İzmir asbest bombasına geçit vermiyor! Karara karşı dava açıldı

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 2:00 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 2:00 pm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ‘asbest bombası’ olarak tanımlanan Nae Sao Paulo isimli geminin Aliağa’da söküm kararına ilişkin dava açıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, tonlarca asbest barındırdığı iddia edilen Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo gemisinin İzmir Aliağa’da sökümü için izin verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sendikalar, odalar ve sivil toplum örgütleri tarafından İzmir 5. İdare Mahkemesi’nde bakanlık kararının iptali için dava açıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB, KESK, DİSK, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı protesto etti.
Protestoya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, TMMOB Başkanı Emin Koramaz, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, siyasi parti temsilcileri, işçiler, sendika ve oda başkanları katıldı.

“YAĞMA YOK, GEÇİT YOK”

Açılan davanın ardından adliye önünde “Aliağa dünyanın çöplüğü değildir” başlıklı basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Geçmişte emperyalistler çizmeleriyle işgal edermiş. Şimdi tohumlarıyla, zehirleriyle yapıyorlar. Yağma yok, geçit yok. Bu İzmir, bu memleket buna geçit vermeyecek. Geldikleri gibi gidecekler, geri göndereceğiz. Bu vatan bizim. Bize bu vatanı emanet edenler bağımsızlığın, özgürlüğün, barışın ve cumhuriyetin bedelini ödediler. Bizim görevimiz de gelecek nesillere barışı, özgürlüğü, cumhuriyetin erdemlerini ve demokrasiyi devretmek olacak” dedi.

İzmir ‘asbest bombası’ gemiye karşı harekete geçti!