Gölcük ve Düzce’de 1999 yılında meydana gelen depremlerin ardından toplanan ‘deprem vergileri’nin akıbeti belli değil. Vergilerle ilgili sorulan sorulara iktidar sessiz kalmaya devam ediyor.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’yi derinden sarstı. Depremde çok sayıda bina yıkılırken, enkaz altındaki depremzedeleri kurtarmak için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

10 ili yıkan deprem felaketinde ikinci gün! Acı katlanarak büyüyor

Yaşanan deprem felaketi, 1999 yılında Gölcük ve Düzce’de meydana gelen depremlerin ardından toplanmaya başlanan vergileri yeniden gündeme getirdi. Bu vergilerin ardından kalıcı hale gelen ve kamuoyunda “deprem vergisi” olarak bilinen Özel İletişim Vergisi’nden bugüne kadar 88 milyar TL gelir elde edildi.

TELE1 deprem bölgesinde

İKTİDAR SESSİZ

Ancak toplanan vergilerin akıbeti belirsiz. İktidar, muhalefet partilerinin ve yurttaşların ‘Deprem vergileri nerede’ sorusu karşısında sessiz kalmaya devam ediyor.

24 YILDIR ALINIYOR

Cumhuriyet’in haberine göre, bu vergiler, Ek Gelir Vergisi, Ek Kurumlar Vergisi, Ek Emlak Vergisi, Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel İşlem Vergisi ve Özel İletişim Vergisi’nden oluşuyordu. Cep ve sabit telefon, dijital ve kablolu tv yayınları ile internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi, daha sonra kalıcı hale geldi. 24 yıldır alınmaya devam edilen Özel İletişim Vergisi’nden toplam 88 milyar lira gelir elde edildi. En fazla gelir ise geçen yıl sağlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl bu vergiden 9.3 milyar lira gelir sağlandı. 2021 yılında ise Özel İletişim Vergisi’nden 6.6 milyar lira gelir sağlanmıştı. Şimdiye kadar toplanan milyarlarca liralık bu verginin ne kadarının yapıların güçlendirilmesi için kullanıldığı ya da depreme hazırlık için kullanılıp kullanılmadığı soruları ise hükümet tarafından yanıtsız bırakıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerinde bu vergi, genel bütçe gelirleri içerisinde yer alan vergi gelirlerinin arasında sıralanıyor.

ŞİMŞEK’İN İFADELERİ YENİDEN GÜNDEMDE

Öte yandan AKP’nin eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, 2011 yılındaki Van depreminin ardından ‘deprem vergileri nereye gidiyor’ sorusuna verdiği yanıt, Kahramanmaraş’taki depremin ardından yeniden gündeme geldi.

Şimşek, o dönem şunları söylemişti: “Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor.”

Prof. Dr. Ercan: Yeryüzünde böyle bir deprem görülmedi kırıklar gıcırdıyor