‘Katil’ dediği Sisi’yi kardeşi ilan eden Erdoğan: Israrlı davetiyle görüştük

Yayın tarihi: 15 Şubat 2024 Perşembe 2:21 pm - Güncelleme: 15 Şubat 2024 Perşembe 4:11 pm

Zamanında katil, darbeci, asla görüşmem’ dediği Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Kahire’de görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Mısır’a bu ziyaretimiz Sayın Sisi’nin çok ısrarlı davetiyle gerçekleşti” diye konuştu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılındaki askeri darbenin ardından Mısır’da yönetimi ele geçirmesinin ardından “katil, darbeci” dediği  Abdulfettah es-Sisi ile 12 yıl sonra Mısır’da görüştü. Toplantının ardından Sisi ile ortak basın açıklaması düzenleyen Erdoğam, “Erdoğan “Değerli kardeşimi, konsey toplantımızı gerçekleştirme üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim. Bu ziyarette inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Mısır ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’a gerçekleştirdiği ziyaretleri değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sisi ile ilgili söyledikleri bir kez daha dikkat çekti.

NORMALLEŞME SÜRECİ VURGUSU

Türkiye ve Mısır’ın bölgenin iki önemli ülkesi olduğunun altını çizen Erdoğan şunları söyledi:

”12 yıldan bu yana irtibatlarımız kesilmişti. Dünya Kupası’nda Sayın Katar Emiri Şeyh Temim’in devreye girmesiyle orada bir araya geldik ve normalleşme sürecini başlatmış olduk. Mısır’a bu ziyaretimiz Sayın Sisi’nin çok ısrarlı davetiyle gerçekleşti. Ben de kendilerine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantımızın gerçekleştirilmesini, bu adımın atılmasını teklif ettim. Kendileri de bunu kabul ettiler. Dışişleri bakanlarımız irtibatlarını devam ettirecekler. Büyük ihtimalle Sayın Sisi nisan veya mayısta Ankara’ya gelerek iade-i ziyareti gerçekleştirmiş olacak.

Mısır ile hem kültürel hem tarihsel anlamda birlikteliğimiz, köklü bağlarımız bulunuyor. Biz Mısır ile sadece aynı tarihi değil, aynı denizi de paylaşıyoruz ve o denizin küresel denklemdeki önemi her geçen gün daha da artıyor. Diğer yandan dış politika, karşılıklı çıkar eksenli inşa edilir ve o zeminde yönetilir. Dolayısıyla iki ülkenin birlikte ve aynı istikamette senkronize adımları kuşkusuz çıkarınadır. Bizler de, Mısır tarafı da bu gerçekliğin farkında ve yeni dönem bu sağlam zemin üzerine bina ediliyor. Önümüzde çok kritik sınamalar var ve gelecekte dünyayı hangi öngörülemeyen zorlu süreçler bekliyor bilmiyoruz. Bu nedenle bugünden hem bölgemizde hem dünyada barışı ve huzuru korumak için bir arada olmak zorundayız. Önümüzde iki ülkeyi de kalkındıracak iş birliği alanları mevcuttur ve sırası geldikçe adımlar atılacaktır.”

Erdoğan ‘katil’ dediği Sisi’ye bu kez ‘kardeşim’ dedi, Ankara’ya davet etti

Kaynak: İHA