Kanatları olsa uçacak! 623 kilometre hız yapan tren rekor kırdı

Yayın tarihi: 13 Şubat 2024 Salı 9:18 am - Güncelleme: 13 Şubat 2024 Salı 9:18 am

Çin Havacılık ve Endüstrisi Şirketi, vakumlanmış ortamda çalışan manyetik ray teknolojisini kullanan trenin saatte 623 kilometre hız yaptığını açıkladı.

Ünlü girişimci Elon Musk’un desteklediğini açıkladığı, vakumu azaltılmış manyetik raylı tren projesi ‘Hyperloop’ başarısızlıkla sonuçlanırken, Çinli uzay şirketinin hayata geçirdiği manyetik tren, yeni bir hız rekoru kırdı.

Çin Havacılık Bilimi ve Endüstrisi Şirketi (CASIC), Çin’in Shanksi bölgesinin Datong şehrinde, ancak bilim-kurgu filmlerinde rastlayabileceğimiz bir projenin testini gerçekleştirdi.

Vakumlanmış ortamda çalışan, manyetik ray teknolojisini kullanan trenin (maglev), test seferini başarıyla gerçekleştirdiğini duyuran CASIC. Aynı trenin, önceki rekoru olan saatte 623 kilometre hızı, son testte geride bıraktığını açıkladı.

IFLScience’ta yer alan habere göre sistemin amacı; tren, ray ve trenin çalıştığı ortam arasındaki sürtünmeyi (trenin havada asılı kalmasını sağlayarak) en aza indirmek ve böylelikle manyetizmayı da kullanarak treni, uzay mekiklerinde görülen bir hıza çıkarabilmek.

Habere göre, teorik olarak kabul edilen vakumlu maglev projesi, ilk kez gerçek oranlarıyla test edilerek kanıtlanmış oldu.

HANGİ ÜLKELERDE MEVCUT?

Günümüzde, dünya çapında faaliyette olan 6 maglev sistemi bulunmakta. Bunlardan ikisi Güney Kore, biri Japonya, üçü de Çin’de. Ancak hiç biri vakumlu ortamda çalışmamakta.

Öte yandan, Maglev trenleri her ne kadar olağanüstü bir hıza sahip olsalar da üretim ve işletim maliyetleri olağanüstü rakamlara ulaşmakta.

Kırıkkale’de tren raydan çıktı

 

Çin Havacılık ve Endüstrisi Şirketi, vakumlanmış ortamda çalışan manyetik ray teknolojisini kullanan trenin saatte 623 kilometre hız yaptığını açıkladı.

Kaynak: TELE1