Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin geldiği noktaya bakın, soğan lüks oldu

Yayın tarihi: 25 Nisan 2023 Salı 2:44 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2023 Salı 3:59 pm

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Eskişehir’de vatandaşlara seslendi. Çiftçilere vergisiz mazot, öğrencilere yurt, işsiz yurttaşlara iş, geçim sorunu yaşayan vatandaşlara zenginlik sözü veren Kılıçdaroğlu, “Biz birinci turda bitirmek zorundayız. Yani beraber. Onun için güzel bir sloganımız var: Birleşe birleşe kazanacağız” dedi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adayı ve ABB Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte Eskişehir’de vatandaşlara hitap etti.

ESKİŞEHİR’DE COŞKULU KALABALIK

Türkiye’nin kaderini belirleyecek seçimler öncesi il il miting yapan ve yurttaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu, Eskişehir’de de coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Binlerce vatandaş, Kılıçdaroğlu’nu ve Yavaş’ı dinlemek için miting alanını hıncahınç doldurdu.

Programda ilk olarak Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen vatandaşlara seslendi. Büyükerşen’in konuşmasının ardından kürsüye ABB Başkanı Mansur Yavaş çıktı.

Yavaş’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“(Türkiye seninle gurur duyuyor sloganları üzerine) 14 Mayıs’tan sonra asıl biz sizlerle gurur duyacağız inşallah. Mitinglere gidiyoruz konuşuyoruz ama en zor konuşmalarımızdan biri burada olacak. Çünkü Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı’mız bizim ustamız. 1999’da, seçildikten sonra, hocam belki hatırlar belki hatırlamaz… Antalya’daki bir toplantıda yan yana geldik. Hocam, ‘İş başına geldik, bir kontrol ettik. Mezarlıkları dahi ipotek yapmışlar. Nasıl kredi bulup, nasıl işler yapacağız bilemiyorum’ demişti. İşte o hocam 25 yıl sonra Eskişehir’i o şartlardan alıp bugün bir Avrupa kenti haline getirdi. Kendisine saygılarımı sunuyorum.”

MANSUR YAVAŞ: 1.7 MİLYAR LİRA PARAYI GÜYA BİZİ CEZALANDIRMAK İÇİN GASBETTİLER

“Ben Beypazarı’nda 10 yıl belediye başkanlığı yaptım. Orada yaptığımız çalışmalardan dolayı Ankara’da aday gösterildim. Üçüncü denememizde Ankara halkını ikna edebildik. Çünkü Ankara halkının parasını, rahat bir şekilde çılgın projelere harcayan bir yönetim vardı. Bunu da halka anlatmamız son derece zor oluyordu. (Yuh sloganları üzerine) Yuh yok gençler bize yakışmaz. Bu nefret dilini biz bırakacağız. 2019’da aday olduğumda, ‘Bunlar yapamaz, beceremez, belediyecilikten ne anlarlar’ demeye başladılar. Kibir, küçümseyici davranışlar sergilediler. Böyle başladılar. Anketleri görünce aynen bugün yaptıkları gibi iftiraya başladılar. O yönetilmez denen Ankara’yı, o kadar borçla devraldık ve 4 yıl içerisinde eskiye ait faizi ve müteaahitlere apar topar kaçırılan yüksek faizli paralardan tam 5 milyar lira eski dönemin borcunu ödedik. Bizden önceki yönetim metroyu yapamamış, Ulaştırma Bakanlığı’na devretmiş. Bakanlık da Çayyolu metrosunu bitirmiş. Benden önceki dönemde belediyeye devretmiş. Demişler ki ‘Siz, bilet gelirlerinin yüzde 15’ini bize ödemek suretiyle bize borcunuzu ödeyin’. 30-40 yıl sürüyor. Fakat 8 Nisan’da görevi devraldık. 28 Nisan’da çıkan bir kararnameyle ‘bundan sonra metro alacaklarımız için bütçenin yüzde 5’ini keseceğiz’ dediler. İki rakam arasındaki farkı söyleyeyim. Eğer maç oynanırken kural değişmeseydi, ya da biz seçilmeseydik mutlaka değiştirmeyeceklerdi. 80-90 milyon lira bugüne kadar ödemiş olacaktık. Fakat bu düzenleme sonucu kesilen para 1.7 milyar lira. Ankara’ya yapacağımız hizmetlerden alıp, güya bizi cezalandırmak için gasbettiler. Buna rağmen 5 milyar lira borcu ödedik, 1 milyar lira da Çevre Bakanlığı’ndan alacağımız var. Ödemeleri gününde yapıyoruz.”

“BELEDİYE BAŞKANLARINI CEZALANDIRALIM DERKEN HALKI CEZALANDIRIYORLAR”

“Geçen yıl pandemi dönemindeki çalışmalar ve şeffaf uygulamalar nedeniyle İngiltere’den dünya başkent belediyeleri belediye başkanı seçildim. Bunu kendimi övmek için söylemiyorum. Buna ihtiyacımız yok. ‘Bunlar yönetmez’ diyorlar ya, yaptığımız hizmetleri, efsane çalışmaları hep görmezden geldiler. En güzel örneklerimizden biri Eskişehir’di. Seçildikten sonra 11 büyükşehir belediyesi bu engellemelere rağmen çalışmaya başladı. Görüyorsunuz, İstanbul’da, İzmir’de, Mersin’de otobüs alımı için krediler imzalanmıyor. Belediye başkanı mı cezalandırılıyor sizce? Hayır halk cezalandırılıyor. O zaman seçimi niye yapıyoruz? Bunların mantığı şu: Seçime girmek serbest ama kazanmak yasak. Baktılar ki anketlerde durum değişiyor, bu sefer ‘işçilerin hepsini çıkaracak’ dediler. Televizyonlardan sahte listeler yayınlandı. ‘Milletin ekmeğiyle oynayacak’ dediler. Bir tane işçi çıkarılmadı. Daha sonra İstanbul seçimine geldik. Seçimi iptal ettiler. İkinci seçime geldik. Biz de seçilince bütün Millet İttifakı belediyeleri, eskiden zorla sökülen T.C. tabelalarını yerine taktık. Devletin bekası lafı İstanbul’un ikinci seçimine kalmadı. Bir şeyler söylemeleri lazım ne söyleyecekler: İstanbul giderse, Kudüs gider, Mekke gider. Seçime böyle girdiler. Ekrem Bey 800 bin oy farkla derslerini verdi. Ne Mekke düştü. Aynı oyun şimdi de oynanıyor. ‘Biz gidersek şöyle olur, böyle olur’ diyorlar.”

“TOGG DA İHA DA SİHA DA MİLLETİN MALIDIR”

“Türkiye Cumhuriyeti 5 bin yıllık bir geleneğe sahip. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçirilmiş kurumlar var. Bazı kurumlar da Cumhuriyet dönemiyle var olmuş. Dolayısıyla devletin geçmişinin hariciyesinin de müktesebatı var, şimdi de yine aynı hafıza devlette var. Devletin milli güvenlik politikaları asla değişmez. 80’li yıllarda ROKETSAN, ASELSAN gibi kuruluşlar kuruldu. O günden bu yana da hizmetlerini sürdürüyorlar. O zaman hiçbirisi, çoğu gencin yaşı yetmez ama ‘bunu biz yaptık’ diye hükümet, bu milli kurumları siyasete alet etmedi. Ama şimdi görüyoruz, TOGG, İHA, SİHA, Anadolu Gemisi gibi… Bunlar sanki hükümetin parasıyla yapılmış, milletin parasıyla yapılmamış gibi sergileniyor. Ve ‘biz gidersek bunlar batar’ diyorlar. Asla batmaz. Sizden öncekiler ROKETSAN’I, ASELSAN’I nasıl bırakıp gittiler ve bugüne kadar geliştirildiyse, TOGG da İHA da SİHA da Anadolu Gemisi de milletin malıdır. Kimsenin babasının malı değildir. Devletin, milletin tertemiz paralarıyla imar edilmiştir. Bize düşen yeni hükümet kurulduktan sonra çok daha iyilerini yapmak ve üstelik bu sektörde çalışmak isteyen gençlerin önünü açmaktır. Çok daha güzellerini yapmak, ülkenin savunmasına katkıda bulunmaktır.”

KILIÇDAROĞLU: GENÇLER TÜRKİYENİN KADERİNİ SİZLER DEĞİŞTİRECEKSİNİZ

Yavaş’ın açıklamalarının ardından sahneye Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu geldi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Türkiye’yi barıştıracağız. Kucaklaşayacağız. Hep beraber kucaklaşacağız. Herkesin aşının, işinin olduğu, herkesin işine huzurla gittiği güzel bir Türkiye inşa edeceğiz. Bunları söylediğim zaman parayı nereden bulacaksın diyorlar. Sen, Beşli Çetelere bulurken para var, vatandaşa gelince para yok. Onlardan o paraların tamamını son kuruşuna kadar alacağım ve millete vereceğim. Gençler, rakamı çıkardım. 44 bin 648 genç Eskişehir’de ilk kez sandığa gidecek. Dersimize iyi çalışıyoruz değil mi? 44 bin 648 gence sesleniyorum. Türkiye’nin kaderini değiştirecek olan sizlersiniz. Demokrasiyi getirecek olan sizlersiniz. Otoriter bir rejimi demokratik yollarla değiştirin.”

“EN RAHAT BENİ ELEŞTİRECEKSİNİZ”

“Cumhurbaşkanlığımızda göreceksiniz en rahatlıkla beni eleştireceksiniz. Gerçek anlamda bir demokrasi olacak. Göreceksiniz. Bakın demokrasiye hepimizin ihtiyacı var. Biz birinci turda birinci seferde bitirmek zorundayız. Yani beraber. Onun için güzel bir sloganımız var. “Birleşe birleşe kazanacağız”. Ve Türkiye’de yeni bir tarih yazacağız. Buna inanmanızı isterim. Artık Mısır’daki sağır sultan da bunu duymuştur. Demokrasi etrafında hepimizin kazanması lazım. Çünkü büyük sıkıntıları hep beraber çekiyoruz. Bu sıkıntılardan hepimizin kurtulması lazım.

“ÇİFTÇİYE ÖTV’SİZ KDV’SİZ MAZOT VERECEĞİZ”

“Bakın Türkiye’nin geldiği noktaya bakın. Bu ülkede soğan sorunu var mıydı? Soğan lüks olmaya başladı. Bu ülkede saman sorunu var mıydı? Saman dış ülkelerden geliyor. Eti, arpayı, yulafı dışarıdan getiriyorsun. Bizim çiftçi nasıl gelişecek. Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet etmez. Biz kendimiz üretmeliyiz. Çiftçiye kırmızı mazot vereceğiz. ÖTV’siz KDV’siz vereceğiz. Her şeyin dışarıdan gelmesi, toplumun fakirleşmesi demektir. Hepimiz fakirleştik.”

“GENÇLERİN YURT SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

“Gençlere sözüm var. Türkiye’de bütün coğrafyalarda yurt sorununu çözeceğiz. Anneler babalar çocuklarını üniversiteye güven içinde göndereceksiniz. Beşli Çetelere hizmet edenleri alıp, halka hizmet edenleri oraya getirmeliyiz.”

“22 YILDIR KİRA SORUNUNU ÇÖZEMEDİLER”

“TOKİ niye kuruldu? Kira sorununu çözmek için. İnsanlar pahalı değil, ucuz ve yaşanabilir evlere kavuşsun diye kuruldu. 22 yıldır kira sorununu çözemediler. Şimdi insanlar ev sahibinin istediği kirayı ödeyemediği için davalar açılmaya başladı. Ev sorununu çözmenin 1. Yolu yabancıya ev satmayacaksın. Bizim insanımız 400 bin doları nereden bulacak? O parayı Bay Kemal bulacak herkes, ev sahibi olacak. Onlar çetelere çalışıyorlar, yabancılara çalışıyorlar. TOKİ lüks konut yapmayacak. Adı üstünde toplu konut yapacak. Asıl işlemine döndüreceğiz. Kızılay çadır satmayacak, kan satmayacak. Eskiden olduğu gibi zor günlerimizde yanımızda olacak.”

“SURİYELİLERİ 2 YIL İÇİNDE GÖNDERECEĞİZ”

Suriyeli kardeşlerimiz. Onların kendi evlerine dönmelerini istiyor musunuz? Ben AKP ve MHP’ye oy veren vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Sınırlar neden korunmuyor. 3 milyon 600 bin Suriyelinin bizim ülkemizde ne işi var. Neden çaba harcamadınız. Al sığınmacıların hepsini Saray’a yerleştir kardeşim. Hatay’ın nüfusu değişecek. Bizim çocuklarımız iş bulamıyor. Suriyeli kardeşlerimizi en geç 2 yıl içerisinde, ırkçılık yapmadan, kendi ülkelerine göndereceğiz. Yollarını, okullarını, kreşlerinin hepsini AB fonlarıyla yapacağız.

“İŞSİZLİK DÜNYANIN EN ACIMASIZ ALANIDIR”

“Gelir düştükçe, insanlar elektrik paralarını ödeyemiyorlar. İşsizlik oldukça insanlar doğalgaz, su paralarını bile ödeyemiyorlar. Evlerde baba ile oğul birbirlerinin yüzlerine bakamaz noktaya geldiler. Bu soruna çözüm üretmemiz lazım. İşsizlik dünyanın en acımasız alanıdır. İşsiz kalan insan her türlü soruna açık demektir. Sizin yani gençlerin bu ülkede rahat yaşayabilmeleri, bu kentte huzur içinde yaşayabilmeleri için her türlü alanda yatırım yapacağız.”

“KATARLILAR SATTIĞIN TANK PALET FABRİKASINI GERİ ALACAĞIZ”

“Savunma sanayisi üzerinden bizi suçlamaya çalışıyorlar. Savunma sanayisi politik bir mesele değildir. Bu konuda ilk ve en önemli adımı atan rahmetli Ecevit ve rahmetli Turgut Özel’dir. Bunlar İHA’ları sökecekler kaldıracaklar diye propaganda yapıyorlar. Senden çok daha iyisini yapacağız. Katarlılara sattığın tank palet fabrikasını geri alacağız. Hastanesi olmayan tek ordu TSK’dir. Başta GATA olmak üzere, bütün askeri hastaneleri açacağız yine şanlı ordumuza teslim edeceğiz.”

“ONLAR AYRIŞTIRDILAR, BİZ BİRLEŞECEĞİZ”

Süleymanşah Türbesi’ni kaçırdılar. Bayrağımızı oraya da götüreceğim. Sizin seçeceğiniz cumhurbaşkanı hiçbir gücün karşısında diz çökmeyecektir. 34 askerimiz Rusya tarafından şehit edildiği zaman, sizin seçtiğiniz Cumhurbaşkanı Putin’in kapısında beklemeyecektir. O nedenle bize birileri kalkıp da milliyetçilik dersi vermesin. Altı okumuzdan biri milliyetçiliktir. Vatan ve bayrak bizim için kırmızı çizgidir. Onlar ayrıştırdılar, biz birleşeceğiz.

“KARANLIĞA SON VERECEĞİZ”

“Aile destekleri sigortasına da geleyim. Ev hanımları, acıyı en çok çeken kadındır fakir ailelerde. Anne çocuğun beslenme çantasına koyacak bir şey bulamıyorsa, anne büyük dram yaşar. Kadın ezilmemeli toplumda. Bunu söylediğimde, bazı kadın kardeşlerimiz dediler ki ‘Acaba katılım bankalarında bize altın hesabı açılabilir mi? Onlara dedim’, Sözüm söz, katılım bankalarındaki hesaplarınızda ister altın alırsınız, ister para olarak alırsınız. Okula giderken, beslenme çantalarına son. Bay Kemal geldiğinde bütün çocuklar okullara karnı doyarak gidecekler ve akşam evlerine huzur içinde dönecekler. Karanlığın sonunda güneş doğacak, güneşi beraber doğuracağız. Hepinize en içten duygularımı sunuyorum. Bizim Ekrem Başkan’ın çok güzel bir sloganı var. Her şey çok güzel olacak. İnanın karanlığa son vereceğiz, inanın bu ülkeye aydınlık, barış gelecek.”

Kılıçdaroğlu: Bay Kemal’in gideceği yer Çankaya’dır

Kılıçdaroğlu: Onlar 5’li çetelere çalışıyor ben halka çalışacağım