CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in devlete ait 19 şirketi örtülü bir özelleştirme sürecine sokmak istediğini söyledi. Yavuzyılmaz "İlgili kanun taslağı kurumlara gönderildi" dedi.

CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in devlete ait 19 şirketin 'sessiz ve örtülü' bir şekilde özelleştirme sürecine sokmak istediğini tespit ettiklerini söyledi.

Yavuzyılmaz, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) altında faaliyet gösteren Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi (TŞFAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) gibi şirketlerin yer aldığı 19 kuruluşla ilgili atılacak bu adım için hazırlanan kanun taslağını ilgili kurumlara gönderildiğini öne sürdü.

AK PARTİ 19 KİT'İN YÖNETİMİNE YANDAŞLARINI DOLDURMA HAZIRLIĞINDA'

Yavuzyılmaz söz konusu taslakla ilgili bilgiler vererek şu yorumu yaptı: "Devlete ait 19 şirketin genel müdürlükleri ve yönetim kurulları arasındaki bağ koparılıyor! Kanun teklifi taslağına göre; Genel müdürler yönetim kurulu başkanı olamıyor. Yönetim kurulu başkan vekili de olamıyor. Hatta yönetim kurulu üyesi olarak atanmayabilirler. Genel müdür yardımcıları da yönetim kurulunda yer alamayacaklar. Peki yönetim kurulunda kimler yer alacak? Kamuda, uluslararası kuruluşlarda, özel sektörde 10 yıl tecrübesi olan herkes! Yani uzmanlık, sektöre uygun tecrübe veya liyakat şartı bulunmuyor. 10 yıl sigortası olsun yeter deniyor. AK Parti 19 KİT’in yönetim kurullarına özel sektörden gelen yandaşlarını doluşturma hazırlığı içinde!"

https://twitter.com/yavuzyilmazd/status/1801904138885763268

'KAYYIM HEYETİ GİBİ BU KURULUŞLARIN YÖNETİMİNE ÇÖKÜLECEK'

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirleyeceği 7’de 4 yönetim kurulu üyesi çoğunluğuyla kayyım heyeti gibi bu kuruluşların yönetimine çökülecek" diyen Yavuzyılmaz "Bakan Şimşek'in yaptığı yurt dışı ziyaretlerinde yatırımcıları Türkiye'ye davet ediyor. Ama bunu bir söz vererek yapıyor. Bu devlete ait dev şirketler yabancılara peşkeş çekiliyor. Bu şirketlerin yönetim kurulu üyelerinde 7 kişi seçiliyor. Bu yönetim kurullarında 4 kişiyi Bakan Şimşek belirliyor. Çoğunluğu böylece elde ediyor. Bakan Şimşek, kayyım atar gibi bu yönetim kurulu üyeleriyle devlete ait şirketlerin satılmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/yavuzyilmazd/status/1801728184225865728

https://twitter.com/yavuzyilmazd/status/1801728184225865728

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, KİT reformu kapsamında taslak aşamasında olan düzenleme ile KİT’lerin daha etkin ve verimli çalışmalarıyla kurumsallıklarının amaçlandığı bildirildi.

Açıklamada, bunun satış olarak yorumlanmasının doğru olmadığına işaret edilirken, “Taslak çalışmada yer alan hususlardan biri yönetim kurullarının daha profesyonel bir yapıya kavuşmasını sağlamaktır. Yönetim kurullarında etkinliğin artırılması, stratejik hedef belirleme kabiliyetlerinin geliştirilmesi, operasyonel faaliyetlerin devlet hedefleri ile daha uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmesi, kamu işletmelerinin etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacaktır” denildi.

Bu çerçevede taslak değişiklikler ile uluslararası alanda genel kabul görmüş kurumsal yönetim uygulamaları, iyi uygulama örnekler yanı sıra TTK’dan yararlanılarak KİT’lerin yönetim kurullarında dönüşüm zemini oluşturulduğu kaydedildi.

KİT’lerni kurumsallıklarının artırılarak sadece Türkiye’de değil uluslararası platformlarda da rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunulacağının vurgulandığı açıklamada, “Şeffaflık ve hesap verebilirliğin uluslararası ilkelerle uyumlu bir şekilde en üst düzeyde sağlanması ve böylece ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına olumlu katkılar sunulması amaçlanmakta olup yapılan çalışmayı farklı yönlere çekmek yalnızca bu KİT’lere zarar verecektir” ifadeleri yer aldı.

'KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSÜ (KİT) NEDİR VE KİT KURUMLARI HANGİLERİDİR?

Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT), kamu kaynakları kullanarak ekonomik alanda faaliyet gösteren devlet kuruluşlarına denilmektedir. Bu teşebbüsler genellikle stratejik öneme sahip sektörlerde faaliyet gösterirler ve kamu hizmeti sunmak amacıyla kurulurlar.

Türkiye’nin sahip olduğu KİT kurumları şunlar;

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ)

Greta Thunberg, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gitti Greta Thunberg, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gitti

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)

Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü (DMO)

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü (ESK)

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ETİ MADEN)

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM)

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK)

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT)

T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD)

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ)

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ)

Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) ▸ Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)

Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO)

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) ▸ Türkiye Şeker Fabrikaralı (TÜRKŞEKER)

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)

Kaynak: HABER MERKEZİ