İzlanda’da kadınlar 48 yıl sonra başkaldırdı! “Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?”

Yayın tarihi: 24 Ekim 2023 Salı 10:52 am - Güncelleme: 24 Ekim 2023 Salı 10:54 am

İzlanda‘da Başbakan Katrin Jakobsdottir’in de aralarında bulunduğu on binlerce kadın, cinsiyete dayalı ücret adaletsizliğini protesto etmek için 48 yıl aradan sonra ilk kez tam gün iş bırakacak.

Türkiye’de de büyük bir sorun olan, dünyanın en refah seviyesi yüksek yerlerinden biri olarak bilinen İzlanda’da kadınlar 48 yıl sonra cinsiyet eşitsizliğine dayalı ücret adaletsizliğine karşı ayaklandı.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, İzlanda genelinde on binlerce kadın ve birçok görüşten kişinin katılımıyla yapılacak grev, cinsiyete dayalı ücret adaletsizliğini protesto etmeyi ve cinsiyete dayalı şiddete dikkati çekmeyi amaçlıyor.

BAŞBAKAN DA KATILACAK

Başkent Reykjavik’in şehir merkezinde grev kapsamında düzenlenecek etkinliğe en az 25 bin kişinin katılması beklenirken, ülke çapında gerçekleştirilecek 10 ayrı etkinliğe daha fazla katılımın olması öngörülüyor. Yaklaşık 40 kuruluşun bir araya gelerek örgütlediği “Siz buna eşitlik mi diyorsunuz?” sloganıyla yapılacak iş bırakma eylemine, aralarında Başbakan Jakobsdottir’in de bulunduğu farklı meslek dallarından pek çok İzlandalı kadın katılacak.

Sosyal medya bunu konuşuyor: Yanardağ lav püskürtürken voleybol oynadılar

“KADINLARLA DAYANIŞMA GÖSTERİYORUM”

Greve ilişkin İzlanda basınına konuşan Başbakan Jakobsdottir, başbakanlık ofisinin yarın iş bırakacağını belirtirek, “Her şeyden önce bununla İzlandalı kadınlarla dayanışma gösteriyorum.” dedi. İzlanda Kamu Çalışanları Federasyonu İletişim Direktörü ve grevi organize edenler arasında bulunan Freyja Steingrimsdottir, İzlanda’dan “sanki bir eşitlik cennetiymiş” gibi bahsedildiğini ancak söz konusu iddiaya sahip bir ülkede kadınların yüzde 40’ından fazlasının cinsiyete dayalı şiddet veya cinsel şiddete maruz kaldığını ve bunun olmaması gerektiğini belirtti.

YÜZDE 21 DAHA AZLAR

Steingrimsdottir, İzlanda’da kadınların bazı meslek gruplarında halen erkeklere nazaran yüzde 21 daha az kazandığını belirtti.

Grevi organize edenler, temizlik ve bakıcılık gibi kadınlarla ilişkilendirilen mesleklerin küçümsendiğini ve düşük ücretlendirmeye tabii tutulduğunu aktarıyor.

Öte yandan İzlanda, Dünya Ekonomik Forumu’nun cinsiyet eşitliği endeksinde 14 yıldır üst üste ilk sırada yer alıyor. İzlandalı kadınlar, ilk defa 1975’te tam günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. (AA)