Aliağa’da mahkeme ‘grevin durdurulması’ talebini reddetti

Yayın tarihi: 17 Şubat 2022 Perşembe 11:49 am - Güncelleme: 17 Şubat 2022 Perşembe 11:51 am

İzmir Aliağa’da bulunan gemi söküm tesislerindeki 22 ayrı işletmedeki işçiler, düşük ücretlere karşı direnişe geçti. İşveren ‘grevin durdurulması’ talebiyle yargıya başvurdu, mahkemeden ret kararı geldi.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerindeki 22 ayrı işletmede iş bırakan işçilerin direnişi devam ediyor. 22 ayrı işletmede asbestli gemileri söken işçiler ölümle burun buruna çalıştıklarını, buna karşı aldıkları maaşın sefalet ücreti olduğunu söyleyerek grev başlatma kararı aldı.

Bunun üzerine işveren “Meslek hastalığına yakalanmayı da iş cinayetlerini de sefaleti de reddediyoruz” diyen işçiler hakkında mahkemeye gitti.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında ‘grevin tedbiren durdurulması’ talebiyle Aliağa 2’inci İş Mahkemesi’ne giden işverenin talebi üzerine iş yerinde keşif yapıldı.

Keşif sonrası kararını açıklayan mahkeme işverenin talebinin reddine karar verdi. Kararda davanın tek işçiye aldığı belirtilerek, “Tek bir işçinin grev yapamayacağı hususu dikkate alındığında somut olayda yasadaki tanıma uygun bir grevin olduğundan söz edilemez” denildi.

257 Migros emekçisini işten atan Veysel Cingöz’ün ‘işçi önderliği’ arşivi açıldı

DAVA TEK İŞÇİYE AÇILMIŞ

İşçilerin işveren ile anlaşmaya yönelik girişimlerinin olduğu belirtilirken, konuya ilişkin mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:

“6356 sayılı Kanunu’nun 58. maddesinin birinci fıkrasına göre grevden bahsedebilmek için gerekli şartların varlığı açıkça ortaya konmuştur. Mevcut bir grevden bahsedebilmek için işçilerin topluca çalışmamak suretiyle iş yerinde faaliyeti durdurmak veya işin niteliğine göre önemli ölçüde aksatmak amacıyla aralarında anlaşarak veya bir kuruluşun aynı amaçla topluca çalışmamaları için verdiği karara uyarak işi bırakmaları gerekmektedir. Dava tek bir işçiye karşı açılmıştır. Tek bir işçinin grev yapamayacağı hususu dikkate alındığında somut olayda yasadaki tanıma uygun bir grevin olduğundan söz edilemeyeceği gerekçesiyle ‘grevin tedbiren durdurulması’ talebi hakkında ret kararı vermek gerekmiştir.”

Kazanan BBC çalışanları oldu