İstanbul’un barometresinden yüzde 70 fakirleşme çıktı!

Yayın tarihi: 11 Ağustos 2022 Perşembe 11:01 am - Güncelleme: 11 Ağustos 2022 Perşembe 11:05 am

İstanbul Planlama Ajansı, Temmuz ayı İstanbul Barometresi anket sonuçlarını yayınladı. Vatandaşların büyük kısmı ekonomik sorunlar yaşarken, sığınmacılar, kira artışları ve akaryakıt fiyatları en önemli sorunları arasında.

Ekonomi, konut satışları, akaryakıt fiyatları gibi vatandaşların temel sorunları hakkındaki düşüncelerin ortaya çıkarıldığı ankette İstanbulluların üç önemli sorununun mülteciler, ekonomi ve konut fiyatları olduğu belirlendi.

TEMEL SORUN KONUT SIKINTISI

İstanbulluların temmuz ayında evdeki gündemi ekonomik sorunlar, konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artış oldu. Katılımcılara temmuz ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların %71,5’i
ekonomik sorunların, %5,8’i konut satış ve kiralama fiyatlarındaki artışın konuşulduğundan bahsetti. Bu konuları ailevi konular ve tatil planları takip etti

Yöneylem Araştırma son anket sonuçlarını yayınladı! ‘AKP için tablo kalıcılaştı’

GÜNDEM AKARYAKIT

İstanbullulara göre temmuz ayında Türkiye’nin gündemi akaryakıt zamları ve döviz kurunda yaşanan hareketlilik oldu. Katılımcıların %20,7’si akaryakıt zamlarının, %14,6’sı döviz kurunda yaşanan hareketliliğin temmuz ayında Türkiye’nin gündemi olduğunu belirtti. Katılımcılara göre Türkiye gündeminde üçüncü sırada %13,7 ile sağlık çalışanlarına şiddet vakaları ve bir doktorun öldürülmesi yer aldı

YÜZDE 70’İ TERCİH ETTİĞİ GIDALARI ALAMIYOR

Katılımcıların %61,7’si temmuz ayında yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını belirtti. Katılımcıların %70,1’i bu ay içerisinde maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdaları alamadığını ifade etti. Alt sosyoekonomik gruba ait katılımcılarda bu oranın %80,1 olduğu görüldü. Katılımcıların %62,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. Çocuklu ailelerde bu oran %66,1 iken gelir düzeyine göre bakıldığında 5.000 TL ve altı gelire sahip katılımcıların %86,3’ünün yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğü görüldü.

EKONOMİNİN DAHA DA KÖTÜLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLAR

Katılımcıların %53’ü Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini belirtirken %28,3’ü değişmeyeceğini, %18,7’si iyileşeceğini belirtti. Geçen aya göre Türkiye ekonomisinin kötüleşeceğini düşünenlerin oranında artış görüldü. Temmuz ayında İstanbulluların %48,4’ü kendi ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların %48,4’ü kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, %34,2’si durumunun değişmeyeceğini, %17,4’ü ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.

Son anket! İttifaklar kafa kafaya, MHP baraj altında

SADECE YÜZDE 15 GEÇİNEBİLİYOR

Temmuz ayında katılımcıların %43,6’sı geçinemediğini belirtti. Temmuz ayında katılımcıların; %25,1’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, %18,5’i geçinmekte zorlandığını, %41,2’si kıt kanaat geçinebildiğini, %15,2’si ise geçinebildiğini ve kenara para da koyabildiğini belirtti.

YÜZDE 38,4 SADECE ASGARİ TUTARI ÖDÜYOR

İş arayan katılımcılar arasında yakın dönemde iş bulabileceğini düşünen katılımcı oranı %40,7 oldu. Katılımcıların %38,4’ü kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Kredi kartı kullananların %45,3’ü aylık kredi kartı borcunun tamamını, %38,4’ü ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. %6,7’si asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, %1,6’sı asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, %8’i ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Çalıştığını belirten katılımcıların %72,8’i çalıştığı işten memnun olduğunu, %68,8’i işten çıkarılma korkusu duymadığını, İş arayan katılımcıların %40,7’si yakın dönemde iş bulabileceğine inandığını belirtti.

İLK 3 SORUN

İstanbullulara göre İstanbul’un ilk üç sorunu sığınmacı ve mülteciler, ekonomik sorunlar, konut satışı ve kiralama fiyatları oldu. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu %62,5 ile sığınmacı ve mülteciler, %50,8 ile ekonomik sorunlar ve %37,2 konut satışı ve kiralama fiyatları olarak belirlendi. Konut satışı ve kiralama fiyatlarını sorun olarak gören katılımcıların oranında geçen aya göre artış görüldü

Son anket! AKP her üç seçmeninden birini kaybetti