Haber

Kamuda iki maaşı yasaklayan yasaya 'Varlık Fonu' istisnası

Kamu kurumlarımda ikili, üçlü maaşı önleyen yasa teklifinin varlık fonu şirketlerindeki yönetim kurulu üyelerini kapsamadığı bildirildi.

Kamu görevlilerinin, bu görevlerinden hak ettikleri maaşlarının yanı sıra özel veya kamuda yönetim kurulu üyesi oldukları için iki, üç, dört ödeme almasını önlemek, aldıkları tek ödemeyi de sınırlamak için hazırlanan yasa teklifinin önemli pek çok şirketi kapsamadığı ortaya çıktı.

https://tele1.com.tr/mehmet-simsekin-tasarruf-paketinden-cift-maaslilara-tirpan-cikti-1063504/

VARLIK FONU ŞİRKETLERİNE İSTİSNA

Kısa Dalga'da yer alan habere göre, teklifin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine sunulan Etki Analizi Raporu'na göre Varlık Fonu portföyündeki kamu bankalarının, TÜRKSAT, Turkcell, Türk Telekom'un, Türk Hava Yolları'nın, PTT'nin, BOTAŞ'ın üst düzey memur yöneticileri, memuriyetten doğan maaşlarının yanı sıra iki, üç, dört ödeme alabilecek.

Kamu görevlilerinin, bu görevlerinin yanı sıra özel veya kamuda bulundukları yöneticilik görevleri için huzur hakkı adı altında birden fazla ödeme almasının önüne geçtiği belirtilen düzenleme bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.

https://tele1.com.tr/chpli-yavuzyilmazdan-flas-iddia-kabine-degisti-cift-maas-saltanati-devam-ediyor-857625/

SADECE TEK MAAŞ ÖDENMESİ AMAÇLANDI

Düzenleme ile devlet memurlarına; maaşlarının yanı sıra özel veya kamu ayrımı olmadan tüm kurum ve kuruluşların yönetim kurullarındaki görevlerinden sadece biri için ücret ödenmesi amaçlandı.

EN FAZLA 98 BİN 42 LİRA

Teklifte yapılacak ödemelere de üst sınır getirilmesi öngörüldü. Buna göre bir kamu görevlisi kaç ayrı görevi olursa olsun tek maaş alacak ancak bu maaşı en fazla 98 bin 42 lira olacak. Temmuz 2024 için geçerli olan bu rakam, ilerleyen süreçte memur maaş katsayısına göre belirlenecek.

https://tele1.com.tr/tasarruf-isteyen-mehmet-simsekin-16-milyonluk-makam-araci-ve-cift-maasli-yardimcilari-1089624/

RAPOR SUNULDU

Teklifin görüşmeleri bugün sabah saatlerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı. Komisyon üyelerine, kanun teklifi ile ilgili etki analizi raporu sunuldu.

"Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine İlişkin Etki Analizi" isimli raporun, çifte maaş düzenlemesinin olduğu 30. madde ile ilgili bölümünden; her şirkette görevli yöneticilerin kanun kapsamında olmadığı anlaşıldı.

ÇİFT MAAŞ ALAMAYACAK YÖNETİCİLER

Buna göre bakanlıklardaki bakan yardımcıları; Diyanet, Savunma Sanayi Başkanlığı veya İletişim Başkanlığı gibi başkanlıklar, YÖK, ÖSYM ve rektörlükler, RTÜK gibi düzenleyici ve denetleyici kurumların yöneticileri çifte maaş alamayacak. Ama aldıkları tek maaş 98 bin 42 lira ile sınırlı olacak.

https://tele1.com.tr/murat-kuruma-emlak-konuttan-yilda-16-maas-1001531/

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı ASFAT Anonim Şirketi ve yine Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı Makine Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi gibi sermayesinin bir bölümü veya tamamı Hazineye ait olan şirketlerin memur yöneticileri, özelleştirme kapsam ve programında bulunup sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait Sümer Holding, Türkiye Denizcilik İşletmeleri gibi şirketlerin kamu görevlisi olan yöneticileri çifte maaş alamayacak.

ÇİFT MAAŞ ALABİLECEK YÖNETİCİLERİN ŞİRKETLERİ

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetim kurulu başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu'nun portföyündeki kuruluş ve şirketlerin yöneticileri çifte maaş düzenlemesinden muaf tutulacak.

Buna göre; Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Borsa İstanbul A.Ş., Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı, PTT, Eti Maden, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Turkcell, Türk Telekom, TÜRKSAT, ÇAYKUR,  Türk Şeker, BOTAŞ, İzmir Alsancak Limanı, Kayseri Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi yöneticileri çifte maaş düzenlemesine dahil edilmeyecek.