Kapatılmayan çöp tesisine karşı nöbet

Yayın tarihi: 3 Ekim 2022 Pazartesi 11:00 am - Güncelleme: 3 Ekim 2022 Pazartesi 11:10 am

Mahkemenin kapatılması kararına rağmen kapatılmayan Çavuşlu Katı Atık Bertaraf tesisine karşı bölge halkı dört gün nöbet tuttu. Çevre Bakanı Murat Kurum’un görüşme sözü vermesi üzerine halk nöbete 15 gün ara verdi.

Giresun Görele Çavuşlu beldesinde 10 yıl önce faaliyete geçen Çavuşlu Katı Atık Bertaraf Tesisi’nde çevreye atık su sızdığı tespit edildi. Bölge halkı da geçen yıl çöplerin atık sularının Karadeniz’de deşarj edildiğini, içme suyuna ve dereye karışarak balık ölümlerine neden olduğu ve insan sağlığına zarar verdiğini belirterek ÇED olumlu raporunun iptali ve tesisin kapatılması talebiyle Ordu 2. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bilirkişi raporunda tesisin yaşam alanları ve su kaynaklarına yakın olduğu belirtildi. Rapor üzerine mahkeme ÇED olumlu raporunun iptaline karar verirken tesisin kapatılmasını ise reddetti.

OY BİRLİĞİYLE FAALİYETİ DURDURMA KARARI

Bölge halkı, mahkeme kararının ardından tesisin kapatılması için Samsun Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Samsun Bölge İdare Mahkemesi ise oy birliğiyle tesisin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi. Bölge halkı ise Giresun Valiliği ve tesise bildirilen yasal sürecin 29 Ağustos’ta dolmasına rağmen tesisin faaliyetlerinin devam etmesi üzerine valiliğe tesisin kapatma kararının uygulanması talebiyle dilekçe verdi.

NÖBET TUTTULAR

Resmi başvurulara rağmen tesisin faaliyetinin sürmesi üzerine yöre halkı, 28 Eylül’de katı atık tesisinin girişini araçlarla kapatarak nöbet tutmaya başladı. Geceli gündüzlü nöbetlerini sürdüren ve ilçelerden gelen çöp kamyonlarının girişini durduran yöre halkının tepkisi üzerine belediye başkanlarından oluşan heyet, güvenlik güçleri eşliğinde tesise geldi. AKP Milletvekili Kadir Aydın, Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, Espiye Belediye Başkanı Mustafa Karadere, Doğankent Belediye Başkanı Haşim Birol Tekin ve Çavuşlu Katı Atık Tesisi Müdürü Erdal Yalçın’dan oluşan heyet, Çavuşlu beldesinde yaşayan yaklaşık 100 kişilik grupla görüştü.

BAKAN İLE RANDEVU SÖZÜ

Eyleme son verilmesini isteyen heyet, halkla birlikte katı atık bertaraf tesisini gezdi. İncelemelerin ardından belediye başkanları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşme sözü verdi. Heyetle yöre halkının görüşmesinde, yetkililer ve muhtarlardan oluşan heyet eşliğinde tesiste her hafta denetim ve inceleme yapılarak, arıtma ve ayrıştırma ünitelerine kamera kurulmasında anlaşma sağlandı. Yetkililerle yapılan görüşmenin ardından Çavuşlu sakinleri, tesis önündeki nöbetlerine 15 gün ara verdi.

‘SUYUMUZ, DOĞAMIZ KİRLENDİ’

Çavuşlu beldesi Merkez Mahallesi’nin muhtarı Selim Hamzaoğlu, ?Memleketine sahip çıkmak için herkes burada nöbet tutuyor. Haklı davamızı istediğimiz gibi bir sonuç alana kadar sürdüreceğiz? dedi. Çöp kokusu nedeniyle rahat yaşayamadıklarını söyleyen Samet Nakay, ?Çocuklarımız sular yüzünden hep hastalanıyor. Tesisteki kirli suyu yağmur yağdığı zamanlarda dereye veriyorlar ve bu zehirli su, içtiğimiz suya karışıyor? diye konuştu. Mahkeme kararının uygulanmasını isteyen Salih Sümerkan da ?En kısa zamanda tesisin kapatılıp insanların eski yaşantısına dönmesini istiyoruz. Suyumuz, doğamız kirlendi. İstanbul?da yaşayan çocuğum çöp kokusu nedeniyle dönmek istemiyor. Memleketimize çocuklarımızı dahi getiremiyoruz? dedi.

BAŞKAN ERENER: EKSİKLİKLER OLDUĞU AŞİKAR

Tesiste inceleme yapan ve yöre halkıyla görüşen Görele Belediye Başkanı Tolga Erener de ?Sorunu yerinde görmeye geldik. Burada birtakım eksiklikler olduğu aşikar. Bu sorunların bir an önce giderilmesi, özellikle Çavuşlu halkının su konusundaki ihtiyacının giderilmesi için hepimiz elimizi taşın altına koyacağız? diye konuştu.

JES projesinin ÇED raporuna ikinci iptal