Kavala’nın yargılandığı casusluk davası Gezi davasıyla birleştirildi

Yayın tarihi: 5 Şubat 2021 Cuma 3:31 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2021 Cuma 5:05 pm

Üç yıldan fazladır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala hâkim karşısına çıktı. Mahkeme Kavala’nın “casusluk ve darbe teşebbüsü” suçlamasıyla yargılandığı davanın Gezi davasıyla birleştirilmesine, Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi. Birleştirilen dosyalara 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Bir sonraki duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin haklarında “Anayasa’yı ihlal” ve “siyasal veya askeri casusluk” suçlarından dava açılan tutuklu iş insanı Osman Kavala ve eski CIA danışmanı Henri Jak Barkey’in yargılandıkları davanın ikinci duruşması görüldü.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Osman Kavala tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ahmet Şık’ın da izleyici olarak hazır bulunduğu duruşmayı, bazı ülkelerin Büyükelçi ve Başkonlosları ile temsilcileri de izledi.

Duruşmada, daha önce alınan ara karar gereği tanık olarak dinlenilmesine karar verilen ve duruşmaya çağrılan iş insanı Leyla Alaton’un beyanına başvuruldu. Duruşmada tanık olarak dinlenen Leyla Alaton’a, Osman Kavala’nın avukatı Deniz Tolga Aytöre “Henri Barkey ile Osman Kavala arasında bir ilişkiye şahit oldunuz mu?” diye sordu. Alaton, “Şahit olmadım. İkisini hiçbir zaman bir arada görmedim de duymadım da” yanıtını verdi.

KAVALA: CASUSLUK SUÇLAMASI AİHM KARARINI BOŞA ÇIKARTMAK İÇİN KURGULANMIŞ

Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kavala duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişimi Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Kavala ifadesinde “Olayları nesnel biçimde değerlendiren tarafsız bir gözlemcinin, hiçbir dayanağı olmayan ve yasadaki tanımına aykırı biçimde kullanılan casusluk suçlamasının AİHM’in derhal tahliye edilmem yönündeki kararını boşa çıkartmak için kurgulanmış olduğunu anlayamaması olası değildir” dedi.

“Suçlamalara dayanak olacak somut delil yokluğunda, iddia makamı bir takım komplo teorileriyle ve suçlamaları birbirlerinin kanıtıymış gibi iç içe geçirerek algı yaratmaya, bu şekilde yargıyı yönlendirmeye çalışmaktadır” diyen Kavala, şöyle devam etti: “İddia makamının öne sürdüğü iddalar olgusal temelden yoksundur, mantık kurallarına aykırı biçimde suçlamalar arasında irtibat kurulmaktadır. Böyle bir davranış ancak ideolojk yaklaşımla ya da iyi niyet eksikliği ile açıklanabilir. Amaçlanan, suçlu olduğum algısının canlı tutulması için tutukluluk halinin kesintisiz olarak devam ettirilmesidir.”

İstinaf, Osman Kavala ve 8 kişi hakkındaki beraat kararını bozdu!

“İSTİNAF MAHKEMESİNİN KARARI TUTUKLUĞUMUN DEVAMINA YOL AÇACAK” 

Kavala ifadesinde İstinaf Mahkemesi’nin duruşma öncesinde Gezi davasındaki beraat kararlarını bozması ve davaları birleştirme kararı almasına da değinerek, kararın “Gezi protestolarıyla ilgili siyasi nitelikli iddiaların gündemde tutulmasına” hizmet edeceğini ve “casusluk suçlamasının ömrünün uzamasına” ve tutukluluğunun devamına yol açacağını söyledi.

Kavala, “Geçen zaman paralel bir cezalandırmaya dönüşen bu hukuksuz uygulamanın vahametini sıradanlaştırmakta, daha da arttırmaktadır” diyerek, “Özgürlüğümden mahrum yaşadığım her geçen gün benim için daha önemli bir kayıp haline gelmektedir” ifadelerini kullandı.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ, TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Savcı, Osman Kavala hakkında casusluk davasının Gezi davası ile birleştirilmesine karar verdi. Kavala’nın tahliye talebi ise reddedildi. Bir sonraki duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.

Osman Kavala’ya ‘torba’ dava