KDV’de tahsilat oranı yüzde 31’e düştü!

Yayın tarihi: 9 Ağustos 2022 Salı 9:36 am - Güncelleme: 9 Ağustos 2022 Salı 9:36 am

Vergi tahsilat oranı ilk altı ayda yüzde 69.2’ye geriledi. Bu oran pandeminin etkili olduğu iki yılın rakamlarının da altında. Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat rakamlar için ‘çok anlamlı gerileme’ yorumunu yaptı.

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuşan Türkiye’de 2021 yıl sonu ve 2022 ilk yarısında vergi ve genel gelirlerdeki tahakkuk tahsilat oranlarındaki düşüş dikkat çekti.

Dünya’dan Mehmet Kaya imzasıyla yer alan habere göre 2017 yılında bütçede vergi gelirleri yüzde 80 paya sahipken, bu yılın Ocak-Haziran döneminde ek bütçe dahil, bütçe gelirleri yüzde 56.5’e geriledi. Vergi gelirleri payı ise yüzde 69.2 düzeyinde kaldı. Aynı gerileme KDV gelirlerinde de ortaya çıktı ve tahakkuk tahsilat oranı bu yılın ilk altı ayında yüzde 31.2 düzeyini ancak yakaladı.

2022 yılı için ek bütçe dahil vergi gelir tahmini 2.1 trilyon TL olarak öngörülüyor. Ocak- Haziran döneminde vergi geliri tahsilatında gerçekleşme 1 trilyon lira. Bu yılın ilk altı ayında vergi tahsilatı ise ancak yüzde 47.3 düzeyinde. Oysa geçen yılın aynı döneminde vergi gelirlerinde tahsilat oranı yüzde 53.9 düzeyindeydi.

KDV indirimi öncesi etiket oyunu mu yapıldı?

‘İNSANLAR ADALETSİZ BİR VERGİ YAPISI OLDUĞUNU İNANIYORLAR’

Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat “2022’nin ilk altı ayında vergi tahakkukundaki anlamlı gerileme, toplumda vergi adaletinin olmadığı inancını kanıtlıyor” yorumunu yaparak, konuştuğu bir vergi uzmanının konuya ilişkin şu değerlendirmesini aktardı:

“Varlık Barışı düzenlemesi 2022’yi kapsayan vergi affı gibi görüldü, düşüşte bunun etkili olduğunu düşünüyorum. Ekonomideki olumsuz gelişmeler de kâr hadlerini düşürdü, bu da etken. 2023 zam beklentilerinin de etkisi olduğu düşünmek gerekiyor. Benim değerlendirmem, toplumda sık vergi afları nedeniyle vergi ödemekten kaçınma eğilimi arttı. İnsanlar genelde adaletsiz bir vergi yapısı olduğuna inanıyorlar. Toplumu bu kanaatten uzaklaştıracak olan; sık vergi aflarının ve özel uygulamaların son bulması, vergi adaletinin var olduğu düşüncesinin yerleşmesine neden olacak düzenlemelerin yapılmasıdır. Vergi yükümlülerinin toplumsal adaletin işlediğine inanmadan, vergiden sakınma eyleminin dışına çıkmayacakları çok açık.”

AKP’li belediye esnafı batırdı!