Kayıp yakınları Rönesans Rezidans’ın önünden seslendi: Verilen önergeler neden reddediliyor?

Yayın tarihi: 6 Şubat 2024 Salı 10:17 pm - Güncelleme: 7 Şubat 2024 Çarşamba 2:04 am

Depremde kaybolan gelini, torunu ve oğlunu arayan Hataylı depremzede “DNA örneği verdik. Maalesef eşleşme yok. Bir insan bir yılda eşleşmez mi? Ölü de olsa eşleşmez mi? Nerde bizim çocuklarımız? Verilen önergeler neden reddediliyor?” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Resmi olarak 50 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybederken enkazların altından çıkarılamayanların aileleri ise bir mezar umudu ile yardım istiyor. Depremde yakınlarını bulamayan depremzedeler Rönesans Rezidans’ın önünden seslerini TELE1 yayınından duyurmaya çalıştılar. TELE1’den Ceren Ural’a konuşan kayıp yakınları hükümetten yardım istediler.

Depremzede Selahattin Kılıç, depremin ilk dakikalarında yıkılan oğlunun binasından gelinini, torununu ve oğlunu bulamadığını anlattı.

“VERİLEN ÖNERGELER NEDEN REDDEDİLİYOR?”

50 kişinin kayıp olduğu Rönesans Rezidans önünde konuşan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Depremde ilk dakikalarda yıkılan oğlumun binası. Oğlum, gelinim ve torunum enkazda kayboldular. Biz aramamıza rağmen bulamadık. Yaklaşık bir hafta aramamızı sürdürdük. Ardından bir kez daha taramasını yaptık bulamadık. Ardından bir haber geldi orda çok sayıda kişi kurtarılmış biz gelmeden hastanelere götürülmüş. Aramadığımız hastane kalmadı. Gezmediğimiz aevgi evi kalmadı. Ama bir sonuç alamadık. DNA örnekleri verdik. Ben, gelinin ailesi. Maalesef eşleşme de yok. Bir insan bir yılda eşleşmez mi? Ölü de olsa eşleşmez mi? Nerde bizim çocuklarımız? Ben torunumu özledim. Çocuklarımı özledim. Buradan yetkililere sesleniyorum yani lütfen, lütfen. Verilen önergeler neden reddediliyor? Neden bizim çocuklarımız için bir şeyler yapılmıyor? Lütfen bir an önce önergeyi kabul etsinler, çocuklarımız bulunsun. diyecek çok şey var ama içimiz yanmış. Bugün o acıyı yeniden yaşadım.”

“BİR ANNE ‘ÜŞÜMEYİ UNUTTUM’ DİYOR”

Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınları ile Dayanışma Derneği yönetimi adına konuşan bir depremzede, Aile Bakanı’na seslenerek kayıpları bildirme teklifinde bulundu. Ellerinde rapor olduğunu söyleyen depremzede, “Bu aileler bir mezar istiyor. Başka bir şey istemiyor. “Bizlere evlatlarımızı teslim edin” diyorlar. Bir anne ‘üşümeyi unuttum’ diyor. Bundan acı bir cümle mi var?” dedi.

“KOMİSYON KURULSUN”

Kastamonu’dan geldiğini söyleyen acılı bir baba ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek komisyon kurulmasını talep etti. Acılı baba, “Kızım ikizlerine hamileydi. Öylece kayboldu, yok şu anda. Bulamıyoruz. Ne vali ne savcı bize cevap vermiyor.” diye konuştu.

“BUGÜN GİDİP BİR TOPRAĞA ÇİÇEK BIRAKAMADIM”

Melis Apartmanı’nda kız kardeşini kaybeden depremzede Ayten Tüncel de “Aynı binadan anne ve babamın cesedi çıktı fakat kız kardeşim tüm aramalarımıza rağmen bugüne kadar bulunamadı. DNA testinden bir sonuç alamadık. 21 ile gittim, hastanelere ve bakımevlerine baktım. Daha ne kadar bakabilirim ki? Ben bir devletim kadar güçlü olamam. Benim yanımda devletimin durması lazım. Ben kız kardeşimi canlı ya da cansız istiyorum. Bugün bir toprağa gidip çiçek bırakamadım. En yakın zamanda bir komisyon kurulmasını istiyoruz. Araştırılmasını istiyoruz. Önerge verdik reddedildi. Neden reddedildi? Bir yıldır yaşamıyoruz.” dedi.

“ENKAZDA KALMAK BİR ŞEY DEĞİLMİŞ MEĞER…”

İki gün enkazın altında kaldığını söyleyen depremzede “Enkazda kalmak bir şey değilmiş meğer. Şimdi bulamamak o kadar canımızı yakıyor ki. Bir mezarları olsun istiyoruz. Bu kadar kişi ortadan kaybolmadı. Mutlaka bir yerdeler ama neredeler?  Enkaz altında onlarla konuştum ancak ablam ve yeğenimi çıkarıldığını gören olmamış. Ölü veya diri hiç bir ize ulaşamadık.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraşlı depremzede TELE1 mikrofonuna isyan etti: Konuşursak konteynerden atarlar bizi!

Kaynak: TELE1