Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a tokat gibi yanıt: Sayın Erdoğan’ın keşke bu konuyu benimle tartışacak cesareti olsa

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2021 Cuma 5:56 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 9:55 am

Türkiye günlerdir birçok bölgede yangınlarla mücadele ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yangın bölgelerinden biri olan Antalya’da gazetecilerin sorularını yanıtlayıp açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satır başları şu şekilde:

Her yıl mutlaka orman yangınları çıkar. Her yıl mutlaka bir şekliyle bir bölgede sel olur. Ama sanki bunları ilk kez yaşıyormuşuz gibi önlem almaya çalışırız. Türkiye’yi yöneten iktidarın en büyük zaafı bu. Bir planlama, bir öngörü söz konusu değil. Dün THK ile görüşmek istedim. Size bazı rakamlar vereceğim. Emin olun vereceğim rakamları devleti yönetenler bilmiyor. THK 2002’de 19 uçağı ve pilotu vardı. 4’ü İstanbul’da, 4’ü Çanakkale’de, 4’ü Edremit’te bekliyordu. 2002’de 19 pilot 19 tane de uçağımız varken neden şimdi yok?

“ŞU SORUMSUZLUĞA BAKAR MISINIZ?”

Yangını söndürmek için ihaleye çıkılır mı? Bakan şunu söylüyor, “Yangın söndürme uçağı envanterimizde yok”. Şu sorumsuzluğa bakar mısınız? 19 yıldır iktidardasın. Her yıl bir tane uçak alınsa bugün 19 tane yangın söndürme uçağımız olacaktı. Ben devleti tanıyorum ama devleti yönetenler devleti tanımıyor. Bizim ormanların yüzde 98’i kayalıklarda, koylarda… Yani insanların ve araçların ulaşamayacağı yerlerde. Ancak yangın söndürme uçaklarıyla ulaşabilirsiniz.

HÜKÛMETE ÇAĞRIDA BULUNDU

Devleti tanıyan ve bilen biri olarak hükümete samimi çağrıda bulunuyorum: THK’yı eski görkemli günlerine kavuşturun. Bu kurum bize dedelerimizin mirasıdır. Yangın söndürme olayı yıllık ihalelerle yapılmaz. 10 yıllık 15 yıllık yaparsınız. Ona göre insanlar uçaklarını alırlar. Bir sürü aksaklık var ve bugün bu noktaya geldik. Var olan sistemin Türkiye’yi nereye getirdiğini görüyoruz. Sel ya da yangın olduğunda ilk kez oluyormuş gibi davranıyoruz. 2002’de yüzlerce yerde yangın oldu ama çözüldü, bugün çözülemiyor. İHA’ların da süratle devreye koyulması lazım. Yaz aylarında böyle olacağını devletin görmesi lazım. Kendine 13 uçak alacağına yangın söndürme uçağı alsaydın!

Mal kaybı var insanlar perişan. Can kaybı var, rahmet diliyoruz. Belediye başkanlarımız günün 24 saati çalışıyorlar. Bizim belediye başkanlarımız liyakatli belediye başkanlarıdır. Bir sorun çıktığı andan itibaren süratle olaya müdahale ediyorlar. Ben başkanlarımıza yine söylüyorum: Sadece aklınızla değil, yüreğinizle de mücadele edin. Hiçbir canlının zarar görmesini istemeyiz.

NE OLDU DA VATANDAŞTAN PARA İSTİYORSUN, NEREDE BU VERGİLER?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun vatandaştan bağış istemesi üzerine Kılıçdaroğlu şöyle söyledi:

Değerli arkadaşlar, devleti yönetimi aklı gerektirir. Devlet yönetimi öngörüyü gerektirir, tarihi bilmeyi gerektirir. Bakanlar geldi gitti, ne oldu Allah aşkına? Ne oldu da vatandaştan para istiyorsun, nerede bu vergiler? Böyle bir anlayış ve sistem olmaz. Bu sistem topluma, insana ve Türkiye’ye zarar veriyor. Allah’ın izniyle buradan beraber çıkacağız. Tek beklentimiz bu ülkede herkesin huzur içerisinde yaşamasıdır. Felaketler gelebilir ama önlemini önceden alacaksın. Her yıl orman yangınları çıkıyor, Karadeniz’de her yıl sel oluyor ama hiçbir önlem alınmıyor.

Buraya yardım gönderen tüm belediyelere ayrım yapmadan yürekten teşekkür ederiz. Kim insanı seviyorsa ve çaba harcıyorsa başımızın üstünde yeri var. İSKİ 2 tane jeneratör göndermiş. Bu vesileyle İstanbul’a da teşekkür ederim.