Kazakistan’da halk doğalgaz zammına karşı sokakta

Yayın tarihi: 4 Ocak 2022 Salı 11:26 pm - Güncelleme: 4 Ocak 2022 Salı 11:55 pm

Kazakistan’da halk doğalgaza gelen yüzde 50 zammın ardından sokaklara döküldü. Hükümeti istifaya çağıran halk, zamların geri çekilmesini talep etti.

Kazakistan’da doğalgaz zammına karşı yapılan eylemler sürüyor. Sokağa çıkan halk, “Hükümet istifa” sloganları attı.

Protestolar Kazakistan’ın ‘petrol şehri’ olarak bilinen Aktav’da başladı. Göstericiler, Aktav’da ülkenin kurucu cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ailesinin Çinli şirketlerle ortak yatırımları olduğunu öne sürerek tepkilerini dile getirdi. Zamlar Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talimatıyla yüzde 25’e düşürüldü fakat Kazaklar, ülkedeki yüksek fiyatlara ve işsizliğe de isyan etti.

TOKAYEV, İSTİFA ETMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ulusa sesleniş konuşmasında, ülke vatandaşlarına sağduyulu olma, iç ve dış ‘provokasyonlara’ uymama çağrısında bulundu. Hükümetin istifa etmeyeceğini belirten Tokayev, hükümet ve vatandaşların karşılıklı güven elde etmesi ve diyalog başlatması gerektiğini kaydetti. Tokayev, söz konusunun Kazakistanlıların refahı ve ülkenin modern dünyadaki yeri olduğunu da sözlerine ekledi.

POLİS HALKA MÜDAHALE ETTİ

Bugün ülkenin batısındaki Mangistav bölgesinde LNG fiyatlarını protesto eden kişiler sokağa çıkmıştı. Protestolar ülkenin Almatı kentinde de sürerken, güvenlik görevlileri belediye binası önünde barikat oluşturdu. Polisler ise Almatı sokaklarında protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

OHAL İLAN EDİLDİ

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, protesto gösterilerinin yapıldığı ülkenin en büyük kenti Almatı ile Mangıstav eyaletinde olağanüstü hal ilan etti.

Doğal gaz zammını protesto etmek için sokağa çıktılar