Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a Metaverse göndermesi

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 6:39 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 6:40 pm

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Forum Metaverse’de yaptığı konuşmasını sosyal medyadan alıntılayarak tiye aldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Forum Metaverse isimli programda konuştu. Erdoğan, konuşmasında, “Gençlerin kendilerini anlamadığını söyleyenler önce dönüp kendilerinin nereyi eksik bıraktıklarının muhasebesini yapması gerekir. Kuşak farkı bahanesiyle yeni nesilleri anlamaktan kaçınarak bu ülkeyi dünyanın yeni düzeninde söz sahibi olacak konuma getiremeyiz.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın sözlerini Twitter hesabından alıntılayarak, “Erdoğan, bak Metaverse’den Erdoğan sana sesleniyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

METAVERSE NEDİR?

Metaverse (Sanal Evren) sanal gerçeklik gözlüğü (VR) ile çevirimiçi 3 boyutlu sanal ortamlarda insanların iletişim kurabildiği bir alan.Sanal gerçeklik teknolojisinin geliştirilmiş hali olarak görülen metaverse, kurgusal evren olarak da tarif ediliyor.

Metaverse kelimesi, “meta” (ötesinde anlam) ve “evren” kelimelerinin birleşimiyle meydana gelmiştir. Ayrıca Terim, Neal Stephenson’ın 1992 tarihli bilim kurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıktı.

Metaverse’te insanların alışveriş yapabileceği, hizmetlere abone olabileceği, iş arkadaşlarıyla birlikte çalışabileceği, oyun oynayabileceği ve hatta çevresindeki görüntüyü kişisel zevklerine ve gereksinimlerine göre özelleştirebileceği paylaşılan 3D sanal bir ortam sunuluyor. Metaverse, insanın dijital alandan ziyade dijital dünyanın içine girmesine izin veriyor.

Örneğin, kullanıcılar kendilerini bir hologram şeklinde başka yerlere yansıtabiliyor. Metaverse, kişinin sadece bakmak yerine içine girebildiği somutlaştırılmış bir internet gibi hayal edilebileceği belirtiliyor.

Gerçeğe dayalı olacak metaverse’in, önceden oluşturulmuş sanal dünyalardaki karikatürize avatarların aksine kullanıcıların gerçek fiziksel çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle gerçek insan görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine imkan sağlayacağı kaydediliyor.

Metaverse kavramının The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror gibi sayısız film ile video oyununda tasvir edildiği biliniyor.

Facebook yöneticileri, metaverse’i insanların oyun oynarken ya da araştırma yaparken birlikteymiş gibi hissedebilecekleri bir ortam olarak tanımlıyor.

 

 

Kemal Kılıçdaroğlu: Uyuşturucu baronları siyasetçiyi satın alıyor