Kadında “bekaret”: “Beden benim, ruh benim”

Yayın tarihi: 6 Eylül 2021 Pazartesi 11:00 pm - Güncelleme: 1 Ağustos 2022 Pazartesi 10:23 am

Kadın “bekareti” Türkiye’de hala tabu konulardan biri. Halk arasında kızlık zarı olarak bilinen himene yüklenen anlam, pek çok kadının cinselliği özgürce yaşamasının önünde bir engel. Öte yandan bu sebeple birçok kadın ve erkek, psikolojik ve fiziksel şiddet ile, dışlanmaya maruz kalıyor.

YouTube üzerinden yayın yapan +90 kanalı, “bekaret” konulu videosunda, kavram nedeniyle zorluklarla yüzleşmiş, toplumsal dışlanma ve psikolojik şiddet mağduru olmuş kadınlar ve uzmanlarla konuşarak toplumdaki bekaret tabusunun peşine düştü. Muhafazakar bir aileden gelen, 32 yaşında bir çocuk annesi olduğu halde hala bakire olduğunu söylen Hüsna, “Beden benim ruh benim” diyerek “kızlık zarı”nın kendisi için hiçbir anlam ifade etmediğini söylüyor.

Avukat Süreyya Kardelen Yarlı ise bekaret tabusunu eleştirerek “Kadın bedeni üzerine hâlâ bir ataerkil yargı var, devlet tahakkümü, bir siyasi malzeme var” ifadelerini kullanıyor.

Videoda ayrıca, Jinekolog Ebru Alper, toplumda “kızlık zarı” olarak bilinen, vajina girişinde yer alan “hymen”i, tıbbi literatüre uygun bir biçimde anlatıyor.