Kılıçdaroğlu uyardı Bakanlık açıkladı! Türkiye İngiltere arasında nasıl bir anlaşma yapıldı?

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2023 Perşembe 9:19 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2023 Perşembe 9:19 pm

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun büyük bir tehlike olarak gördüğü ve iktidarı uyardığı Türkiye ile İngiltere arasındaki ‘düzensiz göç anlaşmasına’ ilişkin İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

İçişleri Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iktidara tepki gösterdiği açıklamanın ardından Türkiye ile İngiltere arasında düzensiz göçle mücadele için iş birliği yapılacağını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yapıldığı gibi Birleşik Krallık’la da işbirliği içinde olunduğu belirtilerek, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelenin aralıksız devam edeceği belirtildi.

Bakanlık, göçmen kaçakçılarının Türkiye-Sırbistan-Fransa-İngiltere üzerinden yeni bir yol oluşturması üzerine birçok ülke ile işbirliği yaptığı gibi İngiltere’yle de iş birliğine gideceğini belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, küresel bir sorun olan düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede, Birleşik Krallık dahil göçe “kaynaklık eden, transit ve hedef konumundaki ülkelerle” ikili görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.

Son dönemlerde göçmen kaçakçıları, Türkiye-Sırbistan-Fransa-İngiltere üzerinden yeni bir yol oluşturmuştu. Gidenlerin, “Türkiye’yi karalayarak iltica eden çoğu terör örgütleri ile ilişkili kişiler olduğu” aktarıldı. Türkiye ile İngiltere kolluk güçleri istihbarat paylaşımı dahil işbirliği yapacak.

Buna göre, bu işbirliği ile kesinlikle üçüncü ülke vatandaşları İngiltere’den Türkiye’ye kabul edilmeyecek. İngilizler ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulacak Mükemmeliyet Merkezi’ne destek verecek. Bu merkez Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesine destek olacak.

Bu çerçevede İngilizler ayrıca, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G-20 bünyesinde göç ve yerinden edilmiş kişilere ilişkin bir çalışma yapılması önerisini destekleyecek ve ayrıca, konu G7 platformunda gündem haline getirecek.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelede Birleşik Krallık ile istihbarat paylaşımı konusunda mutabıkız. Siyasi istikrarsızlıklar, silahlı çatışmalar ve ekonomik zorluklar tüm dünyada bir göç baskısı oluşturmaktadır. Düzensiz göçün önlenmesi, insanların göçmen kaçakçılarının elinde çıktıkları tehlikeli yolculuklarda hayatlarını kaybetmemeleri öncelikli hedeflerimizdendir. Bu insani konuları, bölgesel ve uluslararası alanda da sürekli gündeme getiriyor ve gündemde tutuyoruz.

Dost ve müttefik ülkelerle, düzensiz göçün önüne geçmek için mevcut işbirliklerimizi güçlendirme yönünde çalışmalarda bulunuyoruz. Bu amaçla göçmen kaçakçılığı ve düzensiz göçle mücadele için birçok ülkeyle işbirliği yaptığımız gibi Birleşik Krallık’la da işbirliği içindeyiz. Düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadelemiz aralıksız devam edecektir.”

KILIÇDAROĞLU UYARMIŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söz konusu anlaşmayı AB ile yapılan ‘geri kabul’ anlaşmasına benzeterek “Türkiye’ye müdahaledir” demişti.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bu iş, beceremediğiniz, yapamadığınız ya da her ne sebeple olursa olsun başarısız olduğunuz bir konuda Türkiye’ye müdahale anlamına geliyor. Ne kadar süslü laflarla paketlenirse paketlensin sonuçta bu birilerinin iç sistemimize müdahalesidir

Hem anlaşmanın hem de bizde kurulacak Mükemmeliyet Merkezi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarafından değil de, İngiltere tarafından duyurulması son derece vahim ve sorunlu. İngiliz basınında ayrıca bunun ardından, AB ile yaptığımız geri kabul anlaşmasının benzerinin Türkiye- İngiltere arasında yapılmasının gündeme geleceği de yazılıyor.”