Kadına yönelik her türlü şiddet araştırılsın önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Yayın tarihi: 28 Kasım 2023 Salı 10:26 pm - Güncelleme: 29 Kasım 2023 Çarşamba 12:25 am

CHP’nin TBMM’ye verdiği kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin önerge AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına yönelik önergenin gündemin önüne alınıp bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülme önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, “Cehaletin, geri kalmışlığın, yoksulluğun, bağnazlığın resmini görmek ister misiniz” diyerek 2023 yılında yetersiz önlemler nedeniyle yaşamını yitiren kadınların listesini Genel Kurul’a gösterdi.

‘İNSANLIK DIŞI AĞIR TABLO KARŞISINDA NE YAPIYORSUNUZ?’

Ersever, şunları söyledi:

“2023 yılının ilk 10 ayında 253 kadın katledildi, 194 kadının ise ölümü şüpheli. 2022 yılında katledilen 334 kadının 154’ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Daha vahimi öldürülen 23 kadının koruma kararı vardı. Koruyamadınız. Kadına şiddette yüzde 32 ile OECD ülkeleri arasında ilk sıradayız. Ülkemizde her 10 kadından 4’ü erkek şiddeti görüyor. Bu insanlık dışı ağır tablo karşısında ne yapıyorsunuz? Kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için büyük bir umut olan ve bu Meclis’te onayladığımız İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkıyorsunuz. Kadını yok sayan diliniz, kadını yok sayan politikalarınız hız kesmeden devam ediyor.

‘KADIN KARŞITI POLİTİKALARINIZ ÇAĞ DIŞI BOYUTA EVRİLDİ’

AKP’nin 20 yıllık iktidarında kadın karşıtı politikalarınız bu dönemde yeni ortaklarınızla birlikte daha da çağ dışı bir boyuta evrildi. Yalnız yaşayan kadınların sahiplenilmesini isteyen yeni ortağınız bununla da yetinmeyip 6284 sayılı kanunda yer alan, kadının beyanını esas alan düzenlemenin suistimal doğurduğunu söylemişti. Sizde bu talebin altyapısını oluşturmak için ilk adımı attınız. 3 gün önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığının kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesinde; kadına karşı şiddetle mücadele de beyan değil, kanıta dayalı bir çalışma yapacağı mesajını verdiniz. Ucu açık bu mesajın sonunun nereye varacağı konusunda endişeliyiz. Şiddet gören kadının beyanı yetmiyor mu? Kanıt için öldürülmesi mi gerekiyor?”

‘UYGULATMADIĞINIZ YASALAR SÖZ KONUSUYKEN YENİ YASA YAPMAYIN’

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise şunları kaydetti:

“253 kadın cinayeti 194 şüpheli ölüm, bunların sadece sayı olmadığını söylememiz lazım. Bunlar yaşam hakları ve hayalleri sonlandırılmış kadınlar. Çözüm üretilebilir bir konu. Bütünlüklü, samimi ve gerçek bir mücadele gerektiriyor. Mesele sadece suç ve cezaya odaklı olarak çözülemez. Var olan yasaların uygulanmasıyla ilgili denetim mekanizmaları çalışmıyor. Uygulatmadığınız yasalar söz konusuyken yeni yasa yapmayın. Hala katiller ve tecavüzcüler haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimiyle neredeyse hiç ceza almadan çıkıyorlar. Ciddi anlamda bir zihniyet değişimine ihtiyaç var.” (ANKA)

İmamoğlu’ndan AKP sıralarına: “Motivasyonu düşen arkadaşlar…”

Tahir Elçi cinayetinin araştırılması önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

 

Kaynak: TELE1