Kılıçdaroğlu, krizden çıkış formülünü 6 maddeyle açıkladı

Yayın tarihi: 20 Kasım 2021 Cumartesi 5:16 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2022 Pazartesi 3:55 pm

Kemal Kılıçdaroğlu,  gıda sektörü paydaşları ile yaptığı görüşme sonrası market fiyatlarındaki artışı engellemek için hükümete 6 maddelik çağrı yaptı.

CHP Lideri gıda sektörü paydaşları ile görüşmesi sonrası yaptığı basın açıklamasında, her geçen gün çocukların daha fazla açlığa, sefalete maruz kaldığını, köylü ve çiftçilerin can çekiştiğini söyledi.

“MARKET SAHİPLERİNE ÇAĞRI”

Kılıçdaroğlu, market sahiplerinden de taleplerde bulundu. CHP Lideri, “Marketlerden de bir talebim var. 10 temel gıda ürününe, enflasyon zamlarını yansıtmayın, (un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit sebze) zarar etmeyi göze alın!

Bu ürünlere zam yapmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı hızlıca telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst düzey zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim”şeklinde konuştu.

“6 MADDE”

Kılıçdaroğlu, gıda fiyatlarındaki artışı engellemek için ise hükümete 6 maddelik çağrı yaptı. Çağrı maddeleri şu şekilde:

”Gereğini yaparsa, buradan siyasi puan alacağını o da biliyor ben de biliyorum. Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver. Mutfaktaki yangını hafifletmek için sayacaklarım 6 maddenin uygulanmasını talep ediyorum:

1- Ziraat Bankası amacına uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli.

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4- Tarımsal üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.

5- Tüketiciye nefes için gıda ürünlerinde uygulanan yüzde 8’lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.

6- Tüm belediyelerle kooperatifler arasında işbirliği”

CHP Lideri görüşme öncesi yaptığı paylaşımda, “Saray Hükümeti’nin göz göre göre halkımızı sefalete mahkum etmesine göz yummayacağımı söylemiştim. Kara Kışla Mücadele Hareketimiz kapsamında gıda sektörü paydaşlarıyla bir araya geliyorum. Atacağımız adımları saat 1700’de basın açıklamasıyla kamuoyuna ilan edeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu: Gecenin en karanlık anı, şafağa en yakın andır!