İzmir’deki simit zammına simitçilerden ayrı vatandaştan ayrı isyan! “Hayat bu şekilde gitmeyecek”

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2023 Cuma 10:50 am - Güncelleme: 11 Ağustos 2023 Cuma 10:53 am

İzmir’de simit 3 TL birden zamlanarak bu sabahtan itibaren 10 TL’den satılmaya başlandı. Zamma hem satıcılar hem de vatandaşlar isyan etti. İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen ise, “Her ne kadar zam taraftarı olmasak da sürekli artan ve durmak bilmeyen üretim maliyetleri karşısında esnafımızı korumak zorundayız” dedi.

İzmir’de Nisan ayından itibaren 7 TL’den satılan 100 gram simit bugün itibariyle 3 TL zamlanarak 10 TL oldu. Simit’e gelen zamma hem satıcılar hem de vatandaşlar tepki gösterdi.

VATANDAŞTAN SATICIYA TEPKİ

İzmir Alsancak’ta simit satan Rojhat Akçakale, vatandaşların kendilerine tepki gösterdiklerini belirterek “7 liradan birden 10 lira olmasına millet tepki gösteriyor. Zamlara alıştık, almayız diyorlar 2 alıyorsak 1 alırız diyorlar bu zamlar milleti etkiledi” dedi.

“KAHVALTIDA 3 BOYOZ 1 YUMURTA 50 TL”

Akçakale işlerinin de düştüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bizim işlerimiz bayağı düştü. Mesela geçen sene 400 tane satıyorsak bu sene 200-250 tane satıyoruz. Her asgari ücrete zam geldi mi arkasından her şeye zam geliyor millet alamıyor. İzmir’de boyoz gevrek meşhurdur onlar bile 10 lira oldu. Sabah kahvaltısında 3 boyoz 1 yumurta alsa 50 lira oldu bunu bir de her gün yapsa ve aya çarpsak kaç para yapar”

İzmir’de gevrek ve boyoza zam geldi

“HAYAT BU ŞEKİLDE GİTMEYECEK”

Zamma tepki gösteren bir vatandaş ise “Ben günde 4 tane simit yiyorum 10 TL’den 40 lira nasıl olacak bu iş? Hayat bu şekilde gitmeyecek. Nasıl yapalım? Bu devlet bizim devletimiz ama her şey aldı başını gitti halkın tepkisi ne olur bilemem” diye konuştu.

“ESNAFIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Öte yandan İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Mehmet Şükrü Erişen smit zammıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Simit, İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyükşehirlerde bir süredir 10 liradan satışa sunuluyor. İzmir’de de 11 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere 100 gram İzmir gevreği 10 liradan satılacaktır. Dileriz ki, zam yapmayalım hem esnafımız kazansın hem vatandaş gönlünce gevrek tüketebilsin. Ancak her mal alışımızda yeni rakamlarla karşılaşıyoruz. Hammadde fiyatlarına gelen artışlar maalesef durmuyor, maliyetler sürekli artış yönünde ilerliyor. Personel masrafları, işyeri kiraları, enerji maliyetleri karşısında ne yazık ki zam kaçınılmaz oluyor. Her ne kadar zam taraftarı olmasak da sürekli artan ve durmak bilmeyen üretim maliyetleri karşısında esnafımızı korumak zorundayız” ifadelerine yer vermişti.