İYİ Partili Aytun Çıray: Hukuk ihlal edilerek milletvekilliğin sonlandırılmasını kabul etmiyoruz

Yayın tarihi: 18 Mart 2021 Perşembe 7:26 pm - Güncelleme: 19 Mart 2021 Cuma 1:24 pm

Evren Özalkuş’un sunduğu TELE1 Ana Haber’e konuk olan İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili, “Biz İYİ Parti olarak konuya ilkeler ve hukukun üstünlüğü noktasında bakıyoruz. Gergerlioğlu’nun fikirlerini beğenmeyebiliriz ancak hukuk ihlal edilerek vekilliğinin sonlandırılmasını hukukun üstünlüğünü ve Anayasal devleti savunan bir parti olarak kabul etmiyoruz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Evren Özalkuş’un sunduğu ‘TELE1 Ana Haber’e konuk oldu.

Çıray, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili konuya parti olarak ilkeler ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde yaklaştıklarını söyledi. Çıray, “Biz İYİ Parti olarak konuya ilkeler ve hukukun üstünlüğü noktasında bakıyoruz. Gergerlioğlu’nun fikirlerini beğenmeyebiliriz ancak hukuk ihlal edilerek milletvekilliğinin sona erdirilmesini tamamen hukukun üstünlüğünü ve Anayasal devleti savunan bir parti olarak kabul etmiyoruz” dedi.

Çıray şunları söyledi: “Gergerlioğlu kimdir? İmam Hatip mezunu bir tıp doktoru. Bir tweet’i retweet yapmış. Hukukçuların bize verdiği bilgiye göre, bu retweet halen ulaşılabilir ve ilgili haber sitesiyle ilgili en ufak bir soruşturma açılmamış. Yorumsuz bir paylaşım üzerine bir karar veriliyor, parlamentondaki bir milletvekilinin vekilliği düşürülüyor ve bir kapatma davası açılıyor. Tesadüfe bakın ki hepsi aynı güne denk geliyor, faizin açıklamasından bir gün öncesine.

Enis Berberoğlu da 2 yıl haksız yere hapis yattı. O zamanda alelacele okuyup parlamentoda dışarıdan attılar. Şimdi parlamentoya geri almak zorunda kaldılar. Gergerlioğlu’nda da Anayasa Mahkemesi başvurusu beklenseydi, Türkiye dış dünyaya karşı da bu şekilde bir muameleyle karşı kalmasaydı daha iyi olmaz mıydı?

Siz birkaç gün önce İnsan Hakları Eylem Planı açıklayacaksınız birkaç gün sonra da bir tweet nedeniyle milletvekilliği düşüreceksiniz. İnsanlarla aynı fikirde de olamayabiliriz ama anayasanın ve hukukun yanında olacağız.”

“PARTİLERİ MİLLET KAPATMALI”

Çıray, HDP’ye açılan kapatma davasıyla ilgili konuşurken, AKP’ye açılan kapatma davasını hatırlattı, şu ifadeleri kullandı: “21. yüzyılda kapatılma davalarına hepimiz karşıyız ama şüphesiz en medeni ülkelerde olduğu hiçbir siyasi partinin terörle ilişkisi saptanmadığı sürece. Daha önce AKP bir oyla kapatılmaktan kurtuldu. Türkiye bu kararı memnuniyetle karşılamıştı. Partileri millet kapatmalıdır. İster kapatma davası, ister dokunulmazlıklar olsun tek parametremiz ilkelerimiz. Yani hukukun üstünlüğü, anayasaya uygunluk.”

PERVİN BULDAN’A ÇAĞRI

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’a da çağrıda bulunan Çıray, “Konuşup kenara çekilmemek lazım. Daha birkaç gün önce, ‘Çözüm süreci’nde vaat edilenleri açıklamazsak namerdiz’ dedi. Açıklamakla tehdit etti. Bunlar konuşulmalı” ifadelerini kullandı.