İşte bankalardaki kâr düşüşünün nedenleri!

Yayın tarihi: 11 Nisan 2023 Salı 9:33 am - Güncelleme: 11 Nisan 2023 Salı 9:33 am

Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, geçtiğimiz yıl rekor kâr eden bankaların 2023’te kârlarınım düşme nedenlerini sıraladı. Babuşçu, “Sektörü daha zor günlerin beklediği bir dönemin başlangıcındayız” dedi.

Türkiye’de bankacılık sektörü 2022’de yüzde 366,4 artışla 433,5 milyar lira rekor kâr ile kapattı.  Bankaların aktif büyüklükleri de yüzde 55,7 artışla 14,3 trilyon liraya ulaştı.

Ekonomist Şenol Babuşçu, 2023 ile birlikte bankaların  2022’de kârlarının sene sonu düşmeye başladığını ve bu durumun devam ettiğine dikkat çekti. Babuşçu düşüşün nedenleri olarak, KKM faizlerin maliyeti, devlet tahlilleri, TL mevduat faizi ile kredi faizi arasındaki fark gibi nedenlerle açıkladı. Babuşçu, Twitter hesabından şunları dile getirdi:

“Banka Kârlarındaki Düşüşün Nedenleri

Bankacılık sektörü 2022 yılını yüksek kâr ile kapatmıştı. Ancak koşulların getirdiği bankaların geçici nitelikteki bu kâr artışının devam etmesi mümkün değildi. Grafikte de görüldüğü gibi 2022’nin sonlarında kârlılıkta düşüş başladı.


Kârlılıktaki düşüşün nedenleri:

– Kur korumalı mevduatın düşüş eğilimine girmesi ile faizdeki üst sınır kaldırıldığından bankalar daha yüksek faiz uygulamaya başladı, bu durumda KKM faizi bankaların maliyetini önemli ölçüde artırdı.

-TL mevduata uygulanan faiz oranları yükseldi. Bir taraftan TL mevduatın toplam mevduattaki payının belirlenen oranın altına inmesi durumundaki menkul kıymet bulundurmaktan kurtulmak, diğer taraftan da mevduattaki kayıpları en aza indirebilme için TL faizler yukarı çekildi.

Mevduat ortalama faiz oranı %30’larda.Ticari kredi faiz oranlarının ortalaması % 14’lerde. MB’nın menkul kıymet tesisi uygulaması kredi faiz oranlarını artıramaz duruma getirdi. Mevduata faizi ile kredi faizi arasındaki negatif fark banka kârlılıklarında düşüşe yol açmıştır

– Bankaların TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin getirilerindeki düşüştür. Bankalar enflasyona endeksli devlet tahvillerden, 2022’de enflasyonun %85’lere çıkması ile ciddi kârlar sağladı. 2022 Aralık ayından itibaren enflasyonda %50’lere kadar düşüş gelirlerini azaltmıştır.

– Bankaların faiz dışı maliyetlerinde yüksek enflasyona bağlı olarak başta personel giderleri olmak üzere bütün operasyonel maliyetlerde artış olmuştur.

Sonuçta sektörü daha zor günlerin beklediği bir dönemin başlangıcındayız. Seçim sonrası aynı politikalar devam ederse bankalar giderek daha fazla zorlanacaktır. Bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının yeterli görünmesine rağmen çok hızlı gerileyebileceği de unutulmamalıdır”