sinagog’da keşif faaliyeti gerçekleştirdiği belirlendi. E.Y.’nin Balat’ta keşif yaptığına ilişkin görüntüler de gün yüzüne çıktı.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Polis ekiplerinin saldırıya ilişkin çalışmaları sürüyor.

Santa Maria Kilisesi saldırısında IŞİD izi: Gözaltı sayısı 51’e yükseldi

Kiliseye saldırıda katliamdan dönülmüş: Silahları tutukluk yaptı

Sarıyer’de ayine saldırı! Bir kişi hayatını kaybetti

Kaynak: TELE1