Kaybedince iptal edildi, Bakan görevden alındı: O ihaleye yeniden çıkılıyor

Yayın tarihi: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 1:52 pm - Güncelleme: 6 Temmuz 2020 Pazartesi 1:52 pm

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın görevden alınmasından hemen önce Cengiz, Limak ve Kalyon’un kaybettiği ve yeni bakan Adil Karaismailoğlu’nun iptal ettiği ihaleye bu hafta yeniden çıkılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Çukurova Bölgesel Havalimanı projesi için altyapı yatırımlarının tamamlandığını, bu hafta havalimanı inşaatı için ihaleye çıkılacağını açıkladı.

Karaismailoğlu, Çukurova Bölgesel Havalimanı ile ilgili olarak, “Üstyapıyla ilgili de projelerimizi tamamladık. İlk aşamada, birinci etapta 8 milyon yolcuya hizmet edecek havalimanı terminali projelerini tamamladık. Devamında da 12 milyon yolcuya hizmet edebilecek kapasitede bir havalimanı projelendirdik. İnşallah önümüzdeki günlerde ihalesini yapıp bu yıl içerisinde inşaatına başlayıp en geç 2 yıl içerisinde de inşaatını tamamlama hedefi içerisindeyiz” açıklamasında bulundu.

Kabinede ilk değişiklik! Kanal İstanbul ihalesi bakanı görevinden etti

Adana’da bulunan havalimanı 4 yıldır aynı yolcu sayısına sahipken Mersin’de bir havalimanı yapılması soru işaretine neden oldu.

Projeyle ilgili bir diğer soru işaretini ise Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın görevden alınmadan 12 gün önce gerçekleştirilen ihalenin ardından yeni bakanın ihaleyi iptal etmesi oldu.

Birgün’den Ozan Akdoğdu’nun haberine göre, proje için Mart ayında ihaleye çıkılmış, ihaleye Cengiz, Limak ve Kolin İnşaat da girmiş ancak bu üçlü ihaleyi kaybetmişti. Daha sonra göreve gelen yeni Ulaştırma Bakanı ihaleyi iptal etmişti.Çukurova Bölgesel Havalimanı üstyapı ihalesi 16 Mart 2020’de salgının Türkiye’de yayılmaya başladığı günlerde yapıldı. İhaleye iki firma katıldı. Bu firmalardan biri Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat’ın oluşturduğu ortak girişim grubu.

Bu şirketler zaten kamu ihalelerinde adları sıkça duyulan müteahhitlik firmaları. Aynı zamanda 3. Havalimanı’nı işleten İGA’nın da yüzde 80’i bu 3 şirketin elinde. Dünya Bankası verilerine göre dünyada kamudan en çok ihale kazanan 5 müteahhitlik şirketinin 3’ünü yine bunlar oluşturuyor. Limak’ın başındaki Nihat Özdemir bir yandan Türkiye Futbol Federasyonu’nun da başındaki isim. Kalyon İnşaat ise iktidar medyasının en büyük grubu Sabah ve ATV’nin sahibi.

İhaleye giren diğer şirket ise Günbeton İnşaat ile Terminal Yapı’nın oluşturduğu ortak girişim grubu. Terminal Yapı’nın da tıpkı ihaledeki rakipleri gibi havalimanı yatırımları bulunuyor. Terminal Yapı, Taşyapı Grup ile birlikte kuruduğu T&T firmasıyla Kıbrıs’taki Ercan Havalimanı ihalesini kazanıyor. Öte yandan tartışmalı Çeşme-Alaçatı Havalimanı ihalesi de yine Terminal Yapı tarafından alınıyor. Ancak bu havalimanı ihalenin yapılmasının ardından 2,5 yıl geçmesine rağmen henüz bitmiş değil. Havalimanı şantiyesine dikilen tabelaya göre Haziran ayında havalimanının bitmesi gerekiyordu.

12 GÜN SONRA BAKAN GÖREVDEN ALINDI

16 Mart’ta bu iki girişimin katıldığı ihaleyi Günbeton İnşaat ile Terminal Yapı’nın oluşturduğu ortak girişim grubu kazanıyor. Böylece Cengiz, Limak ve Kalyon girişimi eleniyor. İhalenin yapıldığı tarihte Ulaştırma Bakanı henüz Cahit Turhan’dı. İhaleden 12 gün sonra 28 Mart 2020’de bakan Cahit Turhan görevden alınıyor ve yerine Adil Karaismailoğlu atanıyor. Yeni bakan koltuğa oturduktan 18 gün sonra 15 Nisan 2020’de Çukurova Havalimanı ihalesini Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin de tavsiyesiyle iptal ediyor.