Kamu Konfederasyonları Platformu iş bıraktı! “Ücretli köle olmayacağız”

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2023 Salı 12:46 pm - Güncelleme: 22 Ağustos 2023 Salı 12:47 pm

Kamu Konfederasyonları Platformu, iktidarın toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklileri için yaptığı maaş teklifini kabul etmeyerek enflasyonun altında kalan bir teklif yapıldığını protesto etmek için ülke genelinde iş bıraktı.

Memur ve memur emeklilerinin görüşmelerinde iktidarın ‘sefalet ücreti’ ikinci zam teklifinin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle taraflar bugün yeniden bir araya geliyor. Kamu Konfederasyonları Platformu, teklifi enflasyon rakamlarının altında kaldığına tepki göstererek ülke genelinde bugün iş bırakma eylemine başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde ortak basın açıklaması yapan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Yeşildağ, “Bugüne kadar 12 yıl içinde 6 kez yapılan toplu sözleşmelerde hükümet teklif olarak masaya hep kendi hedeflediği enflasyon rakamlarına dayalı maaş artışlarını koymuş ve öyle sonuçlanmıştır. Bir kez daha aynı tablonun yaşanacağını görüyoruz ve biliyoruz. Bu nedenle 9 Konfederasyon bir araya gelerek bu sefalet oranlarını kabul etmiyoruz ve kamu emekçilerinin haklarını alana kadar mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz” ifadelerini kullandı.

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiriyor! Toplu sözleşmede kritik gün

Kamu Konfederasyonları Platformu olarak taleplerini açıklayan Yeşildağ sözlerine şöyle devam etti:

“Masada yıllardır vaadedilen 3600 ek gösterge yoktur. Emeklilik iyileştirmeleri yoktur. Masada kamu emekçisinin ekonomik, sosyal, özlük haklarının adı bile yoktur!

Emeğimizi yok sayamazsınız ve artık yeter diyoruz!

Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, yandaş sendika ile yapılan mutabakat ve TÜİK’in şaibeli enflasyon rakamları uyarınca değil, emekçilerin içinde bulunduğu derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak yapılmak zorundadır.

Kamu Konfederasyonları Platformu olarak bir kez daha taleplerimizi dile getiriyoruz;

– Toplu görüşmeler kapalı kapılar ardında olmamalıdır. Görüşmeler canlı yayınlanmalıdır.
– AKP iktidarı ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı oranlarla kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir.
– Kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözülmesi mümkün değildir!
– İLO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz.
– Sendika özgürlüğünü sınırlayan %2 barajı kaldırılmalıdır.
– 2024-2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 115 oranında artırılmalıdır. 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranları bu rakam üzerinden hesaplanmalıdır.
– Birikimli enflasyonun yüzde 15’i aştığı aydan itibaren enflasyon farkı maaş ve ücretlere aylık olarak yansıtılmalıdır.
– Kamu çalışanlarına Ocak 2024’ten başlayarak aylık 10.000 lira barınma yardımı verilmelidir. Bu tutar memur maaş katsayısı artışı oranında artırılmalıdır.
– Kamu çalışanlarının maaşlarıyla birlikte yapılan tüm ek ödemeler emekliliğe esas alınmalı ve bu tutarlar emekli aylığına da yansıtılmalıdır.
– Seyyanen artıştan memur emeklisinin yok sayılması eşitlik ilkesi gereği adaletsizliktir.
– Memurlara, yılda bir defa yıllık izne ayrılırken bir maaş tutarında yıllık izin ikramiyesi ödenmelidir.
– Tüm kamu çalışanlarına her yıl iki defa birer net maaş tutarında bayram ikramiyesi ödenmelidir.
– Aile yardımı enflasyon oranları dikkate alınarak birinci çocuk için 3.000 lira, ikinci çocuk için 4.000 lira ve üçüncü çocuk için 6.000 liraya çıkarılmalıdır.
– Ölüm yardımı ödeneği en düşük memur maaşı seviyesine çıkarılmalıdır
– Kamu çalışanlarına ya kreş olanağı sağlanmalı ya da günün koşullarına uygun olarak kreş yardımı verilmelidir.
– Kamuda eşit işe eşit ücret ödenmelidir.
– Kamuda mülakat kaldırılmalıdır.
– Kamuda sözleşmeli çalışan sonlandırılmalı tamamı kadroya geçirilmelidir.
– Sendikaya üyelik ve çekilme işçilerde olduğu gibi e-devlet üzerinden yapılmalıdır.
– Yardımcı hizmetler sınıfı kaldırılmalıdır.
– Devlet memurlarına yiyecek, kıyafet ve ulaşım yardımı yapılmalıdır.
– Kamu çalışanlarının aile birlikteliği için aynı yerde görev yapmaları sağlamalıdır.
– Bu bilinç ve kararlılıkla; emeğin onurundan yana taraf olan kamu konfederasyonları olarak gücümüzü ve aklımızı birleştirerek kamu emekçisine sefaleti reva görenlere, bizi ve haklarımızı görmezden gelenlere karşı Bugün üretimden gelen gücümüzü kullanarak uyarı amacıyla ülke genelinde 1 günlük iş bırakıyoruz.

Memurun ve memur emeklisinin alın terini kimseye heba ettirmeyeceğiz.”

Yüzde 70 zam isteyen Memur-Sen’e AKP’li meclis üyesinden tepki! “Ulan tarla mı kazıyorsunuz? Ne alın teri?”

KRİTİK GÜN

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç devam ediyor. Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde müzakereler bugün sona eriyor.

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA HAKEM KURULU SÜRECİ BAŞLAYACAK

Belirlenen takvim gereği müzakere sürecinin bugün sona ereceği toplu sözleşmesi görüşmelerinde, gözler Kamu İşveren Heyetinin yapacağı yeni tekliflere çevrildi.

Bu tarihe kadar taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak.

Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos’a kadar verecek.