Kılıçdaroğlu:Suriye’de namaz kılacaklardı. Onlar gitmeden 3.6 milyon Suriyeli geldi

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 1:32 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 3:34 pm

Her hafta başka şehirde grup toplantısı yapma kararı alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erzurum’da açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu Sağlıkta şiddet konusunu Meclis’te görüşülmesi için çağrıda bulunmasına rağmen oturuma katılmayan AKP ve MHP’ye tepki gösterdi. ‘Beşli Çete’ diye adlandırdığı şirketleri eleştiren Kılıçdaroğlu “Beşli çetelerin bir köprüsüne 35 milyar dolar garanti veriyorlar. Ben o paraların tamamını söke söke alacağım.” dedi.

CHP’nin her hafta salı günü yaptığı grup toplantısı, TBMM’nin tatile girmesiyle ekim ayına kadar farklı illerde yapılacak. İlk toplantı Milli Mücadele’nin ilan edildiği Erzurum’da gerçekleşecek. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 100’den fazla milletvekili ile Erzurum’a gitti.

Göçmenler sorununa değinen Kemal Kılıçdaroğlu ” Suriye’de namaz kılacaklardı değil mi? Onlar Suriye’ye gitmeden 3 milyon 600 bin Suriyeli geldi. Resmi sayı bu gerçek sayıyı kimse bilmiyor. Hiç kimse endişe etmesin. Irkçılık yapmadan, kimsenin onuruyla oynamadan kendi ülkelerine Allah’ın izni, sizlerin taktiri ile davulla zurnayla göndereceğiz.” dedi.

Seçimin kazanılması durumunda yapılacaklardan da bahseden CHP Lideri “Türkiye’de toprak büyüklüğü açısından 9. il. Özel Ekonomi Bölgesi olarak ilan edilmesi lazım. Tarım ve Hayvancılık Uluslararası Borsası Erzurum’da kurulacak. ” ifadelerini kullandı.

Mülteci, sığınmacı ve göçmen sayıları! İşte Türkiye’nin tartıştığı en büyük sorun hakkında tüm gerçekler

Erzurum’da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satır başları şu şekilde:

TBMM tatile girdi ama ülkenin dertleri devam ediyor. Artarak devam ediyor. Tarihin bizlere yüklediği bir sorumluluk var. Bu ülkenin kuruluşunda harcımız var. Şehitlerin kanı var, gazilerimiz, atalarımız, babalarımız var. Biz Meclis tatile girdi, oturalım Türkiye’nin sorunlarını seyredelim düşüncemiz yok. Karar aldık. Bir şey yapmamız lazım. Nereden başlayalım? Hepimizin aklına bir tek kent geldi. Erzurum’dan başlayalım. Bir dönem bölgenin Paris’i olarak adlandırılıyordu. Peki bu kadim şehrimiz Milli Kurtuluş Savaşımızın odak ve başlangıç noktasıydı.

TBMM’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum milletvekiliydi. Erzurum’un hem bizim hem CHP tarihinde özel bir yeri var. Madem bu kadar önemli acaba neden CHP’ye sempati göstermedi? Neden tek bir milletvekili bile uzun süre çıkarmadı? Bu işin sorumlusu, kabahati CHP’lilerde yani bizlerde. İğneyi önce kendimize batıracağız. Gelmedik, sofranıza oturmadık. Erzurumlularla helalleşmeye geldik.

“TÜRKİYE CUMHURİYET’İ BİR KİŞİYE TESLİM EDİLMEMELİ”

Türkiye’nin durumu pek parlak değil. Yeni bir mücadeleyi başlatmak zorundayız. Çünkü, koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti asla bir kişiye teslim edilmedi. Bir kişiye bir devletin teslim edilmesi o devlet için bir felakettir. Hepimiz Çanakkale Savaşı’ndan söz ederiz. Çanakkale’nin her karışında binlerce şehidimizin, gazimizin acısı, gözyaşı, kanı var. Çanakkale’yi 1915’lerde geçilmez kıldık. Yedi düvele karşı mücadele ettik.

“MUSTAFA KEMAL ‘GELDİKLERİ GİBİ GİDECEKLER’ DEDİ

Sonra bir dönem değişti. Bir kişi çıktı ‘O gemileri serbest bırakın gelsinler’ dedi. 1918’de. O mücadele verdiğimiz Çanakkale’den o savaştığımız bütün gemiler geldiler Dolmabahçe Sarayı’nın önünde demirlediler. Hani biz Çanakkale Savaşı vermiştik? Dönemin padişahı, ‘Bırakın herkes gelsin’ dedi. Gazi Mustafa Kemal geldi Haydarpaşa’ya geldi. Gemileri gördü. ‘Geldikleri gibi gidecekler’ dedi. Erzurum’a geldi. Erzurum sıradan bir kongre değildir. Erzurum Kongresi, milli iradenin ilk kez telaffuz edildiği kongredir. 103 yıl önce toplandı.

SAĞLIKTA ŞİDDETİ NASIL ENGELERİZ DEDİK GELMEDİLER”

Şimdi, milli iradenin bir kişiye teslim edildiğini görüyoruz. 100 yıl ağır mücadeleler verdik Milli irade için. Parlamento daha dün toplandı. Olağanüstü toplantıya çağırdık sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek için. Sağlıkta şiddeti nasıl engelleriz diye. Gelmediler, katılmadılar. Niye gelmiyorsunuz? Çözüm adresi TBMM. Niye gelmiyorsun o zaman? Gün olacak hepsi gelecekler, gün olacak o Meclis’in önündeki bayrak kayıtsız şartsız hakimiyetin millette olduğunu çok güçlü bir şekilde seslendirecek. Bunu Millet İttifakı olarak yapacağız.

AKP, MHP ve HDP gelmedi! Meclis’teki ‘sağlıkta şiddet’ toplantısı yapılmadı

“SURİYELİLERİ DAVULLA ZURNAYLA GÖNDERECEĞİZ”

Türkiye olarak yaşadığımız sorunlar var. Bütün komşularımızla kavgalıyız. Niye? Ömrü savaş meydanlarında geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, barışın ne kadar değerli olduğunu görmüş. Kan, acı görmüş. Savaşın acımasızlığını görmüş. ‘Barıştan daha değerli bir şey yoktur’ demiş. Bütün komşularımızla neden kavga ediyoruz? Erzurumlu kardeşlerim unutmayın. Suriye’de namaz kılacaklardı değil mi? Onlar Suriye’ye gitmeden 3 milyon 600 bin Suriyeli geldi. Resmi sayı bu gerçek sayıyı kimse bilmiyor. Hiç kimse endişe etmesin. Irkçılık yapmadan, kimsenin onuruyla oynamadan kendi ülkelerine Allah’ın izni, sizlerin taktiri ile davulla zurnayla göndereceğiz.

“BU BAY KEMAL SİZİN HAKKINIZI TESLİM EDECEĞİZ”

PTT taşeron çalışanlarının sorunları var. Hiç meraklanmayın. Bu kardeşiniz yani birilerinin deyimizle bu Bay Kemal sizin hakkınızı teslim edecek. Hiç endişe etmeyin. Kilolarca paket taşıyor o insanlar. Bunu çözeceğiz. Hiç kimse endişe etmesin. Modern köleliğe son vereceğiz.

“BU BENİM İÇİMİ ACITIYOR”

30 Eylül 2017, devleti yöneten kişi televizyonda konuşuyor. ‘Erzurum neden ülkemizin ilk 10 şehrine girmez’ diyor. Erzurum bu bölgenin en kalkınmış, 1957’den bu yana üniversitesi olan bir kent olarak bilinirdi. Tarımın, hayvancılığın başkenti olarak bilinirdi. Erzurum, 81 il içinde 62. sırada. Bu benim içimi acıtıyor. Niye biliyor musunuz? Bu bölgenin büyüme potansiyeli en yüksek olan kentinin sürekli kan kaybetmesi. Erzurum’da yaşayandan çok daha fazla Erzurumlu, Erzurum’un dışında yaşıyor.

34 YIL SONRA TÜRKİYE ŞEKER İTHAL ETMEK ZORUNDA KALDI

İnterneti olmayan binlerce çocuk var. Erzurum kişi başı gelirde sürekli kan kaybediyor. Sadece Erzurum’da 141 bin 955 vatandaşın günlük 47 liradan az. Çünkü sosyal güvenlik primlerini ödeyemiyorlar. Şeker Fabrikanız vardı özelleştirildi. 34 yıl sonra Türkiye şeker ithal etmek zorunda kaldı. Niye nüfus azalır? İnsanlar Erzurum’da iş bulamadıkları için. Büyük kentlerin varoşlarına gidiyorlar.

Önce şeker fabrikaları özelleştirilmişti… Bu da oldu! Şeker ithalatı kararı Resmi Gazete’de

ET BALIKESESİR’DEN GELİYOR DEMİŞ GAZETECİ”

Tarıma dayalı meralar… Sanayi gelişmemiş. Meralar hayvan sesine hasret kaldı, et Balıkesir’den geliyor demiş Erzurumlu bir gazeteci. Tarlada çalışan, sahada çalışan bütün Erzurumlu kardeşlerimin dinlemesini isterim. Allah nasip ederse iktidara geldiğimizde göreceksiniz çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerinden veya bankalardan çektikleri kredilerin faizlerini ilk bir ayda sıfırlayacağız. Yulaftan, mısıra kadar dışardan getiriyorlar. Türkiye’de toprak mı yok ya, çiftçi mi, üreten mi yok? Dışarıdan komisyonlu alıyorlar. Ceplerini dolduruyorlar. O ceplerin tamamını dikeceğim.

Kırmızı ete zam!

“KIRSALDA ÇALIŞANLARIN SGK PRİMLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK”

Köylerde ziraat mühendisi, veterineri de olacak. Bunların tamamı kamu görevlisi olacak. Öğretmen çocuklarımıza, bunlar da çiftçimize hizmet edecek. Kırsalda çalışan kadınlar ve gençler, kırsalda çalıştıkları sürece sosyal güvenlik primlerini devlet ödeyecek.

“TARIM VE HAYVANCILIK BORSASI ERZURUM’DA KURULACAK”

Türkiye’de toprak büyüklüğü açısından 9. il. Özel Ekonomi Bölgesi olarak ilan edilmesi lazım. Tarım ve Hayvancılık Uluslararası Borsası Erzurum’da kurulacak. ‘Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bu kadar meselesi varken gittin yerel soruna değindin’ diyecekler. Eğer büyüyeceksek hep beraber büyüyeceğiz. Sadece İstanbul değil. Erzurum, Kars, Van da büyüyecek. Onlar gibi değil bu Bay Kemal.

“BEN O PARALARI SÖKE SÖKE ALACAĞIM”

Beşli çetelerin bir köprüsüne 35 milyar dolar garanti veriyorlar. Ben o paraların tamamını söke söke alacağım. Öyle Londra’daki mahkemelere gidecekler… Mahkemeyi ister Londra’ya ister Papua Yeni Gine’ye ister Japonya’ya götür ben o paraları söke söke alacağım.

“YEMEZLER”

Sizin meşhur bir barajınız vardı. 13-14 senedir yapamadılar. Yapamazlar, bunlar beşli çeteye hizmet ediyorlar. Beşli çete aracı koyuyor ‘Bizimle görüşür mü?’ diye. Yemezler efendim, görüşmem. Milletimle

“HAKSIZLIK YAPANLARIN FİTİL FİTİL BURNUNDAN GETİRECEĞİM”

Hiç kimse endişe etmesin bütün haksızlıkların önüne geçeceğim. Haksızlık yapanların burnundan fitil fitil getireceğim. Bunları yapmamı istiyor musunuz? O zaman bu memlekette hak, hukuk, adalet istiyorsanız bize katılacaksınız. Hayvan yemini bile ithal eden bir iktidardan kurtulmak istiyorsanız bize katılacaksınız. EYT’liler bu sorun çözülsün diyorsanız bize katılacaksınız. Ataması yapılmayan öğretmenler, sağlıkçılar atamalarınızın hak ve hukuk içinde yapılmasını istiyorsanız bize katılacaksınız. Ben herkesin inancına, yaşam tarzına, kimliğine saygılıyım. Eğer bir sorun varsa o gece gözüme uyku girmemeli ve biz bunu yapacağız. Gönül birliği ile yapacağız. Geliyor gelmekte olan.

Özgür Özel’den ‘beşli çete’ çıkışı: Otoban gişelerini balyozlarla kıracağız