Kılıçdaroğlu’nun ‘beşli çete’ çıkışının perde arkası

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 12:17 pm - Güncelleme: 18 Temmuz 2022 Pazartesi 12:17 pm

İktidara yakın şirketlerin ‘zeytinliklerin madenciliğe açılması’ için CHP’den destek istediği, Kılıçdaroğlu‘nun ise öneriyi “Pişman olursunuz” mesajıyla geri çevirdiği belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir süre önce sosyal medyadan sert tepki gösterdiği ‘5’li çetenin’, ‘zeytinlikleri madenciliğe açmak için hazırlanan yasa teklifi taslağıyla muhalefetin kapısına dayandığı belirtildi. “İktidar hazır, muhalefet engellemezse Meclis’ten geçer” diyerek ‘destek istedikleri’ iddia edilen şirket temsilcileri CHP kurmaylarından olumsuz yanıt aldığı öne sürüldü.

Kılıçdaroğlu 5 Temmuz’da Twitter’dan “5’li çete ile aramı bulmaya yeltenen sermayedar, holding, piyasa, kim olursa olsun pişman olur; bu böyle biline. Şimdi varsa cesaretiniz, gelin beni ikna edin. Ama haber yollamayı bırakın” paylaşımında bulunmuştu.

Cumhuriyet’ten Erdem Sevgi Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışının perde arkasına ulaştı. Buna göre ‘5’li çetenin’ ortakları arasında bulunduğu bir enerji şirketi, 2014’te Muğla’da özelleştirme yoluyla iki termik santral edindi. Santrallarde üretilen elektrik de sekiz yıl boyunca kamuya satıldı. Bir süre önce üretimde kullanılan linyit kömürünün çıkarıldığı ve etrafı zeytinliklerle kaplı havzada rezervin sonuna gelindiği anlaşıldı.

Beşli Çete, Kılıçdaroğlu’na ‘Bizi bir dinle’ mesajı gönderdi iddiası

MALİYET YÜKSEK ÇIKTI

İddiaya göre, söz konusu şirket bölgedeki diğer rezerve “yeraltı madenciliği”yle ulaşabilme olanağına sahipken “yatırım bedelinin yüksekliği” nedeniyle bu yöntemi tercih etmedi. Düşük maliyetli fakat zeytin ağaçlarını yok eden “açık ocak madenciliğinde” ısrar edildi. İlk olarak 2021’de Akbelen Ormanı’nı hedef alan madencilik girişimi mahkemenin yürütmeyi durdurma kararıyla engellendi.

AYM Kılıçdaroğlu’na verilen tazminat cezasını bozdu

DANIŞTAY DURDURDU

Bu gelişmenin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, geçen 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımladığı yönetmelikle, “zeytinliklerin madenciliğe açılmasına” olanak tanıdı. Şirket, mart sonunda bölgedeki yıllanmış zeytin ağaçlarını sökmeye başlarken düzenleme yargıya taşındı. Danıştay, 20 Nisan’da yürütmeyi durdurdu. Şirket bu kez de elindeki yasa teklifi taslağıyla muhalefetin kapısını çaldı. “Maden Yasası’nın 7. maddesinde yapılacak değişiklikle zeytinlikleri söküp kömür çıkarmayı hedefleyen” şirket temsilcileri, iddiaya göre “konu belirtmeden” bazı CHP kurmaylarından randevu istedi.

‘Beşli Çeteye’ kıyak üstüne kıyak! İGA’nın borçlarına erteleme Limak’a yeni ihale

‘TASLAKLA GELDİLER’

Ellerindeki “taslakla” ziyaretler yapan temsilciler, “İktidarın değişikliğe hazır olduğunu, muhalefetin engel olmaması durumunda Meclis tatile girmeden önce bir torba teklife ek yapılarak düzenlemenin yasalaşabileceğini, bu konuda destek istediklerini” söyledi. CHP’li isimlerse, “partinin zeytinlikler konusundaki tavrını” anlatarak olumsuz yanıt verdi.

CHP kulislerinde “Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarının bu konuda kendisine yaptığı bilgilendirme sonrası 5’li çeteye yönelik sosyal medya paylaşımını yaptığı” değerlendiriliyor.

HABERİN TAMAMI

Kılıçdaroğlu’nun ‘5’li çete dediği’ firmalar başı çekiyor: İşte 2020’de en çok iş alan 20 müteahhit