Katar: İsrail – Hamas anlaşmasında küçük zorluklar kaldı

Yayın tarihi: 20 Kasım 2023 Pazartesi 10:01 am - Güncelleme: 20 Kasım 2023 Pazartesi 10:01 am

İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 13 bine yükseldiği açıklandı. İsrail’in bomba yağdırdığı Gazze’de ölü sayısı artarken ateşkes ve rehin değişimi konusunda peş peşe açıklama geliyor. Beyaz Saray, anlaşmanın çok hassas bir noktada olduğunu belirtti. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post anlaşmanın detaylarını yazdı! Netanyahu yalanladı ancak arabuluculuk yürüten Katar’dan, “Hamas ile İsrail arasındaki esir takası anlaşması yakında olacak” açıklaması geldi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Al Sani, Hamas ile İsrail arasındaki esir takası anlaşmasının yakında sağlanacağını söyledi. 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşı sürerken, ölü sayısı 13 bin olarak açıklandı. Ateşkes ve rehin takası konusunda önemli gelişmeler yaşandı.

Amerikan Washington Post gazetesi, Gazze’de kesintisiz süren saldırılara ara verilebileceğini yazdı. Katar’daki müzakerelere Hamas doğrudan katılmıyor, Filistin tarafını Katarlı diplomatlar temsil ediyor. Netanyahu bu iddiayı yalanladı ama Beyaz Saray ve Katar’dan da bu doğrultuda açıklamalar geldi.

İsrail’den bu defa Endonezya Hastanesi’ne saldırı! Ölü ve yararlılar var

BEYAZ SARAY’DAN ESİR TAKASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer, televizyondaki açıklamasında müzakerelerin “çok hassas bir aşamada” olduğunu belirterek, “Son günlerde, buna son saatlerde dahil olmak üzere önemli ilerlemeler kaydedildi” dedi.

“ÖNEMLİ SAYIDA ABD’Lİ ESİR VAR”

Müzakerelerin haftalar önce başlamasından bu yana taraflar arasında bir anlaşmanın sağlanmasına hiç olunmadığı kadar yakın olunduğunu ifade etti. Yetkililerin gece gündüz söz konusu anlaşmanın sağlanması için çalıştığını vurgulayan Finer, anlaşmanın ABD Başkanı Joe Biden için bir öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. Gazze Şeridi’nde kaç ABD’li esir olduğuna dair net sayıya sahip olmadıklarını aktaran Finer, “Bu konudaki zorluklardan biri de ABD olarak Gazze’de sahada olmamamız. Hamas ile doğrudan temas halinde değiliz. Bunu sadece aracılar vasıtasıyla yapıyoruz. Bu nedenle hala hayatta olan esirler de dahil olmak üzere esirlerin tam sayısına sahip değiliz. Önemli sayıda ABD’linin esir tutulduğuna inanıyoruz” dedi.

İsrail Gazze Limanı’nı ele geçirdi, Mavi Marmara Anıtı yıkıldı

KATAR: KÜÇÜK ZORLUKLAR KALDI

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Hamas ile İsrail arasındaki esir takasına ilişkin müzakerelerde çözülebilecek lojistik küçük zorluklar kaldığını söyledi.
Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile başkent Doha’da basın toplantısı düzenledi. AB yetkilisi Borrell ile Gazze’de ateşkesin sağlanmasını ele aldıklarını belirten Al Sani, görüşmede ayrıca “Gazze’de gerçekleşen soykırım, aç bırakma ve zorla yerinden etme” gibi uygulamaları da görüştüklerini söyledi.

Savaşın durmasının yardımların girişi için insani koridorların açılmasının önemine işaret eden Al Sani, “Önceliklerimizin başında, derhal ateşkes, Gazze Şeridi’ne yönelik tüm intikam ve ayrım gözetmeyen saldırılar, soykırım, açlık ve zorla yerinden etme uygulamalarının sona ermesi ve Gazze’ye uzun yıllardır uygulanan haksız kuşatmanın son bulmasıdır.” dedi.

İsrail tüm gece bombaladı! Şifa Hastanesi’nde 7 bin kişi ölümle burun buruna

Kaynak: TELE1