İzmir’de evi işaretlenen Alevi aile: Belediyeyle tartışmamızdan sonra bu olay oldu

Yayın tarihi: 29 Kasım 2019 Cuma 11:23 am - Güncelleme: 29 Kasım 2019 Cuma 12:02 pm

İzmir’in Yeşil Mahallesi’nde evinin duvarı çarpı ile işaretlenerek ‘Defol Alevi’ yazılan aile, “Belediyeyle tartışmamızdan sonra bu olay oldu” diyerek,  CHP’li belediye başkan yardımcısını suçladı. Gaziemir Belediyesi ise iddiaların ‘iftira’ olduğunu öne sürdü.

Benzer diğer olayların aksine Ankara’dan gelen büyük tepkiler sonrası gözler yeniden Gaziemir’deki Şenal ailesine ve işaretlenen eve çevrildi.

“BELEDİYEYLE TARTIŞMAMIZDAN SONRA BU OLAY OLDU”

BirGün’de Aycan Karadağ’ın haberine göre konuşan baba Bayram Şenal, “Polis, ‘Bu çocuk işi’ falandır dedi. Bizim yolumuz ve suyumuz yok, biz bunun için belediyeye gitmiştik. Bize başkan yardımcısı çıktı ‘Size yol ve su vermiyorum’ dedi ve oğlumla benim üzerine güvenlikler yürüdü ve darp ettiler. Belediyeyle tartışmamızdan sonra bu olay oldu. Şüphelendiğimiz o ama tabi ki ‘o yaptı’ gibi bir şey diyemeyiz” şeklinde konuştu. Ailenin oğlu Eren Şenal ise, “Ben de babama polisi ara dedim. Duvarına yazı yazılan iki evde toplam 4 kişi yaşıyor. Polis siyah spreyle kırmızı yazıların üzerini kapattı. Daha önce burada bu hiç böyle bir şey yaşamadık ancak bu çok çirkin bir hareket” ifadelerini kullandı.

İzmir Valiliğinden yapılan “Emniyetimizin yaptığı çalışmada yazının herhangi bir mezhepsel bir durum sebebiyle olmadığı, kavga nedeniyle asayiş olayına dayandığı değerlendirilmektedir” ifadelerine rağmen bu kez tepkiler sosyal medyayla ya da basın organlarıyla sınırlı kalmadı, devletin zirvesinden de sert mesajlar verildi. Daha önce yaşanmış onlarca benzer olayda açıklama yapmamayı tercih eden Ankara bu kez en üst perdeden tepki verdi.

Olaya ilişkin açıklamalar şöyle:

“HESABI SORULACAK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Bazı evlerin kapılarına bazı işaretler konuyor. Ülkemizi parçalamak için. Açık ve net söylüyorum. Böyle bir sorunumuz yok. Bu kapılara bu işaretleri koyanların üzerinde tüm güvenlik teşkilatlarımız çalışmaktadır. Bunlar yakalandığı zaman da hesabı sorulacaktır. Bu tarz projelerle insanlarımızın arasına nifak tohumu eklenmesine rıza göstermeyiz. Bunları Çorum’da Maraş’ta yaşadık. Bu tarz girişimlere karşı hepimiz uyanık olmalıyız.

“BEDELİNİ ÖDEYECEK”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: O eve yapılan işareti, kendi evime yapılmış işaret olarak görüyorum. Arkadaşlarımız o kişiyi bulacaktır. İçişleri Bakanlığı olarak bizatihi tarafız bu olaya hukuken de tarafız. Adaletin önüne o kişi çıkacak ve bunun bedelini ödeyecek.

“O EL BU MEMLEKETİN EVLADI DEĞİL”

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Kapısına ‘Alevi’ yazıp bu milletin bir parçasını ötekileştirebileceğini ve ondan ayırabileceğini düşünenler her kimse tescilli vatan hainidir. O fırçayı tutan el, bu memleketin evladına ait değildir. O boyanın ham maddesi bu coğrafyanın değildir.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. İlgililer konuyu hassasiyetle takip ediyorlar. Her şey açığa çıkarılacaktır. Herhangi bir vatandaşımızın etnik, mezhebi, sosyal ya da siyasal kimliğine yapılan saldırıyı hepimize yapılmış sayarız. Birliğimizi ve dirliğimizi koruyacak toplumsal tecrübeye sahibiz.

ŞÜPHELİ: CHP’Lİ GAZİEMİR BELEDİYESİ

Benzer diğer olayların aksine bu kez Ankara’dan gelen güçlü mesajların gelmesiyle gözler yeniden Gaziemir’deki Şenal ailesine ve işaretlenen eve çevrildi. Üstelik evin sahibi CHP’li belediye başkan yardımcısını suçlayınca olay daha da dikkat çekici hale geldi.

Baba Orhan Şenal, olayın ardından Pirha Ajansı’na yaptığı açıklamada, sadece CHP’li Gaziemir Belediye Başkan yardımcısından şüphelendiğini söylemişti. Baba Şenal, “2 kişi ile tartışmıştım. Biri komşumdur, o da yapmaz eminim. Gaziemir belediye başkan yardımcısı, ‘elimde olsa evlerinizi yıktırırım’ diyordu. 10-15 kişi ben ve oğlumun üzerine saldırdılar, darp ettiler. Raporlarımız, karakol tutanağımız da var. Ondan başka şüphelendiğim kimse yok. Akşam bir şey duymadım. Köpek geçen arabalara havlıyor. 25 senedir buradayız ve böyle bir olayla karşılaşmadık. Aklımıza bile gelmezdi. Belediye ile tartışmadan sonra bu olay oldu. Bizim kimseye bir zararımız yok. Kimseyle kavgamız da yok. Burada Alevi olan iki aileyiz” demişti.

‘KAVGA 1 AY ÖNCE YAŞANDI’

Gaziemir Belediye Başkanlığı’ndan Gazete Pencere’nin aldığı bilgilere göre, baba Orhan Şenal’ın söz ettiği tartışma 1 ay öncesine dayanıyor. İddialara göre, birkaç evden oluşan küçük bir mahallede yaşayan Şenal, belediyeden vidanjörle su taşınmasını istedi. Belediye Başkan Yardımcısı Necati Kırmaz ile görüşmek istedi. Kırmaz ‘Bunu yapamayız’ dediğinde belediye binasında olay çıkardı. Şenal ve oğlu Eren Şenal belediyeden çıkarılırken arbede oldu. Bu sırada yanlarında bıçak olduğu belirlenen aile güvenlik görevlilerince dışarı çıkarıldı. Olay büyüyünce karakola taşındı ve her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu.

Belediye yetkilileri yaşanan tartışmanın bu kadar olduğunu, evi basma, ‘Elimde olsa evinizi yıktırırım’ gibi tehditlerin söz konusu olmadığını söyledi.

A HABER ÇEKİM YAPTI

Yine Gaziemir Belediyesi’nden gelen bilgilere göre, 1 ay önce yaşanan o tartışmanın hemen ardından A Haber ekibi bölgeye gitti, Şenal ailesiyle uzun uzun çekim yaptı. Gaziemir Belediyesi, ilçedeki AK Parti teşkilatının da olayla yakından ilgilendiğini söyledi.

BELEDİYE: İFTİRA

Gaziemir Belediyesi de iddialar nedeniyle bir açıklama yayımladı. Açıklamada Necati Kırmaz’a yönelik suçlamaların bir ‘iftira’ olduğu savunuldu, “Sosyal medya üzerinde manipülasyon ile birlikte yayılan bu iddialara yanıt veriyor olmaktan büyük üzüntü duyuyoruz. İddianın sahibi aile, belediyemizden birtakım taleplerde bulunmuş, talepleri kabul görmemiştir. Bu durumun ardından vatandaşımızın evinde yaşadığı olumsuz durum ile ilgili başkan yardımcımızın suçlanması, akıl ve mantık ile açıklanamaz” denildi.

Açıklama kısaca şöyle:

“Husumet yaşadığınız herkesi, başınıza gelen olumsuz bir durumdan sorumlu tutamazsınız. Dedikodudan öteye geçmeyen, yayınlara konu olamayacak kadar basit, gerçekten yoksun, kanıtı olmayan bu rencide edici suçlamayı kabul etmemiz mümkün değildir. Hiç olmayan ve bizim tarafımızdan gerçekleştirilme olasılığı dahi bulunmayan bir konu ile ilgili ortaya atılan bu suçlamaya ilişkin kendimizi savunmak kadar yorucu ve zor bir durum, takdir edersiniz ki yoktur. Olayın aydınlığa kavuşması için biz de emniyet teşkilatımıza ve adli makamlarımıza her konuda yardımcı olmaya hazırız. Hiçbir gerçek tarafı olmayan iddialarda bulunan kişi, kurum veya yayın organlarının iftiralarına devam etmesi durumunda yasal yollara başvuracağımızın bilinmesini isteriz.”