Kılıçdaroğlu: Dolarla avroyla ihaleyi keseceğim

Yayın tarihi: 11 Mayıs 2023 Perşembe 9:27 am - Güncelleme: 11 Mayıs 2023 Perşembe 10:14 am

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, iktidarın döviz kuruyla çıktığı ihaleleri eleştiren Kılıçdaroğlu, “Dolar, avro bazında ihale yapıyorsunuz. Bu müteahhitlerin hiçbiri zarar etmiyor. Binali bey de duysun bunları keseceğim. Ben kendi ülkemi seven, milliyetçi damarları güçlü bir kişiyim. Benim liram yok mu” dedi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçime günler kala Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın vaatlerini dile getirirken, gündeme dair açıklamalarda da bulundu.

Kılıçdaroğlu; eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gezi tutuklularıyla ilgili, “Hapisteki bir kişinin serbest bırakılması için ya TBMM bir af kanunu çıkaracak o da yetki bende değil meclistedir. Yargılanacak, mahkeme beraat kararı verecek ve çıkacak. Yoksa ben gidip kolundan tutup ‘seni serbest bırakıyorum’ gibi bir durum değil. Bunlarda hukuk nosyonu kaybolmuş vaziyette. Kendi talimatıyla karar verdikleri için ‘Bunu serbest bırakın’, ‘bunu tutuklayın’ diyor hakim ona göre karar veriyor. Bu ülkede hukuk, hak varsa mahkeme kararı uygulanmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

*Heyecanlıyız, heyecanlı olmak güzel bir şey. Türkiye’yi aydınlığa çıkarmaya hazırız.

*İktidara gelince, deprem bölgesinde iki temel hedefimiz var. Evleri, iş yerleri, ahırları yıkılan yurttaşlarımızın evlerini yapacağız, 1 kuruş almadan anahtarlarını teslim edeceğiz. Millet İttifakı olarak deprem kanunu hazırladık. Meclis’te görevli milletvekili arkadaşlar imzaladı ve gereğini yapacağız. Evi yıkılan insanların hiçbir günahı yok. Tapuda tek imza attılar be bu evleri aldılar.

“DEPREM BÖLGESİNİ YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

*İkincisi, bütün deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırılması lazım. Yasa teklifini hazırladık. Bu bölgede bütün bu binaların yapımında kullanılacak malzemelerin tamamı bu bölgede üretilmeli. Özel bir düzenleme, teşvik getirilmeli. Hedefimiz bu. Bunu yapacağız. Depremden sonra da burası Orta Doğu’ya ve Afrika’ya ürün ihraç eden büyük bir merkez haline gelmiş olacak.

“DEPREM BÖLGESİNDE ÇOK YÜKSEK BİR STANDART YAKALAYACAĞIZ”

*Elbette ilk orada başlayacağım. Asla kendilerini sahipsiz hissetmesinler. Gittiler, konuştular. “Kılıçdaroğlu gelince bu binaları yapmayacak” diye propaganda da yaptılar. Binaları yapacağım, 5 kuruş almadan teslim edeceğim. İstihdam yaratılacak. Düşündüklerinden çok daha yüksek bir standardı o bölgede yakalayacağız.

*Beşli çeteye aktaracakları parayı benim baskım üzerine EYT’lilere vermeye başladılar.

“BEN MALİYE’DE 27 SENE ÇALIŞTIM BÜTÇE NASIL HAZIRLANIR BİLİRİM”

*Türkiye zengin bir ülke. Binali beyden daha fazla devlet tecrübesi olan benim. Binali bey hayatı boyunca bir kez Maliye’de çalışmamıştır ben 27 senemi verdim. Binali bey eğer arzu ediyorsa gelir özel bir toplantıda arkadaşlarımız bütün ayrıntıları anlatırlar. Biz bu rakamları verirken ben sadece oturup bir rakam yazmıyorum. Ciddi bir kadromuz var. Bunlar hazırlıyorlar bütün ayrıntılar.

“DOLAR AVROYLA İHALEYİ KESECEĞİM”

*Paranın nereye harcanacağını belirleyen kanun Bütçe kanunudur. Bu belirleyen organ siyasi otoriteridir. Siyasi otorite emekliye, şuna, buna vermeyeceğim ama şuna, buna vereceğim diyor. Dolar, avro bazında ihale yapıyorsunuz. Bu müteahhitlerin hiçbiri zarar etmiyor. Binali bey de duysun bunları keseceğim. Ben kendi ülkemi seven, milliyetçi damarları güçlü bir kişiyim. Benim liram yok mu? Sen ihaleyi neden dolar ile avro ile yapıyorsun?

“EĞİTİMDE BAĞIMSIZ BİR KURUM OLACAK”

*Eğitime kim karar verir? Bu işe eğitimciler karar verir. Bu eğitimciler dünyadaki gelişmelere bakarlar ve evlatlarımızın iyi bir eğitim almasını sağlarlar. Bakan geliyor, bakana göre politika belirleniyor. Çağdaş olmalı, teknolojiyi yakalamalıyız. Bu işi yapacak olan bu işin uzmanları. Bizde bakan geliyor ‘Değiştirdim’ diyor. 7 bakan değişti, çocuklar denek olarak kullanılmaya başlandı. Bu alan özel olarak eğitimcilerin alanı olacak. Eğitimde bağımsız bir kurum olacak.

“ÖYLE BİR EĞİTİM SİSTEMİ KURACAĞIZ Kİ ANNE BANA ‘HELAL OLSUN’ DİYECEK”

*Bir şampiyonlar ligi kuracağız. Eğitimde de bir şampiyonlar ligi kuracağız. Bugün hangi partiden olursa olsun her anne baba eğitim sisteminden şikayetçi. Öyle bir eğitim sistemi kuracağız ki her anne baba “Helal olsun” diyecek.

“HAKSIZLIK KARŞISINDA SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR, BİZ SUSMAYACAĞIZ”

*Adalet Yürüyüşü bir başlangıçtı. O devam ediyor. Kim haksızlığa uğradıysa, bize oy verir vermez o ayrı bir şey. Kim haksızlığa uğradıysa onun yanında olacağım ve sorununu çözeceğiz. Vatandaş da bu konuda duyarlı olacak. Çünkü haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Biz susmayacağız.

DEMİRTAŞ, KAVALA VE GEZİ TUTUKLULARI AÇIKLAMASI

*(Selahattin Demirtaş, Kavala ve Gezi tutuklularının serbest kalacağı iddiası hakkında) Ben onu söylediğim zaman onlar olmaz. Bunlar tamamen halkı kışkırtmak için Erdoğan’ın kullandığı laflar. Bu söylemler yanlış. Hapisteki bir kişinin serbest bırakılması için ya TBMM bir af kanunu çıkaracak o da yetki bende değil meclistedir. Yargılanacak, mahkeme beraat kararı verecek ve çıkacak. Yoksa ben gidip kolundan tutup ‘seni serbest bırakıyorum’ gibi bir durum değil. Bunlarda hukuk nosyonu kaybolmuş vaziyette. Kendi talimatıyla karar verdikleri için ‘Bunu serbest bırakın’, ‘bunu tutuklayın’ diyor hakim ona göre karar veriyor. Bu ülkede hukuk, hak varsa mahkeme kararı uygulanmak zorundadır. Eğer Anayasa Mahkemesi bir karar verir, en alttaki mahkeme tanımıyorsa bu doğru değildir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir karar veriyor: ‘Burada bir haksızlık var bunu giderin’ diyor. Bu kişilere devlet tazminat ödemek zorunda kalıyor. Siz o kararı da uygulamıyorsunuz. O zaman mahkeme kararı uygulamayacaksa neden mahkemeler var. Anayasa 138, ‘hakim vicdani kanaati ve hukukun üstünlüğüne göre karar verir’ diyor. Eğer Saray’dan gelen talimata göre karar veriyorsa orada mahkeme yoktur. İşin özü budur.

“KAYBEDİYORLAR PANİK İÇİNDELER”

*Erdoğan ne derse dersin. Sahte broşürler basıyorlar, akla ziyan… Kaybediyorlar bunun paniği içindeler. Sen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyorsun insanda biraz ahlak, erdem olur. Bunların hepsini halkımız gayet iyi biliyor. Biz bu ülkeye gerçek anlamda baharı getireceğiz.

*Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturduğumda büyük bir sorumluluk taşıyacağımın farkındayım. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek zorundayım. Günün 24 saatini şampiyonlar ligi ile çalışarak sorunları çözmek zorundayım. Biz 6 lider bir araya geldik. Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarımız da bizimle birlikte, çalışıyoruz. Ekonomi, eğitim, sağlık düzelmeli. Bütün bu sorunları akılcı politikalarla kısa sürede çözmek mümkün. Biz 6 ay içinde bu ülkeye nefes aldıracağız.

“İLK TURDA KAZANACAĞIZ”

*Kazanacağız. Birinci turda kazanacağız. Ben alanları görüyorum, gençleri biliyorum. Bu seçimi iki kesim belirleyecek. Gençler ve kadınlar. Ben kadınlara söz verdim.

*Çok fazla bir şey değişmeyecek. Belki daha fazla çalışacağım o kadar. Neyim değişecek ki? Ben Uğur Dündar’a bir mektup yazmıştım. Lüks hayat vs. benim hayatımda yok zaten. Ben düz beyaz bir A4 kağıdının arkasını kullanmadan o kağıdı yırtıp atmam. Bürokraside de böyleydi.

“CUMHURBAŞKANLIĞI UÇAKLARINI SATIP YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI ALACAĞIM”

*Cumhurbaşkanlığı uçaklarını satacağım, yangın söndürme uçakları alacağım. Yangınlar daha fazla çıkabilir, önlemini almak lazım. Orman köylülerini bu konuda görevlendireceğiz.

*Şatafat olmayacak. Benzin, mazot yakıyorsunuz. Harcamalar yapıyorsunuz nedir bu? Vatandaş gibi yaşamak varken kendimizi başka bir yerde hissedip vatandaşı tepeden bakma anlayışı olabilir mi? Siyasetçi vatandaşına örnek olmalı.

*(Ahmet Necdet Sezer) Oğlunun düğününü yaparken bütün masrafları kendi ödedi. Cumhurbaşkanı dediğin böyle olur.

*Bütün ihaleler kamuya açık olacak. Kul hakkı yemedim, kul hakkı yedirmeyeceğim. Ben isterim ki bunu Cumhur İttifakı’na dahil genel başkanlar da söylesinler.

*(Cumhurbaşkanı seçilince mutfak videolarına devam edecek mi?) Niçin olmasın? Yeri gelir sesleniriz. Sonuçta karnımızın doyduğu yer. En fazla kaldığımız yer evimizin mutfağıdır. Mutfak berekettir, huzurdur.

*Yurt dışında çalışan bütün Türkler ile ilgili Yurt Dışı Seçim Çevresi oluşturacağız. Kendi vekillerini seçecekler, TBMM’ye gönderecekler.

“GAZETECİLER ÖZGÜR OLACAK”

*Gazeteciler özgür olacak. Diledikleri gibi eleştirecekler. Gazeteci arkadaşlar Türkiye satında olayları görürler, eleştirirler. Siz devleti yönetiyorsanız eleştirilerden ders çıkarmak zorundasınız.

*Belediye işçilerine sözüm şu, hiç kimse açlık sınırının altında bir aylığa mahkum edilmeyecek. Geliri olabildiğince adil dağıtacağız. Devlet taşeron işçi çalıştırmaz, tamamını kadroya alacağız. Sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye ayrıştırılıyorlar öğretmenler. Tamamı kadrolu olacak.

*Merkez Bankası Başkanı elbette kafamızda var. Hem iç hem dış piyasalara güven veren birisini atayacağız oraya.

*Hızla sosyal konutlar yapacaksınız. Orta veya düşük gelirler buralarda yaşayabilecek. Konut sorununu çözeceğiz. Belli bir zaman dilimi içinde çözeceğiz.

KAYYUM TEPKİSİ

*Biz demokrasiye inanıyoruz. Belediye başkanını belde halkı seçer. Belediye başkanı bir suç işledi mahkemeye verirsiniz. Yerine birini seçeceksiniz, belediye meclisi var. Kayyum atıyorsanız, bu demokrasi değil ki. O zaman bu millet neden oy verdi?

SOYLU’YA TEPKİ

*Soylu bir şey daha söylemişti. “Darbe” demişti. Neredeyse milleti de darbeci haline getirdiler. Bunlar artık ne dediklerini de bilmiyorlar. Biz altı lider olarak ortak mutabakat metnini hazırladık. Her bir alanda neleri yapacağımızı 2 bin 400ü aşkın madde ile yazdık. Cumhur İttifakı ne yapacak? Bizimki belli.

*(Olur da halkımız Erdoğan’a oy verirse) Vermez. Kuru soğana muhtaç hale geldi. Huzur istiyor yurttaş. Kendi ülkesinde huzur istiyor. Niye versin oy?

*Vatandaşlar olarak okulların önünde sayımları gözlemlesinler. Taşkınlık yapmasınlar. Büyük sevinç gösterileri yapmasınlar. Akşam herkes evinde televizyonların başında izliyor. Bizlerde izleyeceğiz. Bazı provokasyonlar olabilir, son derece dikkatli olsunlar. Herkes sukunetle 15 Mayıs sabahını beklesin.

Kılıçdaroğlu: Çok iyi durumdayız ilk turda bitecek