Kadınlarda en sık görülen kanserler nelerdir? Prof. Dr. Savan yanıtladı

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 11:40 am - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 11:44 am

Haber: Ceren Ural

Kadın doğum ve tüp bebek uzmanı Kadir Savan, kadınlarda en sık görülen kanserler hakkında konuştu. Savan, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Kadir Savan, TELE1‘de ekranlara gelen Sağlık Gündemi programına konuk oldu.

Kadınlarda en sık görülen kanserler hakkında konuşan Savan, özetle şunları söyledi:

“Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biri meme kanseri. Atlanmaması gereken kanserlerin başında gelir. Çünkü, çok sinsidir ve düzenli kontroller yaptırırsanız ancak farkında olursunuz. Kadın kendi yeri geldiği zaman muayene edebilmeli, özellikle banyo esnasında göğsünü okşamalı, dokunmalı ve ele gelen bir kitle varsa ya da hiçbir şikayet yoksa da en azından belli aralıklarla doktora gitmeli, meme muayenesi yaptırmalı. Ve 38-40 yaşından sonra da artık kadınların hiç şikayeti olmasa bile bir mamografi ile başlamaları gerekiyor.

Onun dışında ben bir kadın doğumcu olarak, benim açımdan en sık görülen rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanserleri ve rahim içi kanseri. Benim açımdan en çok özellikle vurgulamak istediğim konu rahim ağzı kanserleri. Çünkü, bu öyle bir şey ki hem tanı koyduğunuzda çok geç kalınmıştır yüzde 75’i tanı koyduğunuzda ileri evrede karşınıza çıkar. Yani bu açıdan çok önemlidir. Çünkü, o zaman tedavi şansını büyük ölçüde kaybetmektedir. Bir şanslı tarafı da yani sebep bellidir. Rahim ağzı kanserleri özellikle virüslerden kaynaklanan, virüslere bağlı olarak ortaya çıkan kanserlerdir. Özellikle HPV virüsleri dediğimiz… Bu virüsler de çoğunlukla cinsel yolla bulaşır ama cinsel yolla bulaşmayan da var. Temasla da bulaşabilir, tuvaletten bulaşabilir, havuzlardan bulaşabilir, otellerde kalırsınız başkasının kullandığı havludan vs bulaşabilir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ