Katar, Türkiye’ye rağmen Güney Kıbrıs’la anlaştı

Yayın tarihi: 11 Aralık 2021 Cumartesi 10:31 am - Güncelleme: 11 Aralık 2021 Cumartesi 10:51 am

Katar ileABD’li enerji şirketi EXXon arasında, Türkiye’nin karşı çıktığı Kıbrıs Cumhuriyeti’nde 5’inci parselde doğalgaz arama ve üretim paylaşımı anlaşması imzalandı.

Türkiye, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sondaj çalışmalarına muhalif bir şekilde durarak sert tepki gösterdiği biliniyor. Kıbrıs Cumhuriyeti, bu sefer ABD’li enerji şirketi ExxonMobil ve Katar Petrolleri Ortaklığı ile 5’inci parselde doğalgaz arama ve üretim paylaşımı anlaşmasını imzaladı. Türkiye burada arama ruhsatı verilmesine tepki göstermişti.

Katar haber ajansı QNA’nın haberine göre, anlaşma çerçevesinde Katar Petrolleri Ortaklığı yüzde 40, Exxon yüzde 60 pay sahibi olacak. Operatörlük de Exxon’a ait olacak.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarını tek taraflı olarak 13 parsele ayırmıştı. Rum yönetiminin bu parsellerde uluslararası şirketlere arama izni vermesiv sonrası Türkiye kıta sahanlığının ihlal edildiğini söyleyerek tepki göstermişti.

İktidarın yakın ortağı Katar ile ExxonMobil’e aralık başında 5’inci parselde resmen doğalgaz arama ruhsatı verilmesi de tartışma yaratmıştı. Ankara’dan “Orası bizim egemenlik alanımız. Hidrokarbon çalışmaları kararlılıkla sürdürülecek” tepkisi gelmişti.

Öte yandan Türkiye ile Katar arasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Al Sani’nin, Emirlik Divanı’ndaki baş başa görüşmesinin ardından 15 yeni anlaşma imzalamıştı.

Subay ve astsubayların cinsel hayatlarıyla ilgili yönetmelikte değişiklik