Noel sabahı erken saatlerde, NASA devrim niteliğindeki yeni uzay gözlemevi James Webb Uzay Teleskobu, Güney Amerika’dan bir Avrupa Ariane 5 roketinin tepesinde havalandıktan sonra başarıyla uzaya fırlatıldı.
Lansman, on yıllardır en çok beklenen
NASA görevlerinden birinin başlangıcını işaret ediyor, Evrenin en derinliklerini nasıl çalıştığımızı değiştirmeyi vaat eden bir program. NASA ajansın canlı yayınındaki spikeri Rob Navias, kalkışta, “Tropik bir yağmur ormanından zamanın sınırına kadar, James Webb Evrenin doğuşuna geri bir yolculuğa başlıyor” ifadelerini kullandı.
Uzaya ilk yolculuk başarılı olmuş olsa da, JWST olarak da bilinen James Webb Uzay Teleskobu için hala riskli bir yolculuk var. Önümüzdeki ay boyunca uzay aracı, Dünya’dan 1 milyon mil uzaktaki nihai konumuna gidecek. Yol boyunca, uzay aracı yavaş yavaş açılacak ve nihai konfigürasyonuna ulaşmak için kendini yeniden şekillendirecek. Bu da teleskopun kozmosu gözlemlemesi için kesinlikle gerekli bir süreç.
Yüzlerce adım var kötü bir konuşlandırmanın tüm görevi tehlikeye atabileceği birçok risk mevcut. Ancak her şey yolunda giderse, JWST, uzayın uzak girintilerine bakmak için şimdiye kadar sahip olduğumuz en önemli araçlardan biri olacak. 21 fit veya 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir ayna ile JWST, uzay ve zamanda 13.6 milyar ışıkyılı geçen galaksilerden kızılötesi ışık toplayabilecek. Yani JWST bu uzak kümeleri gördüğünde, onları 13.6 milyar yıl önce, bildiğimiz Evrenin ortaya çıkmasından hemen sonra olduğu gibi görecek. Gökbilimciler, Evrenimizin genişlemesine yol açan Büyük Patlama’nın 13,8 milyar yıl önce meydana geldiğine inanıyorlar.
Bunun da ötesinde, JWST uzak yabancı dünyalardan ve kara deliklerden, galaksilerden, süpernovalardan ve yoğun yıldızlar arasındaki şiddetli çarpışmalardan görebildiğimiz her tür kozmik nesneyi gözlemleyecek. Belki de yol boyunca beklemediğimiz bazı şeyler göreceğiz. NASA Bilim Misyonu Müdürlüğü’nün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, The Verge’e verdiği demeçte, “Şüphesiz, şu anda sadece hayalini kurabileceğimiz sürprizler göreceğiz” dedi.
JWST genellikle 1990’dan beri Dünya yörüngesinde dönen Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olarak kabul edilir Bu yeni nesil gözlemevi, Hubble’dan 10 ila 100 kat daha duyarlı olacak ve uzaktaki, soluk nesneleri algılama konusunda çok daha yetenekli. JWST’nin etkileyici yeteneklerini vurgulamak için NASA, teleskopun Ay’ın yakınında bulunan bir yaban arısı tarafından yayılan kızılötesi ışığı alabileceğini iddia ediyor.