Kaz Dağları’ndaki doğa katliamı 2021 yılına ertelendi

Yayın tarihi: 14 Ekim 2019 Pazartesi 3:36 pm - Güncelleme: 14 Ekim 2019 Pazartesi 3:37 pm

Kaz Dağları’ndaki çevre katliamı 2021 yılına ertelendi.

Kaz Dağları’nda altın arama çalışmaları nedeniyle ortaya çıkacak çevre katliamına karşı süren nöbetin 82. gününde projenin ertelendiği duyuruldu.

Alınan kararı toplumsal bir tepkinin sonucu olarak değerlendiren İstanbul Kaz Dağları Dayanışması’ndan Koray Türkay, “Önemli bir haber ama işte gidiyorlar havasını yaratmaya müsade etmemek lazım” dedi.

Proje 2021 yılına ertelendi

16 Punto’dan Bağdaş Çetin’in haberine göre, Kaz Dağları’nda yapılan altın arama maden çalışmalarını yürüten Kanadalı Alamos Gold’ın Türkiye’deki taşeronu Doğu Biga Madencilik, daha önce 2020 yılında üretime geçeceği açıklanan projenin 2021 yılına ertelendiğini açıkladı.

Şirket tarafından yapılan resmi açıklamada neden ertelendiğine dair bir bilgiye yer verilmezken şu ifadeler yer aldı:

“Kirazlı Altın Madeni Projesi Çanakkale il merkezine 30 km, Atikhisar Barajı’na yaklaşık 14 km, Kazdağı Milli Parkı’na 40 km uzaktadır. Kirazlı Altın Madeni projesi kurulum aşamasında olup 2021 yılında faaliyete geçecektir.”

“Direnişi kırmaya yönelik hamle olabilir”

Kaz Dağları İstanbul Dayanışması’ndan Koray Türkay, kararı değerlendirirken projenin ertelenmesinin toplumsal tepki sonucu olduğunun altını çizdi ve bu ertelemenin bir uyanıklık hamlesi olarak direnişi kırmaya yönelik de olabileceğini ifade etti.

“Bu firmaların Güney Amerika’daki direnişlerden tecrübeleri var”

Türkay, bu firmaların profesyonel olduğunu Güney Amerika’daki direnişlerden biriktirdikleri tecrübeyle burada olduklarını belirtti.

“Zafer havası yaratmamak gerek”

Türkay, “İşte gidiyorlar, zafer” havası yaratılmasının doğru olmayacağını da ifade etti.

İstanbul Kaz Dağları Dayanışması’ndan Koray Türkay karar sonrası 16 Punto’ya şu açıklamalarda bulundu.

“Hem projenin iptali, tekrardan rehabilitasyonu, tekrardan orman vasfına kavuşması için gerekli çalışmaların yapılması için talebimiz var ve sürecek.
Bu mücadele bundan sonraki süreçte daha da güçlenerek devam etmeli. Görüyoruz ki kazanım elde ediyoruz.

“Kirazlı’ya daha çok insanın gelmesi çağrısını yapmalıyız”

Bundan sonraki süreçte Kirazlı’ya daha çok insanın gelmesi çağrısını yapmalıyız. Somut olarak gelirseniz, direnirseniz bu doğa katliamının önüne geçebiliyoruz.

3 aylık bir süre zarfında bu katliam durma noktasına geldi. Firma da itiraf etti. Bu duraksamadan dolayı 2021’e erteledi.”

“Ekoloji mücadelesinin seyrini değiştirecek öneme sahip”

Verilen mücadelenin tarihi olduğunu vurgulayan Türkay, şöyle devam etti:

“Ekoloji mücadelesinin seyrini değiştirecek öneme sahip. 82. gün bugün. 3 aya yakındır alt yapısı olmayan, suyu, elektriği olmayan bölgede direniş gerçekleşiyor kolektif üretkenlikle.

“Tarihi mücadeleye katkı koyulmalı”

Bu bakımdan buradaki kazanımın kendisi Türkiye’deki tüm doğa, tarihi alanlara karşı yapılan saldırıların ve mücadelenin seyrini değiştirecektir. Tarihi mücadeleye katkı koyulmalı.”